Sastanak Jakoba Stausholma i Aleksandra Vučića Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferencijama za novinare na kojima je dobijao pitanja u vezi sa Rio Tintonom izražavao svoju podršku, nebrojano puta. U zadnje dve godine on se ponaša kao lobista i PR kompanije. Apsolutno nismo iznenađeni", tako Marija Alimpić iz udrženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu komentariše dokument Evropske komisije u kojem se jasno vidi da je Vučić obećao podršku projektu "Jadar".

„To da postoji podrška ovom i mnogim štetnim projektima za nas nije nikakva novost. Priča oko sastanka sa izvršnim direktorom iz Rio Tinta je bila pozanta još u junu, kada su oni imali sastanak. Insistiramo na tačnosti termina. Ne smatramo mi da on može nekome nešto da obeća, čovek je poznat po neispunjavanju obećanja. Ovo prosto liči na to da čovek ispunjava ono na šta se već obavezao, uzimajući šakom i kapom – kako od Rio Tina tako i od svakoga od koga je nešto tražio ili nudio. Kada bi smo stvari nazvali pravim imenom, mi bismo ovo nazvali izdajom nacionalnih i državnih interesa“, jasna je Alimpić u izjavi za Nova.rs.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je političku podršku projektu „Jadar“ kompanije Rio Tinto koja planira da eksploatiše litijum u našoj zemlji, pokazuju dokumenti Evropske komisije do kojih je došao portal Nova.rs.

U dokumentu se navodi da je predsednik Srbije na sastanku sa direktorom Rio Tinta Jakobom Stausholmom obećao podršku projektu.

Nova.rs došla je u posed dokumenta Odeljenja Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju i preduzetništvo, a koji pokazuje da je predsednik Srbije na sastanku sa direktorom Rio Tinta, Jakobom Stausholmom, obećao podršku projektu navodeći da će to biti značajno za srpsku ekonomiju.

Na sastanku Rio Tinta sa predstavnicima Evropske komisije početkom juna navedeno je da predsednik Srbije smatra da će projekat ove kompanije biti značajan ekonomski skok za srpsku ekonomiju za narednih 10-15 godina. Kako se navodi u ovom dokumentu, srpske vlasti su zainteresovane da optImalno ceo lanac proizvodnje bude razvijen u Srbiji od pravljenja baterija do električnih vozila.

Evropska komisija navodi da je Rio Tinto već uspostavio incijalne kontakte sa nemačkom auto-industrijom i dodaje da se u okrugu Loznice planira proizvodnja litijuma za baterije od ekstrakcije do obrade. Na sastanku Rio Tinta i Evropske komisije navedeno je i to da EK vodi sa srpskim vlastima razgovore o mogućnostima razvoja strateškog partnerstva u proizvodnji sirovina i baterija koristeći srpske pregovore o pristupanju Uniji i bliže integracije sa evropskim lancima za proizvodnju.

Bonus video: Utisak nedelje: Gosti – Marija Alimpić, Ratko Ristić i Petar Božović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare