Poslanici dela opozicije koja organizuje proteste zatražili su da do kraja godine budu održani vanredni parlamentarni i beogradski izbori, u suprotnom će nastaviti sa blokadom sednica Skupštine i protestima širom Srbije. Oni zahtevaju hitan odgovor od predsednika države Aleksandra Vučića, a šef parlamenta Vladimir Orlić poručuje da će ga dobiti, ali u roku od 30 dana.

Prvi put predstavnici svih opozicionih stranaka koje organizuju proteste “Srbija protiv nasilja” zatražili su vanredne izbore do kraja godine. Svesni da vlast neće ispuniti zahteve građana, opozicija je odlučila da preduzme nove korake – insistira na izborima i to blokirajući rad parlamenta.

„Svima je jasno da vlast ne želi da ispuni zahteve protesta, zahtevamo raspisivanje beogradskih i parlamentarnih izbora kako bi opozicija kao svoj prvi korak ispunila zahteve građane. Smatramo da izbori koji bi bili održani do kraja godine bili rešenje i zahtevamo hitan odgovor Aleksandra Vučića. Blokiraćemo ovu sednicu dok ne dobijemo odgovor o održavanju izbora i nastavićemo sa protestima“, poručio je Radomir Lazović, poslanik Zeleno levog fronta.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Odgovor opoziciji stigao je vrlo brzo. Predsednik Skupštine i funkcioner SNS Vladimir Orlić nešto kasnije održao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da “sa zadovoljstvom prihvata želju opozicije da izađe na izbore i da će o tome obavestiti nadležne institucije”.

PROČITAJTE JOŠ...

„Postaraćemo se da na to dobiju odgovor u najkraćem mogućem roku. Ja ću o tome informisati nadležne institucije, Vladu i predsednika države, tražiću da dobijemo odgovore u najkraćem realnom roku, verujem da možemo u narednim sedmicama, u narednih 30 dana“, rekao je Orlić.

„Samo jedan izbore da zatraži, dobiće ih“

Aleksandar Vučić već dugo govori da će raspisati izbore čim ih opozicija zatraži. On je govorio da je dovoljno da ih samo jedan opozicionar zatraži, ali da ih niko nije tražio. Vučić je rekao i da je spreman na izbore u decembru, aprilu ili maju, a poslednji put, pre nekoliko dana je izjavio da će izbora biti “mnogo brže nego što su mislili”.

Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll

“Ako budu jasno izrazili volju i želju za izborima, da poručim nedvosmisleno, i ako kažu da ih hoće što pre, imaće ih i brže nego što su mislili“, naveo je on.

Opozicija u ofanzivi

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, smatra da je opozicija sada povezala izbore i zahteve sa protesta i da sada priznaje da neće doći do njihovog ispunjavanja. Kako kaže za “Novu”, opozicionari sada na sebe preuzimaju obavezu da to urade posle parlamentarnih izbora, ukoliko dođe do političkih promena.

“Opozicija je ovim prešla u neku vrstu ofanzivne pozicije, a to je da opozicija zahteva izbore. Ovo je prvi put da se većinska opozicija, skoro stoprocentna, usaglasila sa time da se ide sa zahtevima za izbore, da se preuzme neka vrsta ofanzivne pozicije da bi se vladajuća stranka pritisla da na taj zahtev odgovori. Jeste bilo pojedinaca i stranaka koji su govorili o izborima, ali je to uključivalo i razlike u odnosu na termin i razlike u odnosu na nivou izbora. Mi sada imamo skoro 100-procentnu sagasnost opozicije, uključujući i stranke koje nisu organizatori protesta da su izbori rešenje”, ističe Klačar.

Foto: Nova

On navodi da sada opozicija zahteva konkretne nivoe izbora i konkretni period, kao i da očekuje da vlast udovolji zahtevu opozicije, ali ne u periodu kada bi ona to želela.

“Mislim da vlast traži način da se istovremeno sa parlamentarnim održe i lokalni, a za mene bi bilo veliko iznenađenje da više od 150 gradonačelnika i predsednika opština podnesu ostavke. Teorijski, logistički i administrativno to bi bilo vrlo zahtevno i izazvalo bi veliku političku krizu. Ako bi bila ideja da se bez podnošenja ostavki raspišu izbori, onda bi maj bio mogući termin za raspisivanje. Tu prevashodno mislim kraj maja, ako žele da se spoje redovni pokrajinski i lokalni izbori”, zaključuje Klačar.

BONUS VIDEO Opozicija se obratila nakon haosa u Skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare