Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tri odbornika iz redova Demokratske stranke Srbije u Skupštini opštine Stari grad glasalo je danas da novi predsednik te beogradske opštine bude Radoslav Marjanović iz SNS-a zbog čega će sutra biti iskuljučeni iz DSS-a, rekao je za Nova.rs lider te stranke Miloš Jovanović.

Na današnjoj sednici Skupštine opštine Stari grad, 43 odbornika, od ukupno 56, glasalo je da novi predsednik opštine bude Radoslav Marjanović. Vladajuću koaliciju podržali su predstavnici SNS-a, njih 27, šest iz SPS-a, pet iz SPAS-a, tri „odbegla“ odbornika DSS-a, dok je dva glasa najverovatnije dao neko sa liste „Čuvari Starog Grada“. Pet odbornika „Srca grada“ glasalo je protiv.

Sednici je prisustvovalo 52 odbornika, a ono što je na neki način iznenadilo, jeste da su tri odbornika Demokratske stranke Srbije podržali vladajuću koaliciju, iako su iz te partije ranije saopštili da će, ukoliko to učine, biti isključeni.

Direktiva stranke bila je vrlo jasna – da se ne glasa i da se sačuva glasački listić, naglasio je predsednik DSS- a Miloš Jovanović.

„To nije učinio niko od njih i sutra će na sednici biti isključeni, što je i bio stav stranke od početka. Za neke odluke, kada je predlog vladajuće većine dobar, čak i kadrovski a ne tiče se same vlasti, može da se glasa, dešavalo se to i ranije, ali da učestvuju u formiranje same vlasti, poput predsednika opštine, jedan će biti i član veća, to je kršenje odluke stranke koja se nije promenila“, kaže Jovanović.

Tu će se, kako ističe, primenjivati najstrože mere i „već sutra ujutru biće isključeni iz Demokratske stranke Srbije“.

Koalicija „Metla 2020“ na lokalnim izborima na Starom gradu osvojila je četiri mandata, tri su kaže Jovanović pripali DSS, dok je četvrti mandat pripao koalicionom partneru.

Ovakvo postupanje odbornika, koji su „otišli“ u vladajuću većinu, prema njegovim rečima, još jedan je razlog zašto se zalaže za promenu izbornog sistema.

„Preletanja, možda i pritisci koji, bez ikakve želje da ih opravdam, su patologija političkog sistema u Srbiji. Dok god imate tu vrstu partitokratije, gde ljudi prosto strahuju za svoj posao, i za ne znam šta sve, to mora da se menja, jer ne može da funkcioniše kako treba. Demokratija je, ako se nastavi ovako, onemogućena i zato je prvi i glavni lek da se promeni izborni sistem kako bi se smanjila snaga stranaka“, rekao je on.

Partije moraju da postoje ali ne mogu da funkcionišu na način na koji danas funkcionišu u Srbiji, ističe Jovanović i napominje da nisu naprednjaci to izmislili, ali da su usavršili do neslućenih razmera.

„To se razbija promenom izbornog sistema i glasanjem za ljude po imenom i prezimenom, za ljude koji će imati ideologiju. Ovo je jedna banalnost političkog života, ali govori o moralnom posrnuću tih ljudi, ali i javne scene u Srbiji. Mi smo to osudili i u saopštenju rekli da je to iz koristoljublja“, navodi Jovanović.

Demokratska stranka Srbije saopštila je ranije danas, uoči sednice Skupštine opštine Stari grad, da će odbornici te stranke koji prilikom formiranja vlasti u toj opštini budu glasali za koaliciju SNS, SPS i SPAS-a Aleksandra Šapića, biti isključeni iz stranke.

„Takvom svojom odlukom, donetom suprotno odlukama organa stranke o zabrani pravljenja koalicija sa vladajućim strankama, a nesumnjivo iz koristoljublja, ovi odbornici direktno su prekršili stranačku disciplinu zbog čega će trpeti najstrožu disciplinsku meru“, navodeno je u saopštenju DSS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare