Aleksandar Šapić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević zakazao je sednicu gradske skupštine za sutra u 10 časova. Na dnevnom redu naći će se više odluka o javnom gradskom prevozu, saopšteno je danas iz Gradske uprave. Prema pisanju medija, na sednici bi moglo da se odlučuje i o smeni jednog broja v.d. direktora javnih gradskih preduzeća i drugih javnih ustanova.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice je, između ostalog, Odluka o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Beograda i dogovor Grada i privatnih prevoznika o većoj ceni rada na osnovu koje privatnici obavljaju prevoz putnika.

Naime, grad Beograd i konzorcijum privatnih prevoznika postigao je odgovor o povećanju cene po pređenom kilometru koja iznosi oko 10 odsto i trebalo bi da važi od septembra, a konačni sud daće gradski odbornici. Međutim, ostaje pitanje kako će i da li će zbog ove izmene poskupeti i cene karata javnog prevoza.

Odbornici će sutra raspravljati i o predlozima rešenja o davanju saglasnosti na nekoliko konačnih nacrta aneksa ugovora o javno-privatnom partnerstvu u obavljanju komunalne delatnosti gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika na teritoriji Beograda.

Na dnevnom redu naći će se i izmena odluke o javnim parkiralištima, kao i predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za projektovanje i izgradnju postrojenja i stanice i pružanje usluge snabdevanja i distribucije komprimovanog prirodnog gasa.

Odbornici će razmatrati i usvojiti odluku o realizaciji lokalnog Plana upravljanja otpadom za prošlu godinu, kao i izveštaj o bezbednosti saobraćaja u gradu tokom 2021. godine.

Odlučivaće i o načinu i postupku dodele stambene podrške ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca sticanjem svojine na stanovima koji su izgrađeni sredstvima donacije Vlade Japana, kao i utvrđivanju kategorija korisnika koji plaćaju subvencionisanu cenu komunalnih usluga.

Takođe, pred odbornicima će biti izmene i dopune odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture koje su od značaja za Grad Beograd.

Odbornička grupa „Ujedinjeni“ ( SSP- PSG-Preokret-Sloga) zatražiće dopunu dnevnog reda sutrašnje sednice sa nekoliko tačaka.

Oni traže da se na sednici raspravlja Izveštaj JKP Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ o stanju i bezbednosti vozila i razlozima za učestale incidente na ulicama grada sa objašnjenjima šta se preduzima kako bi se povećala bezbednost. Zatražiće se i informacije o proizvođačima vozila GSP-a koja su najčešće učestvovala u incidentima, podaci o razlogu tih incidenata, kao i izveštaj o stanju uslova rada u tom preduzeću, zaštiti zaposlenih na radnom mestu i zahtevima Sindikata prema poslodavcu.

U obrazloženju zahteva za dopunom dnevnog reda ovom tačkom, „Ujedinjeni“ navode da su u saobraćaju učestali incidenti sa vozlima JKP GSP (paljenje motora, vožnja sa neadekvatnim gumama tokom zimskog perioda,  iberturaža), da postoje učestali prigovori zaposlenih na loše uslove na radu, kao i veliki odliv zaposlenih iz tog preduzeća.

Odbornička grupa  „Ujedinjeni“ zatražila je dopunu dnevnog reda sa još dve tačke, a to su predlozi o promeni Poslovnika Skupštine grada Beograda i izmeni Odluke o komunalnom redu grada Beograda.

Kako Danas nezvanično saznaje, gradonačelnik Beograda mogao bi na sutrašnjoj sednici Skupštine grada da zatraži i ostavku generalnog direktora GSP Beograd Radiše Momčilovića i finansijskog direktora tog preduzeća Dejana Krstovića.

Razlog za čistku u gradskom saobraćajnom preduzeću, kako nezvanično saznaje Danas, mogalo bi da bude katastrofalno stanje javnog prevoza i finansija samog GSP-a, ali i činjenica, kako Danasovi izvori tvrde, da su Momčilović i Krstović “Vesićeva ekipa”.

Prema pisanju medija, na sednici bi moglo da se odlučuje i o smeni jednog broja v.d. direktora javnih gradskih preduzeća i drugih javnih ustanova i imenovanju njihovih zamena.

Šapić je već započeo “čišćenje” gradskih službi i javnih preduzeća, a na njegov zahtev ostavke su već podneli gradska sekretarka za socijalnu politiku Nataša Stanisavljević i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Šapić je, kako Nova.rs saznaje, prošlog četvrtka tražio i ostavku načelnice Gradske uprave Sandre Pantelić, čiji mandat traje do juna sledeće godine. Ona se već dan kasnije, u petak, iselila iz zdanja Starog dvora, gde su i kancelarije gradonačelnika Šapića.

BONUS VIDEO: Voda nosi automobile, a Šapić se svađa sa novinarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar