Aleksandar Mirković i Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako Nova.rs saznaje, novi gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić planira radikalne rezove u glavnom gradu.

Šapić je, naime, hitno pozvao odbornike SNS da se vrate s odmora, kako bi 18. avgusta bila održana sednica Skupštine grada Beograda koja će imati samo jednu tačku dnevnog reda – smenu jednog broja direktora javnih preduzeća.

Sednica je trebalo da bude održana 15. avgusta, ali nije bilo moguće imati sve odbornike na jednom mestu u ovo doba godine, zbog letovanja i odmora. Sredina avgusta je upravo zato i odabrana, jer se očekuje da će nedostajati najmanje 15-20 opozicionih odbornika koji su van Beograda.

Aleksandar Šapić, kako Nova.rs saznaje, želi da smeni ovih 14 direktora javnih preduzeća: Petra Andrijaševića (JKP Infostan), Gorana Dmitrovića (JKP Infostan i Informacione tehnologije), Bobana Stanojevića (JKP Zelenilo), Aleksandra Cincar Popovskog (JKP Javna rasveta), Radišu Momčilovića (JKP Gradsko saobraćajno Beograd), Strahinju Danilovića (JKP Vodovod i kanalizacija), Natašu Putnik (Veletržnica), Vladu Sekulića (Gradski zavod za veštačenje), Bojana Bajagića (JKP PIjace Beograd), Radeta Bastu (JKP Beogradske toplane), Vesnu Tahov (Urbanistički zavod), Dragana Đorđevića (JKP Putevi Beograd), Ivana Tejića (JKP Beograd put) i Dušicu Anđelković (JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda).

U ovom trenutku nije poznato ko su sve kandidati za ove funkcije, ali neka imena se pominju. Nova.rs ima saznanja da bi na mesto direktora Javnog stambenog mogao da dođe Aleksandar Jakšić, koji je u javnosti ostao zapamćen jer je optužio profesorku Danu Popović za plagijat, a žestoko je branio Sinišu Malog, kome je dokazano plagiranje doktorata, što za Jakšića nije bio važan podatak.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, dalje saznajemo, za novog prvog čoveka Beogradskih toplana, umesto Radeta Baste, viđen je Milan Vranić, koji ima egzotičnu biografiju. On, naime, godinama živi u Trstu, a ostao je upamćen kao vlasnik firme „Multipartner“, koju je SNS javno optuživao 2008. godine da je Grad Beograd sve mašine kupovao preko nje. Šanse Vranića da uskoči u BG toplane porasle su nakon odluke Radeta Baste da odbije da otpiše 150 miliona dinara duga za grejanje Sportskom centru „11. april“, koji je napravljen u vreme dok je Šapić bio na čelu opštine Novi Beograd, gde se ovaj centar nalazi.

Slična sudbina mogla bi da zadesi i Strahinju Danilovića, direktora Vodovoda i kanalizacije, jer je i on odbio da otpiše dugove u iznosu od 80 miliona dinara SC „11. april“.

Šapić je nedavno u Stari dvor doveo Sofiju Bijelić, suprugu nekadašnjeg Đilasovog gradskog menadžera Aleksandra Bijelića. Istine radi, Sofija je radila sa Šapićem pre nego što se udala za Aleksandra, ali je ovo imenovanje izazvalo negodovanje u SNS, u kojoj nemaju lepo mišljenje o Bijeliću.

Nova.rs saznaje da je nekoliko kandidata za nove direktore javnih preduzeća koje grad imenuje iz Obrenovca, odakle je Miroslav Čučković, Šapićev gradski menadžer. Tako je kandidat za direktora Vodovoda Milan Marošanin, direktor JKP Obrenovac, dok je kandidat za direktora Zelenila Slađana Bogdanović, rukovodilac Sektora održavanja zelenih površina u JKP Obrenovac.

Međutim, jedan od ključnih problema u ovoj kadrovskoj kombinatorici za Aleksandra Šapića predstavlja činjenica da su svi direktori koje želi da smeni u mandatu i izabrani su na konkursu. Zakon kaže da kad je direktor javnog preduzeća u mandatu on može biti smenjen samo iz razloga koji su propisani Zakonom o javnim preduzećima, članovi od 46 do 50. Zbog toga Šapić traži od SNS da izvrši pritisak na direktore da sami podnesu ostavke, saznaje naš portal.

PROČITAJTE JOŠ:

Još jedan od razloga zbog kojih će novi gradonačelnik Beograda tražiti da direktori koji ne podnesu ostavke budu smenjeni jeste isplata solidarne pomoći zaposlenima, koju Šapić ne priznaje. Grad Beograd od 2018. na osnovu kolektivnih ugovora s reprezentativnim sindikatima u komunalnim preduzećima isplaćuje jednom godišnje jednokratnu solidarnu pomoć u iznosu od 41.700 dinara. To su predviđala dva poslednja kolektivna ugovora, od kojih je jedan 2018. potpisao tadašnji gradonačelnik Siniša Mali, a 2022. Zoran Radojičić. Šapić, međutim, tvrdi da njega solidarna pomoć ne interesuje i da će tu isplatu navesti kao razlog za smenu direktora. U međuvremenu je odbio i da primi predstavnike sindikata koju su s njim hteli da pričaju na ovu temu.

Nova.rs je pokušala da stupi u kontakt s Aleksandrom Šapićem kako bismo proverili naša saznanja, ali od odranije ne daje izjave za naš portal.

BONUS VIDEO: Voda nosi automobile, a Šapić se svađa sa novinarima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare