Foto: Arhiva nova.rs; Tanjug Zoran Žestić

Ministri kojima je nedavno istekao rok trajanja u Vladi Srbije, moraće u narednom periodu da se potrude kako bi pronašli novi poslovni angažman. Ministrovanje beše lepo, ali sada je došlo vreme za odlazak na druge poslove, koji možda neće podrazumevati ličnu sekretaricu, automobil sa šoferom, visoku platu i ostale pogodnosti.

Pročitajte još...

Rasim Ljajić, Goran Trivan, Vladan Vukosavljević, Mladen Šarčević, Zoran Đorđević i Nela Kuburović, našli su se pred novi poslovnim početkom. Nakon bivstvovanja u Vladi Srbije, došlo je vreme za nove izazove. Nekima će možda biti teško da se naviknu na život bez funkcije, ali sama činjenica da moraju da napuste Nemanjinu 11 ne mora nužno da bude loša.

Ako uzmemo u obzir uvreženo mišljenje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pita za sve, onda bi novi poslovni angažmani bivših ministara mogao da im pruži priliku da budu samostalniji u obavljanju svojih obaveza.

Rasim Ljajić – možda lekar, a možda novinar

Vlasti su se menjale, a on je ostajao. Još od demokratskih promena 2000. godine, Rasim Ljajić je bio deo svake Vlade Srbije.

Zbog zasićenja funkcijom, ali i zbog sve češćih šala o dugovečnosti na njegov račun, dosadašnji ministar turizma i telekomunikacija odlučio je da „digne sidro“ i prepusti svoje mesto partijskoj koleginici.

Odlazeći ministar je po struci doktor medicine. Medicinski fakultet je završio u Sarajevu, a pored toga je i dobar poznavalac stranih jezika – govori tečno ruski i engleski jezik, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.  Iako je, kako se navodi u biografiji, želeo da ostane da radi na fakultetu, život ga je odveo u drugom smeru, te je tako krajem osamdesetih godina počeo da radi kao novinar, odakle je veoma brzo uplivao u političke vode.

S obzirom na to da je šansa da radi na fakultetu propala i da je bez adekvatnog radnog iskustva u lekarskoj profesiji, bivšem ministaru Ljajiću preostaje da se oproba u novinarskom zanatu ili da se okuša kao prevodilac. Ako ne uspe u tome, Ljajić bi mogao da se priključi svom nekadašnjem kolegi iz Vlade Srbije Mlađanu Dinkiću u umetničkom stvaralaštvu, imajući u vidu da ima iskustva i kao tekstopisac.

Zoran Đorđević – sad konačno može da bude „finansista“

Dosadašnji ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je diplomirani student Fakulteta za poslovne studije na Megatrend Univerzitetu, sudeći prema zvaničnoj biografiji, i trenutno je na trećoj godini doktorskih studija ekonomskih nauka, smer poslovna ekonomija, na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment. Pre ministarske, bio je na nekoliko direktorskih funkcija, kao izvršni i finansijski direktor. Svojveremeno je tvrdio, opisujući svoje stručne kompetencije, da je po obrazovanju “finansista”, a sada će imati priliku da se dokaže u pomenutoj oblasti.

Zoran Đorđević Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Ukoliko ne bude mogao da pronađe angažman među “finansistima”, Đorđević će moći da se oproba kao stend ap komičar, imajući u vidu da je tokom svog mandata često umeo da zabavi publiku svojim gafovima.

Goran Trivan – iluzionista

Bivši ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nakon odlaska iz Vlade Srbije, u kojoj je, prema Vučićevom mišljenju bio neprimetan, moći će da se bavi pejzažnom arhitekturom, imajući vidu da je na istoimenom odseku, pri Šumarskom fakultetu, stekao i diplomu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U njegovoj zvaničnoj biografiji navodi se da je bio i ministar za omladinu i sport 1991. godine. Nakon toga radio je u JP Srbijašume, najpre kao direktor Biroa za projektovanje, planiranje i razvoj, a kasnije je postavljen na mesto Izvršnog direktora te kompanije. Takođe bio je sekretar za zaštitu životne sredine Grada Beograda od 2008. godine do imenovanja za ministra, u junu 2017. Godine.

Imajući u vidu talenat Trivana da nestane, kao što je bio slučaj prošle godine kad je Beograd bio jedan od najzagađenijih gradova na svetu, nakon čega je Vučić morao da reaguje i da se javno zapita “da li je ministar živ”, posao iluzioniste se nameće kao ozbiljna mogućnost za njegov dalji angažman. A ako odluči da se ipak bavi pejzažnom arhitekturom, što mu je uža specijalnost, onda odlazeći ministar mora da razmotri selidbu iz prestonice, jer zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić baš i nije ljubitelj zelenila i drveća.

Vladan Vukosavljević – može da se posveti pisanju saopštenja

Odlazeći ministar kulture Vladan Vukosavljević po struci je pravnik. A pored prava, razume se i u vođenje firmi – bio je direktor preduzeća za promet nekretninama i pružanje pravnih usluga. Od 2002. do 2013. godine, bio je direktor i suvlasnik preduzeća za odnose s javnošću “Logos Public Relations”. Nakon toga sledi politički angažman, prvo na poziciji sekretara za kulturu Grada Beograda u periodu od d 2013. do 2016. godine, nakon čega preuzima funkciju ministra za kulturu i informisanje u Vladi Republike Srbije.

Vladan Vukosavljević Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Imajući u vidu poslovno iskustvo koje prethodilo ministarskoj poziciji, nema sumnje da će Vukosavljević veoma brzo pronaći novo radno mesto. A ako ipak bude u problemu da dođe do radnog angažmana, mogao bi da postane “profesionalni pisač saopštenja”, imajući u vidu da je tokom svog ministrovanja pokazao zavidne sposobnosti u ovoj oblasti. Ako pak ne bude ni tu uspeo da dobije radni angažman, poznavanje francuskog i engleskog jezika bi moglo da ga, poput gore pomenutog Rasima Ljajića, preporuči za neku prevodilačku poziciju.

Mladen Šarčević – srditi ministar će voditi privatnu školu

Ministar prosvete Mladen Šarčević diplomirao geografiju na Prirodnom-matematičkom fakultetu u Beogradu. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, sveukupno profesionalno angažovanje Šarčevića vezano je za oblast obrazovanja. Radio je kao vaspitač u Domu učenika Srednje železničke škole u Beogradu i kao profesor geografije u nekoliko beogradskih škola. Bio je i direktor OŠ “Nikola Tesla”, a 2003. godine pokreće kao rad gimanzije “Ruđer Bošković”, gde postaje direktor, da bi dve godine kasnije osnovao istoimenu privatnu osnovnu školu. Nakon direktorske funkcije usledila je ministarska, te je tako od 2016. bio na čelu ministarstva prosvete.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić

S obzirom na to da poseduje privatnu školu, za Šarčevića nema zime, bar kad je u pitanju dalji radni angažman. Tako će ovaj “strogi” ministar, koji je neretko voleo da da procenjuje intelektualne sposobnosti svojih sagovornika, najzad prestati sa profesionalnim deformacijama i posvetiti se vaspitanju dece umesto novinara. Ako mu u međuvremenu dosadi naporni rad u obrazovnom sistemu, Šarčević bi mogao da kupi takmičarac (štap) i da od rekreativnog postane profesionalni ribolovac. S obizorom da u njegovoj biografiji stoji da je ljubitelj ovog sporta.

Nela Kuburović Kisić – čitav život u pravosuđu

Odlazeća miniustarka pravde je tokom čitave profesionalne karijere radila kao pravnica. Prvo kao pripravnik-volonter u Prvom opštinskom sudu u Beogradu, nakon čega dobija mesto sudijskog pomoćnika gde je radila do 2008. Godine. Nakon toga usledila je selidba u Ministarstvo pravde, gde je promenila nekoliko pozicija, zatim rad u Visokom savetu sudstva, pa povratak u ministarstvo gde je nakon funkcije pomoćnika došla do ministarske pozicije 2016. godine.

Foto:Vesna Lalić

Imajući u vidu pravno iskustvo i dosadašnji radni angažman ministarke Kuburović Kisić, izvesno da će se za nju pronaći neka pozicija u pravodusudnom sistemu Srbije. A da će njena familija ipak ostati deo Vlade Srbije potvrđuje imenovanje njene zaove Darije Kisić Tepavčević na ministarsku poziciju.

Ako joj dosadi suvoparni posao u pravosuđu, kao mogućnost i rad u firmi njenog supruga i Darijinog brata Bojana.

Podsetimo, istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 2013. godine do danas firme NITES grupe, a čiji je jedan od direktora Bojan Kisić, samo u Srbiji potpisale 27 ugovora vredna oko 26,8 miliona evra, same ili u konzorcijumu sa drugim firmama. Samo u aprilu 2020, NITES je sklopio tri ugovora sa Ministarstvom zdravlja, ukupne vrednosti 3,2 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare