Medjustranacki dijalog opozicija vlast Bosko Obradovic
Boško Obradović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Zaključak međustranačkog dijaloga da delegacija EP preuzima na sebe da do kraja avgusta uradi predlog radnog dokumenta o izbornim uslovima je važan iskorak. S obzirom da nismo uspeli da dogovorimo zajedničku Radnu grupu vlasti i opozicije, koja bi dalje radila uz posredovanje evroparlamentaraca, ovo je bilo jedino rešenje", rekao je nakon prve runde muđstranačkog dijaloga za Nova.rs lider Dveri, Boško Obradović.

Obradović je istakao da je pomenuti zaključak veoma dobar, jer će, kako kaže,konačno biti otkrivena uloga evropskih posrednika.

Pročitajte još...

„U prvoj opciji oni će ponuditi prave demokratske standarde koji važe u Evropi, a onda ćemo videti odgovor naše vlasti, koja će to onda teško prihvatiti. Ako prihvati, tim bolje, konačno ćemo imati fer izbore. U drugoj opciji, ukoliko delegacija EP ponudi izborne uslove ispod evropskih demokratskih standarda, strani posrednik će stati na stranu ovdašnje nedemokratske vlasti, što će biti porazno za ugled EU u Srbiji. Nadamo se prvom scenariju jer će tada ovdašnja vlast biti u problemu kako da odgovori na normalne zahteve za demokratske izbore. Кljučno je da je u zaključak ušlo i to da i ovaj kolosek dijaloga mora biti završen najkasnije šest meseci pre prvih sledećih izbora u Srbiji. To znači da ćemo brzo znati na čemu smo“, istakao je Obradović za naš portal.

Portal Nova.rs objavio je danas da je, nakon prve runde razgovora između vlasti i opozicije, dogovoreno da predstavnici EP izrade predlog dokumenta o slobodnim i poštenim izborima u Srbiji koji će ponuditi učesnicima međupartijskih razgovora.

O tom je na današnjoj konferenciji za medije govorio i predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić.

„Glavni zaključak današnjeg sastanka je, da će, na osnovu svega što je rečeno, konfasilitatori(predstavnici EP) izraditi predlog svih mera i rešenja koje bi onda trebalo svi učesnici da razmotre“, naveo je on.

Na početku obraćanja, Dačić je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici EP došli u Srbiju da posreduju dijalogu, te da je reč o veoma uspešnom i značajnom događaju.

“Ovaj prvi krug razgovora je poslužio da se iznesu stavovi o očekivanjima od ovog dijaloga. Razmenili smo mišljenja po pitanju medija, istakli neke druge teme o kojima bi trebalo da bude reči u ovom dijalogu. Dogovorili smo da sledeći sastanak bude 17. i 18. septembra”, naveo je Dačić.

Članica delegacije Evropskog parlamenta, Tanja Fajon, takođe je potvrdila da će biti izrađen radni dokument koji će poslužiti, kako kaže, kao podloga za razgovore koji će se nastaviti u septembru.

„Naš cilj je da damo podršku Srbiji na putu ka EU i da poboljšamo uslove za izbore koji će biti sledeće godine. Dugo je trajala rasprava o slobodi medija. Različiti su stavovi, bilo je mnogo predloga, ali jedno je sigurno – sloboda , nezavisnost i kredibilitet medija predstavljaju evropske vrednosti. Zato će naš radni dokument biti takav da će doprineti poboljšanju položaja medija u Srbiji“, napomenula je ona.

Fajon je naglasila da je važno da Srbija napreduje ka Evropskoj uniji i da je zbog toga važno omogučiti uslove za ravnopravno učešće svih partija na izborima.

„Važno je da svi građani imaju mogućnost da biraju na demokratski i pošten način na sledećim izborima. Obećavam da ćemo sve sve što je našoj moći učiniti da do toga dođe“, istakla je ona.

Uvodni deo dijaloga počeo je juče u 9 sati ujutru, susretom predstavnika EP, Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

Nakon što je završen sastanak, u 10:30 je otvorena druga faza razgovora, na kojoj, u ime SNS, učestvuju poslanici Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević.

Ispred grupacije Udružena opozicija Srbije, koju predvodi Narodna stranka, na dijalogu učestvuju Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Slobodan Samardžić, Lidija Martinović, Đorđe Vukadinović.

Stranku slobode i pravde, na sastanku predstavlja Ljuban Panić koji će govoriti u okviru sesija koja se odnosi na stanje medija, dok Incijativu Ne davimo Beograd na pregovorima predstavlja profesor sa Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević.

Pročitajte još...

Ispred Nove stranke, na sastaku je bio Aris Movsesijan, a u ime Saveza vojvođanskih Mađara na dijalogu je govorila Elivra Kovač.
Zajedno za Srbiju delegirao je predsednika te partije Nebojšu Zelenovića kao svog predstavnika, a isto je učinila i DS sa svojim liderom, Zoranom Lutovcem.

Na sastanku je učestvovao i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, predsednik PSG, Pavle Grbović, lideri pokreta DJB i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, kao i narodni poslanik Muamer Zukorilić, predsednik LSV, Nenad Čanak i bivši ministar i predsednik Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić.

Podsetimo, predstavnici Evropskog pralamenta juče su se u vili Mir sastali i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare