Saznajemo: EP pravi dokument za slobodne izbore u Srbiji

Politika 10. jul. 202112:56 > 13:36
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom pregovora vlasti i opozicije o izborinim uslovima dogovoreno je da delegacija Evropskog parlamenta do kraja avgusta izradi predlog dokumetna o izbornim uslovima”, saznaje Nova.rs.

Kako je rečeno našem portalu, predstavnici vlasti i opozicije nisu mogli da se usaglase oko formiranja zajedničke Radne grupe koja bi nastavila razgovore, te je zbog toga usledio predlog predstavnika EP, Tanje Fajon, Vladimira Bilička i Knuta Flekenštajna da oni do kraja avgusta izrade dokument o slobodnim izborima koji će zatim ponuditi na usvajanje učesnicima pregovora.

Pročitajte još...

Članica delegacije Evropskog parlamenta, Tanja Fajon potvrdila je, na konferenciji za medije po okonačnju prve runde razgovora, da će biti izrađen radni dokument koji će poslužiti, kako kaže, kao podloga za razgovore koji će se nastaviti u septembru.

„Naš cilj je da damo podršku Srbiji na putu ka EU i da poboljšamo uslove za izbore koji će biti sledeće godine. Dugo je trajala rasprava o slobodi medija. Različiti su stavovi, bilo je mnogo predloga, ali jedno je sigurno – sloboda , nezavisnost i kredibilitet medija predstavljaju evropske vrednosti. Zato će naš radni dokument biti takav da će doprineti poboljšanju položaja medija u Srbiji“, napomenula je ona.

Fajon je naglasila da je važno da Srbija napreduje ka Evropskoj uniji i da je zbog toga važno omogučiti uslove za ravnopravno učešće svih partija na izborima.

„Važno je da svi građani imaju mogućnost da biraju na demokratski i pošten način na sledećim izborima. Obećavam da ćemo sve sve što je našoj moći učiniti da do toga dođe“, istakla je ona.

Uvodni deo dijaloga počeo je juče u 9 sati ujutru, susretom predstavnika EP, Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

Nakon što je završen sastanak, u 10:30 je otvorena druga faza razgovora, na kojoj, u ime SNS, učestvuju poslanici Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević.

Sastankom predsedava predsednik Skupštine Srbije i lider SPS, Ivica Dačića, a dijalogu prisustvuje i njegov stranački kolega Veljko Odalović.

Ispred grupacije Udružena opozicija Srbije, koju predvodi Narodna stranka, na dijalogu učestvuju Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Slobodan Samardžić, Lidija Martinović, Đorđe Vukadinović.

Stranku slobode i pravde, na sastanku predstavlja Ljuban Panić koji će govoriti u okviru sesija koja se odnosi na stanje medija, dok Incijativu Ne davimo Beograd na pregovorima predstavlja profesor sa Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević.

Pročitajte još...

Ispred Nove stranke, na sastaku je bio Aris Movsesijan, a u ime Saveza vojvođanskih Mađara na dijalogu je govorila Elivra Kovač.
Zajedno za Srbiju delegirao je predsednika te partije Nebojšu Zelenovića kao svog predstavnika, a isto je učinila i DS sa svojim liderom, Zoranom Lutovcem.

Na sastanku je učestvovao i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, predsednik PSG, Pavle Grbović, lideri pokreta DJB i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, kao i narodni poslanik Muamer Zukorilić, predsednik LSV, Nenad Čanak i bivši ministar i predsednik Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić.

Podsetimo, predstavnici Evropskog pralamenta juče su se u vili Mir sastali i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Dijalog vlasti opozicije nastavljen je danas, dok će se druga runda razgovora održati sredinom septembra (17. i 18. septembar) kad se očekuje novi dolazak evroparlamentaraca u Beograd.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar