Foto: N1

Delegaciju Srpske napredne stranke na dijalogu sa opozicijom o izbornim uslovima, kojem predsedavaju evroparlamentarci, predstavljaju Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević, poslanici koji na skupštinskim zasedanjima ne biraju reči o opozicionim liderima, nazivajući ih lopovima, tajkunima, šizofreničarima, narko dilerima…, a nezavisne medije domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Prethodnih godina pomenuti poslanici bili su najaktivniji za skupštinskom govornicom, iznoseći uvrede na račun opozicije i njenih lidera, ali i nezavisnih medija i svih ostalih koji drugačije misle.

Pročitajte još...

Kao logično postavlja se pitanje, zašto bi Vučić delegirao ovakve kadrove, ukoliko želi da dijalog sa opozicijom budu uspešan? Da li bi već sad mogli da izvučemo zaključak da je dijalog osuđen na propast?

Prema rečima saradnika Instituta za političke studije, Dejana Bursaća, sastav delegacije SNS ne obećava, posebno ako se uzme u obzir da su pomenuti poslanici često ulazili u konflikte sa opozicijom i kritičkom javnošću.

„Oni nisu baš poznati kao ljudi od kompromisa. Stoga, ne verujem da će biti neki veliki ishod dijaloga. Iskreno, nisam verovao u to ni pre nego što su se saznala ova imena. Sastav delegacije uopšte ne garantuje unapređenje izbornog procesa“, poručuje Bursać i dodaje da će ovakva izbor naprednjaka samo dodatno produbiti konflikte na srpskoj poliitčkoj sceni.

„Od starta su postojale sumnje da će opozicija išta dobiti, a sa ovom delegacijom je to definitivno potvrđeno“, zaključuje on.

Izdajnici, šizofreničari, narko dileri, dieltanti…

Vladimir Orlić bio je deo delegacije SNS na prethodnom dijalogu krajem 2019. godine, kad je, kako su pojedini opozicionari navodili, opstruisao ceo proces, zajedno sa ostatkom naprednjačkog tima, iznoseći neistine i svađajući se.

S druge strane, Božić je na sebe skrenula pažnju na sebe kada se u maju prošle godine pridružila Aleksandru Martinoviću u štrajku glađu. Ona je svoju odanost često dokazivala na Tviteru, gde na pežorativan način pominje opozicionare, pre svega Boška Obradovića i Dragana Đilasa.

Među epitetima kojima ih je čašćavala nalaze se i sledeće reči: šizofreničari, paćenici, diletanti, lopovi, narko dileri…

Marijan Rističević, nekada učesnik rijaliti emisije i dugogodišnji narodni poslanik u Skupštine Srbije, poznat je po tome što otvoreno sa skupštinske govornice targetira nezavisne medije, kritičku javnost i opozicionare.

U prošlosti smo u nekoliko navrata mogli da svedočimo skupštinskim govorima tokom kojih je Rističević kritičare vlasti nazivao izdajnicima, pokazujući njihove fotografije, pa je tako svojevrememo poznati glumac Nikola Kojo pored epiteta „izdajnik“ optužen da radi za albansku stranu.

Rističević bio i vinovnik incidenta iz maja prošle godine, kad je na ulazu u Skupštinu Srbije ušao u fizički obračun sa liderom Dveri, Boškom Obradovićem, nakon čega su on i njegove kolege tvrdile da je reč o pokušaju ubistva.

Uvodni deo dijaloga počeo je juče u 9 sati ujutru, susretom predstavnika EP, Tanje Fajon, Vladimira Bilčika i Knuta Flekenštajna sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

Nakon što je završen sastanak, u 10:30 je otvorena druga faza razgovora, na kojoj, u ime SNS, učestvuju poslanici Vladimir Orlić, Sandra Božić i Marijan Rističević.

Sastankom predsedava predsednik Skupštine Srbije i lider SPS, Ivica Dačića, a dijalogu prisustvuje i njegov stranački kolega Veljko Odalović.

Ispred grupacije Udružena opozicija Srbije, koju predvodi Narodna stranka, na dijalogu učestvuju Vuk Jeremić, Stefan Jovanović, Slobodan Samardžić, Lidija Martinović, Đorđe Vukadinović.

Stranku slobode i pravde, na sastanku predstavlja Ljuban Panić koji će govoriti u okviru sesija koja se odnosi na stanje medija, dok Incijativu Ne davimo Beograd na pregovorima predstavlja profesor sa Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević.

Ispred Nove stranke, na sastaku je bio Aris Movsesijan, a u ime Saveza vojvođanskih Mađara na dijalogu je govorila Elivra Kovač.
Zajedno za Srbiju delegirao je predsednika te partije Nebojšu Zelenovića kao svog predstavnika, a isto je učinila i DS sa svojim liderom, Zoranom Lutovcem.

Na sastanku je učestvovao i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, predsednik PSG, Pavle Grbović, lideri pokreta DJB i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, kao i narodni poslanik Muamer Zukorilić, predsednik LSV, Nenad Čanak i bivši ministar i predsednik Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić.

Pročitajte još...

Podsetimo, predstavnici Evropskog pralamenta juče su se u vili Mir sastali i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Dijalog vlasti opozicije nastavljen je danas, dok će se druga runda razgovora održati sredinom septembra kad se očekuje novi dolazak evroparlamentaraca u Beograd.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare