Aleksandar Vučić Foto:Tanjug

Ako je suditi po rasporedu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kampanja za izbore koji nas čekaju u aprilu ozbiljno se zahuktala. Predsednik je gotovo svakog dana u drugom delu zemlje, gde obećava nove puteve, fabrike, radna mesta, kanalizaciju, renoviranje škola i manastira, opremu za domove zdravlja... Obećanja se mere stotinama miliona evra, aplauzi su tu i opet sve podseća na još jednu turu funkcionerske kampanje. Upravo ono što se Vučiću zameralo u izveštaju Evropske komisije i što je jedna od glavnih zamerki opozicije, a prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs predstavlja urušavanje pravnog sistema Republike Srbije.

Najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju tek dolazi, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić, navodeći da predstoje brojni infrastrukturni projekti koji će taj grad učiniti potpuno drugačijim i boljim mestom za život.

Rekao je da u vezi sa Kliničkim centrom u Kragujevcu, sve ide kako je i planirano.

Aleksandar Vučić u poseti Simensu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Posle Niša, Beograda i Novog Sada, završava se kompletan projekat, od oko 35 miliona evra. Toliko vredi samo građevinski deo, ukupno sa opremanjem uložićemo 45 do 50 miliona“, rekao je Vučić.

Obećao je i da će biti završen Centar izvrsnosti, u kojem bi trebalo da se nalazi i banka matičnih ćelija, iako je to jedini projekat sa kojim se kasni, zbog korone.

Prava lepotica

Tu je i stadion „Čika Dača“.

„Biće to velelepan stadion, kakav Kragujevac i Šumadija zaslužuju, za oko 20.000 ljudi, po najvišim evropskim standardima, da mogu najbolje evropske utakmice da igraju. Biće prava lepotica od stadiona, izgledaće fenomenalno čim se projekat završi“, rekao je Vučić.

Podsetio je i na projekat obilaznice oko Kragujevca, što će vredeti oko 155 do 160 miliona evra i koju će graditi konzorcijum srpskih kompanija, te na železničku prugu za industrijsku zonu, kao i na izvlačenje toplane iz centra grada.

„Rešavaćemo problem „Zastava oružja“. Gradićemo kanalizaciju koja je najskuplja u Kragujevcu, i kišnu i fekalnu. To će biti drugi grad, ljudi će da dobiju nešto što su čekali 70 godina, završićemo za dve, tri, četiri godine. Najbolje breme za Kragujevac i Šumadiju tek dolazi“, rekao je Vučić.

Biće dobro i Despotovcu 

Dan pre toga Vučić je bio u Despotovcu, gde je takođe govorio u ulaganjima u Kragujevac, najavio je da će za 15 do 20 dana početi radovi na putu koji će spojiti Sisevac i Grzu, u dužini od 18,5 kilometara. Obećao je i da će država pomoći Paraćinu da reši problem dugova, kao i da će dovesti u tu opštinu jednog velikog investitora. Rekao je i da će u Despotovcu biti urađeno još stvari koje će povećati kvalitet života, kao što su kanalizacija, vodovod, zamena azbestnih vodovodnih cevi, spajanje dobrim putem sa Krepoljinom, dovođenje investitora…

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić u Despotovcu Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ponovio je da očekuje da za mesec i po do dva bude napravljen prvi ugovor sa EU za izgradnju brze pruge od Beogada do Niša i da će za tri ili četiri godine moći da se putuje između Beogada i Paraćina za samo sat i 15 minuta.

Posetio je predsednik i manastir Manasiju i najavio da će država pomoći izgradnju spoljne trpezarije i priključenje manastira na kanalizaciju. Domu zdravlja obećao je mamograf.

Ajde, brčkaj se 

Prošle nedelje, predsednik je obilazio Đerdap. Tada je pred budnim okom kamere pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog i pitao ga za devet miliona za put, ako zafali…

„Halo… Izvini što te ometamo, nego samo jedan dogovor. Ako nam zafali devet miliona evra za „Golubac-Milanovac“, imamo li da nađemo… pre kraja godine? Ajde, hvala, ajde, brčkaj se…“, rekao je predsednik u razgovoru sa ministrom.

Potom se okrenuo ka publici: „Završeno „Golubac-Milanovac“, rekao je predsednik.

Usledio je aplauz.

Iako je činjenica da je Vučić stalno u kampanji, politički analitičar Boban Stojanović kaže da je ovo što gledamo sada prava funkcionerska kampanja. Ona koja je zakonom zabranjena.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Istovremeno i urušavanje pravnog sistema Republike Srbije. On ima nadležnost samo da dodeli orden nekome, nikako da kreira politike, jer je to isključiva nadležnost Vlade. Ali je to deo njegove kampanje koja traje devet godina, kako on lično brine o svemu, čak i pravi okvir u kome izgleda kako on daje svoje lične pare, a sve u skladu sa SNS “ideologijom” koja počiva na besomučnom ponavljanju “BDP, BDP” i “rast, rast”. Čak mislim da ponekad to pogrešno kritikujemo time što masovno pričamo kako se on pita za sve i možda i doprinosimo stvaranju “super vođe koji sve zna i sve radi”, pa žu sada da kažem: Predsednik Republike nema nikakve veze sa tim i ništa on nije sagradio, niti doneo odluku da se gradi, otvaraju fabrike i slično. Predsednik ništa od toga nije uradio niti uticao na to. On sada suštinski radi kampanju za Vladu Republike Srbije i pokušava da se predstavi kao nekakav super heroj koji mnogo radi“, rekao je Stojanović za Nova.rs.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare