Foto: TANJUG/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/

Nova vlada Srbije trebalo bi da bude formirana krajem septembra, a većina imena novih ministara i dalje su nepoznata javnosti. Ipak, gotovo je izvesno da će funkciju premijera i ubuduće obavljati Ana Brnabić, fotelje u Nemanjinoj 11 zadržaće još najmanje četiri aktuelna ministra, a u njoj neće sedeti dosadašnji ministri privrede i turizma Goran Knežević i Rasim Ljajić. Nezvanično se spekuliše da je nekoliko poslanika iz redova SNS u igri za ministarske pozicije.

Parlamentarni izbori održani su još pre tri meseca, a formiranje nove vlade trebalo bi da bude okončano do kraja ovog meseca.

Iako se taj trenutak ozbiljno približava, i dalje je mnogo toga nepoznato.

Ipak, nekoliko ministara ima osiguranu poziciju i u novoj vladi, pojedini izvesno odlaze, a neki su na tankom ledu.

Zakidanje SPS-a

I dalje nema zvanične informacije ni da će SPS biti partner SNS i u novoj vladi. Ipak, sudeći po formiranju koalicija na lokalu, može se zaključiti da će stvari funkcionisati na isti način i na republičkom nivou.

To bi trebalo da znači da će socijalisti, koji su do sada vodili šest resora, biti ozbiljno zakinuti. U ovom trenutku, funkcioneri SPS-a predvode nekoliko jakih ministarstva – spoljnih poslova, energetike, državne uprave, ekologije… i malo je verovatno da će im svi oni pripasti i u novoj raspodeli karata.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gotovo je izvesno da će Ivica Dačić ostati na poziciji šefa diplomatije, a svi ostali resori kojima je rukovodio SPS su pod znakom pitanja.

Prema dosad objavljenim informacijama, moguće je da SPS „spadne“ sa šest na svega dva ili tri ministarstva u novoj vladi. Od toga će zavisiti i da li će Aleksandar Antić i Branko Ružić ostati u Nemanjinoj 11.

Nagrađivanje Nedimovića, „kažnjavanje“ Zorane

U fotelji premijerke gotovo izvesno će ostati Ana Brnabić, a Branislav Nedimović, koji je bio prvi na listi SNS, trebalo bi da bude nagrađen za rad u prethodne četiri godine. Nije isključeno da će ostati na poziciji ministra poljoprivrede, a vrlo je verovatno da će mu biti dodeljena i funkcija potpredsednika nove vlade.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izvesno je da će fotelju sačuvati i Siniša Mali, koga je, uprkos aferama u koje je bio umešan, predsednik SNS u više navrata pohvalio i nije isključeno da uz ministarsku, obavlja i funkciju potpredsednika vlade.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Nemanjinoj 11 najverovatnije će ostati i Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, ali se spekuliše da će njen resor biti podeljen na dva ministarstva. I ona sama je jednom prilikom iznela stav da njen resor ne treba deliti, ali da takva mogućnost nije isključena.

Ko će pre do fotelje?

Prema najavama, u novoj vladi biće više novih nego starih ministara, ali su neki dugo godina u politici.

Već dugo želju da pređe u Nemanjinu 11 ima predsednica Skupštine Maja Gojković, koja je „pikirala“ Ministarstvo kulture i informisanja. Ona je bila ozbiljan kandidat da ga preuzme i pre dve godine, ali i pre sedam, kada je najavljivana rekonstrukcija tadašnjeg kabineta Ivice Dačića. Međutim, u trci za tu poziciju je, prema našim saznanjima Ana Ilić, savetnica Ane Brnabić.

maja gojkovic ana ilic
Maja Gojković i Ana Ilić, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Tanjug/Dragan Kujundzic

Ilić je po imenovanju u kabinet premijerke 2017. postala savetnica zadužena za filmsku industriju, kreativne industrije, turizam i digitalnu zabavu. Pre toga je bila šefica kabineta Ane Brnabić u Ministartsvu za državnu upravu.

U kontekstu novih ministara pominju se i Irena Vujović, bivša predsednica Opštine Savski venac, i poslanica Marija Obradović. Obe kao kandidati za ministra životne sredine. Mediji su pisali da bi Vujović mogla da dobije priliku i da vodi neko javno preduzeće.

Foto: N1

Kao najverovatniji naslednik Gorana Kneževića na mestu ministra privrede pominje se Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Da lider SNS Aleksandar Vučić ima veliko poverenje u njega, videlo se i kad ga je pozvao da bude deo srpske delegacije u Vašingtonu, gde su Beograd i Priština u prisustvu Donalda Trampa potpisale sporazum.

Stefanović „na mukama“, neki idu dobrovoljno

U novoj vladi sigurno neće biti Goran Knežević, koji se iz zdravstvenih razloga oprašta od visoke politike. Da više neće biti ministar nedavno je potvrdio i Rasim Ljajić, koji je u poslednjih 20 godina bio član čak devet vlada.

Rasim Ljajić Foto:Nemanja Jovanović

„Bilo bi neozbiljno da posle svega kažem da sam se šalio ili predomislio. Nisam ni jedno ni drugo. Ostajem pri tome, jer me obavezuje javno izgovorena reč i obećanje koje sam dao. Moja stranka će dobiti ministarsko mesto u vladi, a o personalnom rešenju još razgovaramo unutar stranke“, naveo je on nedavno.

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ/ bk

O tome šta će biti sa Nebojšom Stefanovićem i da li će ponovo biti ministar nije se mnogo govorilo u javnosti, ali je evidentno da nije u dobroj poziciji.

Posle niza afera verovatnije je da ostane bez ministarske fotelje, o čemu se nezvanično i priča u političkim krugovima.

U Nemanjinoj 11 gotovo izvesno neće biti Goran Trivan, aktuelni ministar ekologije, a isto se spekuliše i za Vladana Vukosavljevića, ministra kulture.

Ministarsku fotelju verovatno neće zadržati ni ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević, od koga je javnost tražila ostavku tokom pandemije, s obzirom na veliki broj zaraženih, pa i preminulih, u gerontološkim centrima širom Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare