maja gojkovic ana ilic
Maja Gojković i Ana Ilić, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Tanjug/Dragan Kujundzic

Ana Ilić, savetnica premijerke Ane Brnabić, nova je kandidatkinja za ministarsko mesto u Vladi Srbije, saznaje portal Nova.rs.

Ideja je da Ilić preuzme vođenje Ministarstva kulture koje je, prema do sada dostupnim informacijama, bilo rezervisano za dugogodišnjeg pretendenta na tu funkciju Maju Gojković.

Prema našim saznanjima, Ana Brnabić bi na čelu tog ministarstva, ipak, više želela da vidi Anu Ilić, svoju dugogodišnju blisku saradnicu.

Ilić je po imenovanju u kabinet premijerke 2017. postala savetnica zadužena za filmsku industriju, kreativne industrije, turizam i digitalnu zabavu. Pre toga je bila šefica kabineta Ane Brnabić u Ministartsvu za državnu upravu.

Ana Ilić, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Njeno ime se sporadično pominjalo u javnosti prethodnih meseci kada se govorilo o mogućim naslednicima aktuelnog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, ali u poslednja dva dana ta tema je aktuelizovana.

Smatra se glavnom koordinatorkom organizacije “Srbija stvara” (Serbia Creates) popularnim kreativnim industrijama, koje je formirala Ana Brnabić. Ova organizacija je u mnogim odlukama Vlade i imenovanjima u oblasti kulture imala presudniju ulogu od Vukosavljevića.

Zanimljivo je da Ana Ilić, koja nije često govorila u javnosti, pre nekoliko dana učestvovala na panelu u organizaciji Bitefa pod nazivom „Političke mere i menadžerske alatke namenjene izvođačkim umetnostima tokom covida 19“. Delove njenog izlaganja sa pomenutog skupa preneo je Tanjug.

Ona je prema navodima te agencije najavila “pretvaranje niza napuštenih prostora širom Beograda i Srbije u mesta gde će se odigravati interesantni programi iz kulture”.

“U Beogradu će u prostor za produkciju događaja iz kulture biti pretvorena nekadašnja ložionica koja se nalazi ispod mosta Gazela gde će se odvijati performansi i postavljati izložbe. Staro industrijsko naselje pretvorićemo u kulturni hab sa ateljeima”, preneo je Tanjug reči savetnice Ane Brnabić.

Ana Ilić na Bitefovom panelu, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Pre ulaska u Vladu Srbije, Ana Ilić je bila izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije (Film in Serbia) čiji je cilj bila promocija Srbije kao povoljne destinacije za snimanje filmova.

Za to vreme, i Maja Gojković se ozbiljno priprema za funkciju ministarke kulture koja joj je poslednjih meseci više puta obećana sa “najviše pozicije u državi”. S tim u vezi ona je počela da se bavi sistematizacijom radnih mesta u ovom ministarstvu. Takođe, kako saznajemo, angažovala je savetnike koji joj prave strategiju delovanja na početku mandata. Ideja je da već sa prvim akcijama stekne naklonost uticajnog dela kulturne javnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare