Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Rasplet situacije u opštini Stari grad još se iščekuje. Sve konce u rukama drži Marko Bastać, koji je predvodio listu “Čuvari Starog grada” i osvojio 10 odsto na izborima održanim 2. juna. Devet dana kasnije, zna se samo da će Bastać biti deo vlasti, ali ne i koje. Sa Srpskom naprednom strankom ili sa koalicijom “Biramo borbu”.

Postizborna situacija u opštini Stari grad izgleda ovako:

Lista „Biramo Stari grad“ ima 23 mandata, Srpska napredna stranka 21, dok su „Čuvari Starog grada“ osvojili 10 odborničkih mesta. To znači da bi “Biramo borbu” i Marko Bastać mogli da formiraju vlast.

Najnovija informacija u okviru ovih pregovora je da će u četvrtak biti održan sastanak, na kojem će Bastaću biti predstavljen predlog koalicije “Biramo borbu” za saradnju.

Foto:L.L./ATAImages

“Nema razloga da pregovori traju dugo“, rekao je ovim povodom kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović za list Danas i dodao da je Bastać tražio da se pregovori sa opozicijom finaliziraju kada bude okončan izborni proces, rokovi za žalbe i bude usvojen zvaničan rezultat.

PROČITAJTE JOŠ....

U međuvremenu su u javnosti uveliko spekuliše da Marko Bastać pregovara i s vlašću.

Na pitanje da li ima taj utisak, Lazović je rekao da je „pravo svakoga da pregovara i razgovara sa kim želi“.

„Ali sam siguran da su ljudi koji su glasali za Marka Bastaća opozicioni glasači, koji ne žele da SNS utiče na razvoj opštine Stari grad“, ocenio je Lazović.

S druge strane, Marko Bastać od izbora ne daje izjave za medije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Najpre je rekao da neće davati izjave do petka, 7. Juna, kada su istekli svi rokovi za žalbe, a sada je taj rok pomeren do 13. juna, odnosno do završetk assatanka s opozicijom.

Dakle, i dalje nije poznato u kom će pravcu ići njegova odluka.

Ovako su pregovori tekli do sad

U izbornoj noći, 2. juna, kandidat za gradonačelnika liste “Biramo borbu” Dobrica Veselinović rekao je da će opozicija u opštini Stari grad moći da formira vlast i da će pozvati Bastaća kako bi se dogovorilI.

Dobrica Veselinović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

„Broje se Novi Beograd, Vračar, Savski venac, gde postoje šanse da opozicija formira vlast. Napeto je, izaći ćemo sa tačnim podacima čim budemo sigurni“, rekao je Veselinović.

Dva dana kasnije, 4. juna, Marko Bastać kaže za Nova.rs da neće davati izjave oko eventualne saradnje za opozicijom ili vlašću dok ne prođu rokovi za žalbu, te da će to najverovatnije uraditi u naredna 72 sata.

„Mogu samo da kažem da me niko kontaktirao niko iz vlasti ili opozicije“, rekao je tad za Novu Bastać.

Sutradan, 5. juna, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je za Nova.rs da su u toku pregovori sa Markom Bastaćem i „Čuvarima Starog grada“ oko formiranja vlasti u ovoj opštini.

„Počeli smo pregovore o formiranju vlasti u opštini Stari grad. Ogromnom većinom građani su glasali za promenu SNS vlasti u ovoj opštini i mislim da ćemo u narednim danima to i formalizovati. Da će koalicija „Biramo Stari grad“ i lista Marka Bastaća dogovoriti sve detalje oko formiranja vlasti u ovoj opštini. Nadam se da ćemo postići dogovor u narednim danima, nakon što isteknu svi rokovi u vezi izbornog procesa“, rekao je Lazović za Nova.rs.

Kontaktirali smo i Bastaća, ali on nije želeo da daje izjave medijima do petka, 7. juna, kada su isticali svi pomenuti rokovi.

Došao je i taj petak, ali Bastać nije saopštio svoju odluku.

Konačnu odluku verovatno ćemo čuti za dva dana.

BONUS VIDEO: Kako su naprednjaci pobedili i tamo gde su izgubili 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare