Marko Kovačević; Foto: Printscreen Nova S

Poslanik Demokratskog fronta Marko Kovačević rekao je gostujući u emisiji "Probudi se" televizije NovaS da su dileme oko toga da li je bilo komunikacije sa predsednikom Srbije o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori postojale samo u medijima, ali i da DF ima korektan i partnerski odnos sa Aleksandrom Vučićem.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Marko Kovačević za „Probudi se“ TV NovaS kaže da je  izbor predsednika Skupštine Crne Gore i konkretizovanje predloga za mandatara buduće Vlade pokazao da postoji jasna nova većina i da je Demokratska partija socijalista (DPS) od juče i zvanično u opozicionim klupama, „što je istorijski važna stvar za Crnu Goru“.

Pročitajte još:

„Što se tiče DF, mi nikada nismo imali dilemu da bi naš nosilac liste trebalo da bude mandatar – bilo je dilema oko predsednika Skupštine, ali smo juče došli do predloga koij je prihvatljiv svima, pa je izabran Aleksa Bečić za predsednika Skupštine, dok je za mandatata predložen Zdravko Krivokapić“, rekao je Kovačević.

Na pitanje kako je reagovao na zahtev da se Krivokapić izvini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da li je bilo komunikacije sa Vučićem kada je reč o formiranju nove Vlade, Kovačević odgovara da su mnoge „dileme“ postojale samo u medijima.

„Mi kao srpski političari u Crnoj Gori imamo komunikaciju sa institucijama države Srbije i predsednikom, ali ne u smislu da konsultujemo oko toga ko će od nas koji smo dobili poverenje građana Crne Gore vršiti vlast. Dakle, mi sa predsednikom Vučićem imamo korektan i partnerski odnos, ali ne i neke tajne odnose“, naglasio je Kovačević.

Kao „dilemu iz medija“ odbacuje i navode da DF do poslednjeg trenutka nije podržao izbor Krivokapića za mandatara na „sastanku pod Ostrogom“.

„Što se tiče sastanaka i pregovora, oni se ne vode javno, a sve što je rečeno, ostaje među učesnicima. Na sednici Skupštine Crne Gore se videlo kakav je rezultat tih sastanaka i razgovora“, objasnio je Kovačević.

Upitan da pojasni da li su prevaziđene nesuglasice sa Dritanom Abazovićem, o kojima je za Nova.rs govorio predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić , Kovačević je rekao da su pregovori o formiranju vlasti u toku, i da u okviru pregovora „ne možemo oko svega da se složimo“.

„Imamo određena konceptualna neslaganja  sa kolegama iz URA koje predvodi Dritan Abazović, koja se tiču zahteva koji zadiru u ono što bi trebalo da bude autonomija našeg odlučivanja u onom delu u kojem bi mi trebalo da učeestvujemo u vlasti. Juče je počeo proces relaksiranja te situacije, i da ćemo u nrednom periodu mnogo lakše naći zajednički jezik, pošto smo juče pokazali da možemo da budemo efikasni, i da ćemo tako raditi u periodu koji je pred nama, kako bismo što pre došli do nove Vlade“, kaže Kovačević.

On je za „Probudi se“ ocenio da je koalicija „Za budućnost Crne Gore“, koju predvodi Demokratski front čvrsta, i da će biti čvršća i bolja svakoga dana, kao i da će se promeniti politika prema Srbiji koju su, prema njegovim rečima, DPS i njen predsednik Milo Đukanović koristili kao „bauka kojim su plašili građane Crne Gore“.

„Mislim da više niko neće građane plašiti Srbijom, i da ćemo prisustvovati procvatu odnosa Srbije i Crne Gore.

Videli smo da je predsednik DPS Milo Đukanović optužio Srbiju i njenog predsednika za to što je izgubio na izborima, a to je matrica koja traje otkada je preuzeo vlast 1997. godine. Svaki predsednik Srbije i država Srbija su ‘uvek’ pokušavali da ga ruše, a srušio ga je narod – da je Srbija u to bila uključena, to bi se desilo mnogo ranije“, ocenio je Kovačević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare