Foto:BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin/MO

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić izabran je danas, na konstituticnoj sednici Skupštine Crne Gore, za predsednika parlamenta.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

„Zaklinjem se da ću dužnost vršitit po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savesno, tako mi Bog pomogao“, rekao je Bečić nakon glasanja.

„Neopisiva je čast i privilegija biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smene vlasti u crnogorskoj istoriji. Zahvalnost na izboru kolegama iz koalicija, posebna zahvalnost kolegama iz manjinsjkih partija na podršci i ukazanom poverenju. Oni koji nisu glasali za mene da znaju da ću se za njih još više botiri, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali“, poručio je Bečić.

On je dodao da do „ovog trenutka nemamo formalizovane predloge za potpredsednike Skupštine“ i podsetio da su klubove poslanika do sada konstituisala dva kluba poslanika – klub poslanika „SDP – Albanska koalicja jednoglasno“ koji čine Raško Konjević, Draginja Vuksanović Stanković i Fatmir Đeka, kao i klub poslanika „Crno na bijelo“ koji čine Dritan Abazović, Miloš Konatar, Božena Jelušić i Srđan Pavićević.

Bečić je pozvao da se konstituišu klubovi poslanika koji će se verifikovati na prvoj narednoj sednici.

Pre glasanja poslanici koalicija „Za budućnost Crne Gore i „Crno na bijelo“, poslanici Bošnjačle stranke i poslanik Albanske izborne liste „Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj“, Nik Đeljošaj najavili su da će podržati predlog da Bečić bude predsednik Skupštine.

DPS i SDP najavili su da će biti „uzdražni“, dok su Andrija Popović (Liberalna partija) i Socijaldemokrate Crne Gore rekli da će biti protiv izbora Bečića za predsednika parlamenta.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić rekao je ranije , da će ta partija povodom predloga da Bečić bude predsednik Skupštine „DPS imati neutralan stav“.

Pročitajte još:

„Nećemo glasati ni za Bečića, ali ni protiv“, rekao je Nikolić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da postoji bojazan da će doći „do dezintegracije Crne Gore, gubitka našeg suveriniteta“.

„Verujemo da ćemo svi mi u ovim novim političkim okolnostima dati doprinos da se Crna Gora sačuva, da taj očekivani popis stanovništva 2021. neće biti neki impuls da Crna Gora izgubi državni status i postane deo neke druge države“, rekao je Popović.

On je čestitao Bečiću na izboru predsednika parlamenta, ali najavio da ga Liberalna partija neće podržati.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

„Razlog možda leži u prošlosti, to je poslanik koji u proteklom mandatu nije dolazio na sednice“, rekao je Popović, dodajući da nova opozicija treba da se zamisli da li uopšte treba da dolazi na skupštinska zasedanja.

Lider i poslanik SNP-a Vladimir Joković rekao je da „niko ne treba da brine o državno-pravnom statusu Crne Gore.

„Crna Gora je jednako svih njenih građana. Neki su nažalost referendum 2006- uzeli kao samo svoje, a pre toga na referendumu 1992. glasali za zajedničku državu“, rekao je Joković.

Najavio je da će SNP glasati da Bečić bude predsednik Skupštine.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da su građani nakon 30. avgusta videli „da se ništa apokaliptično nije desilo“.

„Niti sam Zetu odneo u Kruševac, niti Podgoricu u Pirot… niti sam krenuo da rušim teritorijalni integrtitet i nezavisnost Crne Gore. Saopštavamo da što se tiče DF-a teritorijalna nezavisnost i integritet Crne Gore su neupitni i branićemo je odlučnije nego što ste je branili vi“, rekao je Knežević i potvrdio da će poslanici koalicije „Za budućnost Crne Gore“ glasati za imenovanje Bečića za predsednika parlamenta.

Miloš Konatar u ime platforme „Crno na bijelo“ rekao je da daju podršku Bečiću.

„On će imati zadatak da pokaže kako istinski treba da funkcioniše jedna institucija. U prethodnom sazivu ta institucija i predsedavanje doživelo je i dotaklo najniže grane“, rekao je Konatar.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je da veruje da će „svi zajedno doprineti na jačanju institucija i unapređenju života u Crnoj Gori“.

„Mi smo tu, dali smo kvorum, učestvovaćemo u svim sednicama i nećemo bojkotovati parlament“, rekao je Brajović i kazao je da njegova partija neće podržati predlog da Bečić bude predsednik Skupštine.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je rekao da će ta partija podržati izbor Bečića za predsednika parlamenta.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da će ta partija prilikom glasanja za predlog da Bečić bude predsednik Skupštine biti uzdržana.

Nosilac Albanske izborne liste „Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj“, Nik Đeljošaj kazao je da će Albanskla alternativa podržati predlog za izbor Bečića.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar