Foto: N1

Od 100 najvrednijih javnih nabavki u 2020. godini tri je sklopila Narodna banka Srbije, i to s dve povezane firme, kojima su povereni ugovori u vrednosti od oko 18,5 miliona evra. Na tenderima bez konkurencije. Ovo je pokazalo istraživanje Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, a da stvar bude interesantnija, jedna od tih firmi postoji svega tri godine, do nedavno je imala jednog zaposlenog i to vlasnika, koji ima više od 70 godina, a kompanija se bavi IT-jem.

Firme Smart Investment Group i Soft 4 Smart iz Beograda, kada je reč o poslovima sa državom, praktično sarađuju samo sa NBS. Prema podacima o dobijenim tenderima od 2018. do danas, ove firme su poslove sklopile samo sa Narodnom bankom Srbije. U oglašenim javnim nabavkama bile su jedini ponuđači.

Sve to prema mišljenju Dragana Dobrašinovića čiji je tim radio na istraživanju, ukazuje na korupciju, koju bi trebalo da istraže državni organi, a pitanja bi, smatra on, trebalo postaviti i guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković.

Narodna banka Srbije nalazi se na listi najvećih naručilaca kada su u pitanju 100 najvećih nabavki u 2020. godini, pokazuje istraživanje Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. Prema podacima Кancelarije za javne nabavke NBS je u pomenutoj godini sprovela tri nabavke čija je ukupna vrednost 2.165.002.000 dinara, odnosno 18.415.206 evra.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sve tri nabavke sprovedene su u otvorenom postupku i u svakoj je učestvovao samo jedan ponuđač. To znači da nije bilo konkurencije koja garantuje dobijanje najpovoljnije cene.

Kako se dalje navodi, dobitnik u „oštroj konkurenciji“ u prvom postupku javne nabavke, vrednom 8,16 miliona evra, bio je Smart Investment Group d.o.o. Beograd, dok je dobitnik druge dve nabavke, čija je ukupna vrednost 10,25 miliona evra bilo preduzeće Soft 4 Smart d.o.o. Beograd.

Milionski promet, a prihod nestao 

Soft 4 Smart osnovan je 31.12.2018. godine. Osnivač i jedini vlasnik firme, prema podacima Agencije za privredne registre je Stevan Obradović, čovek u ranim sedamdesetim godinama. Pretežna delatnost firme je računarsko programiranje.

U prvoj godini poslovanja firma je sa jednim zaposlenim ostvarila ukupan poslovan prihod u iznosu od 3 miliona evra.

U narednoj 2020. godini, firma nastavlja da niže poslovne uspehe. Zbog povećanog obima posla firma zapošljava još jedno lice i samo u poslovima sa Narodnom bankom Srbije, kroz dva angažmana, ostvaruje prihod od 10,25 miliona evra.

I pored ogromnih prihoda, merenih milionima evra, neto dobit firme je u 2019. iznosila 436.000 dinara, dok se u 2020. godini smanjila na 237.000 dinara.

Stevan Obradović, vlasnik firme Soft 4 Smart je za Toplički centar za demokratiju i ljudska prava potvrdio da je njegova firma sklopila navedene poslove sa Narodnom bankom Srbije, a za više detalja ih je uputio na svoju direktorku Maju Jakovljević.

Povezane firme 

“Naizgled ništa neobično. Međutim, dalje istraživanje je pokazalo da je Maja Jakovljević osnivač i jedini vlasnik Smart Investment Group d.o.o. Beograd, firme koja je od Narodne Banke Srbije u istoj godini dobila posao vredan 8,16 miliona evra”, piše u izveštaju Tolpličkog centra.

Isti model poslovanja kao i kod Soft 4 smart.

Prema javno dostupnim podacima Agencije za privredne registre Smart Investment Group d.o.o. Beograd je sa tri zaposlena u 2019. godini ostvarila ukupne poslovne prihode u iznosu od oko 6.5 miliona evra. U prethodnoj godini firma je ostvarila poslovne prihode u iznosu od blizu 3 miliona evra, a u 2017. godini svega 444.288 evra.

Većinu poslova Smart Investment Group d.o.o. Beograd je dobio ne tenderima Narodne Banke Srbije. Smart Investment Group d.o.o. Beograd je u periodu od 2017. do 2020. godine izlazio kao pobednik u osam javnih nabavki od čega je u šest postupaka učestvovao jedan ponuđač, a u preostala dva postupka dva ponuđača.

I jedna i druga firma su za samo par godina ostvarile neverovatne poslovne uspehe i bez ikakve konkurencije višestruko uvećale svoje prihode u poslovima sa državom.

Juče osnovana, sutra milioni od države 

Direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović za Nova.rs kaže da ovde postoji nekoliko spornih momenata.

Dragan Dobrašinović Foto:BETAPHOTO/Press centar UNS

„Prvo, Soft 4 smart se očigledno bavi IT-jem. Za čoveka od 72 godine nije uobičajeno da se bavi tim poslom, ne kažem da je nemoguće, ali nije česta pojava. Interesantno je i da je ova firma za samo dve godine od nastanka munjevito ređala poslovne uspehe vredne desetinama miliona evra, od poslova sa državom. A kako je gospodin rekao u kratkom razgovoru za nas, to nisu jedini ugovori sa državom koje su sklopili. Firma juče osnovana, sutra već milionski ugovori sa državom, a pritom jedan zaposleni”, kaže Dobrašinović.

Ispitati Tabaković 

Kao treću stvar koja ovde budi sumnju, Dobrašinović navodi to što je na ovoliki promet firma prijavila dobit od svega par stotina hiljada dinara.

“Kako su uspeli da imaju tako malu dobit, od tolikog prometa? Pa to bi u svakoj normalnoj državi bio znak da se upali alarm u poreskoj inspekciji. To je kao neka reka ponornica, kao finansijsko podzemlje”, ističe Dobrašinović i dodaje da bi o ovim tenderima pitanja trebalo postaviti i guvernerki NBS.

Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

“Na posletku ovo je pitanje i za Narodnu banku Srbije i guvernerku Jorgovanku Tabaković. Kome su dati tako vredni ugovori i zašto nije bilo konkurencije? U Srbiji postoji veoma veliki broj kompanija koje se bave ovim poslom i to vrlo ozbiljno i profesionalno. Kako je moguće da se nikad nijedna nije prijavila na tender? Da li to znači da nijedna od tih firmi ne želi pare? Ovo sve ima ozbiljne indikacije na korupciju i to je nešto što bi država trebalo da istraži”, zaključuje Dobrašinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare