Foto: Shutterstock

Druga na spisku firmi koje su najviše prihodovale od saradnje sa državom u toku prošle godine jeste Termomont iz Beograda. Kako pokazuju rezultati istraživanja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, ova kompanija je u 2020. godini dobila pet od 100 najvrednijih javnih nabavki i tako zaradila više od 70 miliona evra. Samo ovih pet ugovora tri puta je vrednije od ukupnih prihoda kompanije Termomont u 2019. godini.

Portal Nova.rs će u narednim danima objavljivati tekstove u okviru serijala „Naše pare u njihovim džepovima“ u kojima ćemo se baviti firmama koje su u Srbiji dobile naznačajnije državne tendere.

Podaci Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava pokazuju da su najviše ugovora među 100 najvrednijih u 2020. godini, samostalno ili kao članovi grupe ponuđača, zaključili: NIS a.d. Novi Sad (12), Termomont d.o.o. (5), MPP Jedinstvo a.d. Sevojno (4), Energotehnika Južna Bačka d.o.o. Novi Sad (4), Soft 4 Smart d.o.o. Beograd (3), Emporio Team d.o.o. Beograd (3), Oracle Srbija & Crna Gora d.o.o. Beograd (3), Elektromontaža d.o.o. Kraljevo (3) i Khaoticen d.o.o. Beograd (3).

Enormno uvećanje prihoda

Kompanija Termomont je druga na spisku kompanija koje su u prethodnoj godini najviše prihodovale od saradnje sa državom. Od ukupno pet javnih nabavki zaradili su 8.390.951.000 dinara ili 71.365.385 evra.

Koje poslove je dobio Termomont

Termomont je, pre svega, dobio tender za izradu projekta za izvođenje radova, izvođenje radova i izrada projekta izvedenog objekta za objekat gradski stadion „Lagator“ u Loznici, što je iznosilo 25.516.710 evra. Zatim, izrada projektne dokumentacije i izvođenje radova objekta COVID bolnice u VK “Zemun ekonomija“ u Beogradu, po sistemu “ključ u ruke”, što je posao vredan 23.589.539 evra. Nakon toga, sledi tender za izradu projektne dokumentacije i izvođenja radova na izgradnji objekta COVID bolnice i prijavnice u vojnom kompleksu “Rasina” u Kruševcu, što je državu koštalo 11.765.554 evra. Usledio je i ugovor za radove na rekonstrukciji objekta Doma zdravlja i stvaranje uslova za preseljenje opšte bolnice “Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju, vredan 6.963.218 evra. Na kraju, Termomont je dobio i posao projektovanja, nabavke, isporuke, montaže opreme i izgradnje toplane na drvnu seču “Pemci 1” za potrebe Osnovne škole “Vuk Karadžić“ u Kladovu. Cena je iznosila 3.530.365 evra.

“Ako izuzmemo NIS, koji je praktično monopolista kada je u pitanju prodaja naftnih derivata
državnim entitetima, najvrednije ugovore zaključio je Termomont d.o.o. Beograd”, navodi se u izveštaju Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava i dodaje:

“Prema podacima Agencije za privredne registre ukupni poslovni prihodi preduzeća Termomont
d.o.o. u 2019. godini iznosili su 2.618.507.000 dinara, odnosno 22.267.579 evra, dok je samo u pet navedenih ugvora prihod uvećan za tri puta. U 2018. godini ukupan poslovni prihod preduzeća Termomont d.o.o. iznosio je 1.880.027.000, odnosno 15.906.200 evra. Iz navedenih pokazatelja nedvosmisleno je da se prihodi preduzeća Termommont d.o.o. u poslovima sa državom enormno uvećavaju”.

Interesantno je napomenuti da je u 2019. godini čak 69,8% ukupnog poslovnog prihoda Termomonta bilo od poslova sa javnim sektorom, putem javnih nabavki. U 28 postupaka nije bilo nikakve konkurencije, u dva postupka su učestvovala dva, a u jednom tri ponuđača. Čak 19 ugovora, u kojima nije bilo nikakve konkurencije, zaključeno je sa JKP “Beogradske elektrane”.

Pobedili sa 800.000 evra skupljom ponudom

Zanimljivo je i slučaj jedne od najvećih investicija u Prokuplju, vredne oko 820 miliona dinara bez PDV-a, koja je takođe poverena Termomontu.

Posao rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja u ovom gradu, prema dokumentaciji koju je izneo Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, poveren je ovoj firmi, iako je ponudila najvišu cenu, čak za 800.000 evra višu od cene drugog ponuđača. U svemu ovome ništa sporno nisu videle ni Komisija za javne nabavke, ni pomenuta Kancelarija. Naknadno je otkrivena računska greška, pa je ponuđena cena tog ponuđača naglo povećana u toku stručne ocene već podnetih ponuda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare