Tender, licitacija, aukcija
Foto: Shutterstock

Firma Emporio tim za koju se navodi da ima bliske veze sa Srpskom naprednom strankom i u prošloj godini nastavila je saradnju sa državom, sklapajući višemilionske ugovore uglavnom na tenderima bez konkurencije. Kako pokazuje istraživanje Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, ova firma se i u 2020. godini pojavljuje u 100 najvrednijih javnih nabavki od kojih je prihodovala više od 15, 5 miliona evra.

Portal Nova.rs će u narednim danima objavljivati tekstove u okviru serijala „Naše pare u njihovim džepovima“ u kojima ćemo se baviti firmama koje su u Srbiji dobile naznačajnije državne tendere.

Rezultati istraživanja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava pokazuju da su najviše ugovora među 100 najvrednijih u 2020. godini, samostalno ili kao članovi grupe ponuđača, zaključili: NIS a.d. Novi Sad (12), Termomont d.o.o. (5), MPP Jedinstvo a.d. Sevojno (4), Energotehnika Južna Bačka d.o.o. Novi Sad (4), Soft 4 Smart d.o.o. Beograd (3), Emporio Team d.o.o. Beograd (3), Oracle Srbija & Crna Gora d.o.o. Beograd (3), Elektromontaža d.o.o. Kraljevo (3) i Khaoticen d.o.o. Beograd (3).

Emporio Team je u tri javne nabavke prihodovala tačno 1.823.551.000 dinara ili 15.507.394 evra.

Angažovani su na poslovima implementacije sistema za bezbednost i upravljanje SCADA okruženjem za Elektroprivredu Srbije, zatim za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja primenom mere uštede energije na teritoriji opštine Negotin i za održavanje higijene za potrebe tehničkih centara EPS u Nišu.

Šaroliko, kao i do sad. Od javne rasvete, do čišćenja…

Pranje veša u bolnici u Batajnici

O ovoj firmi počelo je intenzivno da se priča nakon otvaranja kovid bolnice u Batajnici. Tada je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić otkrila da je za usluge čišćenja kovid bolnice u Batajnici sklopljen ugovor mimo javne nabavke upravo sa ovom firmom, koja je kako je istakla višestruko plaćena.

„Po čistačici se Emporio timu plaća 180.000 dinara, kako tvrde moji izvori, a na tržištvu je realna cena 80.000 dinara. Ugovori su i za pranje veša, na primer, 212 dinara po kilogramu, iako je, kako se tvrdi, tržišna cena oko 70 dinara i da su ovi ugovori na tri godine“, rekla je Tepić.
Do tada, firma Emporio tim se spominjala u nekoliko afera o kojima su pisali mediji.

Papreni poslovi sa MUP

Jedna od javnosti najpoznatijih jeste ona kada su usluge održavanja higijene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, praktično preko noći porasle sa 30 miliona na 70 miliona dinara godišnje. Za ovaj posao angažovano je nekoliko firmi, među kojima je i ona u vlasništvu bivše državne sekretarke MUP Milene Vuković, kako su pisali mediji. Ali i Emporio tim.

Prema Obaveštenju o zaključenom ugovoru, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, posao održavanja higijene u svim objektima ministarstva dodeljen je konzorcijumu četiri firme – „EMPORIO TEAM“ d.o.o. Beograd, „TELUS PRO“ d.o.o. Beograd, „GOODHOUSE TOLMAK“ d.o.o. Beograd i „BPS SECURITY“ d.o.o. Beograd.

Postavljanje rasvete širom Srbije

Kompanija Emporio tim spominjala se i oko afere postavljanja ulične rasvete u Beočinu, Bogatiću, Jagodini i Kruševcu.

Tada je ustanovljeno da su od 24 ugovora za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije, 22 dobile iste firme. Dakle, iste firme, u različitim kombinacijama, pobedile su na 22 od 24 tendera za modernizaciju javne rasvete i obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta. Reč je o četiri firme i njihovim partnerima – Resalta, Esco Elios, U Light i Keep Light. Na listi partnera Resalte nalazila se i firma Emporio tim, čiji je vlasnik i direktor Slobodan Zdravković.

Umešana je i u posao zamene više od 23.500 običnih svetiljki LED svetiljkama i briga o javnoj rasveti u Nišu, u narednih 15 godina. Posao je dobio konzorcijum koji čine slovenačka firma Resalta i beogradske firme Emporio tim i Elgra vision.

Interesantno je da je jedan od vlasnika “Resalte” američki biznismen Mark Krendal, bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Redakcija portala Nova.rs imala je uvid i u ugovor koju je firma Emporio tim 2018. godine potpisala sa Ministarstvom finansija u pregovaračkom postupku, bez poziva na podnošenje ponuda, za čišćenje zgrade Uprave za trezor i to po ceni od oko 25 miliona dinara za period od devet meseci.

Optužbe za pranje novca

Firma Emporio tim sumnjičila se i za pranje novca. Naime firme Vip sekjuriti i Tisten grupa, koje su radile na poslovima obezbeđenja, održavanja i čišćenja sedišta beogradske policije, kako je pisao nedeljnik NIN, Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjičilo je za pranje novca, izbegavanje plaćanja poreza i organizovani kriminal.
Pomenute firme angažovane su, prema ovim navodima, da obezbeđuju sedište MUP u Ulici kneza Miloša u centru Beograda, a često su ih angažovala i druga ministarstva, državne institucije, javna preduzeća i komunalna preduzeća. Da je jedan od vođa ove grupe nadležni su sumnjičili Slobodana Zdravkovića, vlasnika Emporio tima, koji navodno kontroliše firme Vip sekjuriti i Tristen grupu, kao i Tajm partner.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare