Foto:Shutterstock

Na spisku firmi koje su u toku prošle godine najviše poslovale sa državom, te se našle među onima koje su dobile najvrednije ugovore, već tradicionalno je Energotehnika Južna Bačka iz Novog Sada. Kako pokazuju podaci istraživanja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, pomenuta firma "pobedila" je u četiri od 100 najunosnijih javnih nabavki u 2020. godini i tako prihodovala blizu 20 miliona evra. Na svakom od ovih tendera bila je jedini ponuđač.

Portal Nova.rs će u narednim danima objavljivati tekstove u okviru serijala „Naše pare u njihovim džepovima“ u kojima ćemo se baviti firmama koje su u Srbiji dobile naznačajnije državne tendere.

Podaci Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava pokazuju da su najviše ugovora među 100 najvrednijih u 2020. godini, samostalno ili kao članovi grupe ponuđača, zaključili: NIS a.d. Novi Sad (12), Termomont d.o.o. (5), MPP Jedinstvo a.d. Sevojno (4), Energotehnika Južna Bačka d.o.o. Novi Sad (4), Soft 4 Smart d.o.o. Beograd (3), Emporio Team d.o.o. Beograd (3), Oracle Srbija & Crna Gora d.o.o. Beograd (3), Elektromontaža d.o.o. Kraljevo (3) i Khaoticen d.o.o. Beograd (3).

Energotehnika Južna Bačka iz Novog Sada nije među prvih pet, ali je ugovorima u ukupnoj vrednosti od 2.311.201.000 dinara ili 19.654.429 evra itekako dobro prošla.

Kao i godinama unazad.

122 ugovora za dan 

Reč je, naime, o firmi, kojoj je 2019. godine uspelo da u samo jednom danu sklopi ukupno 122 posla sa državom. To se desilo 14. maja 2019, međutim, samo nekoliko dana ranije sklopila je 44 ugovora. Te godine dobila je ukupno 337 tendera u javnom sektoru, za 261 radni dan.

Simptomatično je to da je u samo 22 od 337 postupaka javnih nabavki nakon kojih je Energotehnika Južna Bačka te godine izašla kao pobednik, učestvovalo dva ili više ponuđača. U preostalih 315 nije bilo nikakve konkurencije.

Kao ni 2020. U sve četiri javne nabavke u kojima je pobedila, Energotehnika Južna Bačka bila je jedini ponuđač.

javne nabavke, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava
Foto: Toplički centar za demokratiju i ljudska prava

Istina je da ova kompanija, koja se bavi energetikom, već godinama sklapa unosne poslove sa državom i ostvaruje milionsku dobit. Kako je svojevremeno istraživao KRIK, u periodu od 2013. do 2016, prihodovala je oko 110 miliona evra od javnih nabavki.

Neke od njih pratile su sumnjive okolnosti. Takav je bio slučaj sa ispumpavanjem poplavljenog kopa Tamnava, koji je država poverila konzorcijumu predvođenim Južnom Bačkom, iako firma nije imala potrebno iskustvo, kao i prodaja polovnih pumpi Elektroprivredi Srbije, po ceni gotovo duplo većoj od cene novih. Oba slučaja otkrio je BIRN.

Veza sa SNS 

Vlasnik firme Dragoljub Zbiljić u javnosti je povezivan sa Srpskom naprednom strankom. On je to demantovao rekavši da nije član stranke, ali da je „iskreni poštovalac onog što radi Aleksandar Vučić“. BIRN je, međutim, otkrio da je Zbiljić bio garant SNS-u za kredit od oko pola miliona evra pred izbore 2012. godine.

Foto: Printscreen/YouTube/Energotehnika Južna Bačka

Iako je Dragoljub Zbiljić jedini vlasnik Južne Bačke, kako je KRIK pisao, on se tokom kupovine ove firme oslanjao na biznismena Nenada Kovača, poznatog u javnosti po nadimku Neša Roming, čije su firme garantovale za kupovinu. Osim toga, Zbiljić jedno vreme nije mogao da samostalno donosi bitne odluke u vezi sa poslovanjem Južne Bačke već je morao da ima odobrenje jednog od Kovačevih direktora.

Kovač je, kako je navodio KRIK i dugogodišnji poslovni partner Nikole Petrovića, bivšeg direktora Elektromreže Srbije i kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zahvaljujući ovim ili nekim drugim vezama, tek Energotehnika Južna Bačka iz godine u godinu dobija najvrednije javne nabavke i od državnog novca ubira iznose merene u desetinama miliona evra.

Bez „pandemija“ posledica 

Zato možda i nije teško vlasniku Dragoljubu Zbiljiću da u intervjuu za Novosti u aprilu ove godine kaže kako pandemija korone na ovu kompaniju nije ostavila gotovo nikakve posledice.

„Od početka pandemije „Energotehnika Južna Bačka“ nije izgubila nijednog radnika“, naveo je Zbiljić i dodao:

„Preduzeli smo sve mere da zaštitimo zaposlene, a od njih smo tražili da van posla zaštite sebe. Kao i svi privrednici pretrpeli smo određene udarce, ali smo ponosni na činjenicu da smo jaki i stabilni, pa naši radnici te udarce nisu mnogo osetili“.

Prema njegovim rečima, sistemsko jačanje i fuzija tog preduzeća sa firmom „Elektromreža“ iz Kraljeva obezbedila je temelj za dalji razvoj. Zato je, kako je ukazao, Južna Bačka“ spremna da ispuni svaki poslovni zadatak i da državi i privredi donese mnogo veću korist.

Državi i privredi ili sebi?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare