Tender, licitacija, aukcija
Foto: Shutterstock

Ukupna vrednost 100 najvećih javnih nabavki u 2020. godini iznosila je 96,4 milijardi dinara, odnosno 820,3 miliona evra, pokazuju rezultati istraživanja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava. Najveći broj tendera, kako je Nova.rs već pisala, imao je samo jednog ponuđača, a na spisku kompanija koje su dobijale najvrednije ugovore sa državom, nalazi se i nekoliko onih koje godinama unazad nose epitet ”bliskih vlasti”. To je prema mišljenju direktora ovog centra Dragana Dobrašinovića dokaz da su postupci javnih nabavki pretvoreni u paravan za političku korupciju najvišeg nivoa - čija se cena plaća budžetskim novcem.

Kako pokazuju rezultati istraživanja Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava ukupna vrednost 100 najvećih nabavki u 2020. godini iznosila je 96,4 milijardi dinara, odnosno
820,3 miliona evra. Poređenja radi, u 2019. godini vrednost 100 najvećih nabavki iznosila 79,9 milijardi dinara, odnosno 678,8 miliona evra, što je predstavljalo 18,15 odsto vrednosti svih ugovorenih javnih nabavki u toj godini.

Jedan ponuđač u 75 od 100 tendera

“Najvredniji ugovor u 2020. godini iznosio je 7.726.033.000 dinara, odnosno 65.724.386 evra po srednjem kursu NBS na dan zaključenja ugovora. Ugovor je zaključen između JKP Direkcije za javni prevoz Grada Niša i ponuđača Niš ekspres a.d. za nabavku usluga prevoza putnika na teritoriji Grada Niša – paket linija 1. Nabavka je sprovedena u otvorenom postupku, a učestvovao je jedan ponuđač”, pokazalo je ovo istraživanje.

Sa druge strane, stoti po vrednosti ugovor u 2020. godini iznosio je 316.650.000 dinara, odnosno 2.692.957 evra po srednjem kursu NBS na dan zaključenja ugovora. Ugovor je zaključen između Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i ponuđača Telekom Srbija a.d za nabavku usluga mobilne telefonije.

Nabavka je sprovedena u otvorenom postupku, a učestvovao je takođe jedan ponuđač.

Foto: Toplički centar za demokratiju i ljudska prava

“Prosečan broj ponuda za sto najvrednijih nabavki u 2020. godini iznosio je 1,34, dok je u 2019. godini iznosio 1,51. U 2020. godini sa jednim ponuđačem sprovedeno je 75 postupaka, 18 postupaka sa dva, 5 postupaka sa tri i 2 postupka sa četiri ponuđača. U otvorenom postupku sprovedene su 93 nabavke, 4 u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, jedna u pregovaračkom postupku sa objavljivanjem javnog poziva i jedna u konkurentnom postupku sa pregovaranjem”, piše u istraživanju.

Interesantno je i kome su poslovi odlazili.

Sa kim je najviše poslovala država

Najveći naručioci u 2020. godini, kada su u pitanju 100 najvrednijih javnih nabavki, su: Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“, JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša, JKP GSP Beograd, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Ministarstvo rudarstva i energetike – Uprava za rezerve energenata.

Što se tiče ponuđača najvrednije ugovore su zaključili: NIS a.d. Novi Sad, Termomont d.o.o. Beograd, Niš ekspres a.d. Niš, MPP Jedinstvo a.d. Sevojno i Kompanija Dunav osiguranje a.d.o. Beograd.

Foto: Toplički centar za demokratiju i ljudska prava

“Ako izuzmemo NIS, koji je praktično monopolista kada je u pitanju prodaja naftnih derivata državnim entitetima, najvrednije ugovore zaključio je Termomont d.o.o. Beograd. Naime, Termomont d.o.o. Beograd je samostalno ili kao član grupe ponuđača zaključio 5 od 100 najvrednijih ugovora u 2020. godini čiji je iznos 8.390.951.000 dinara, odnosno 71.365.385 miliona evra. Prema podacima Agencije za privredne registre ukupni poslovni prihodi preduzeća Termomont d.o.o. u 2019. godini iznosili su 2.618.507.000 dinara, odnosno 22.267.579 evra, dok je samo u pet navedenih ugovora prihod uvećan za tri puta. Iz navedenih pokazatelja nedvosmisleno je da se prihodi preduzeća Termommont d.o.o. u poslovima sa državom enormno uvećavaju”, navodi se u zaključcima istraživanja.

Opet Emporio tim i Energotehnika Južna Bačka

Kad je reč o prvih 100 najvrednijih ugovora sa državom u 2020. Godini, među kompanijama koje su najvoiše prihodovale su i one koje su javnosti od ranije poznate, kao što je, na primer, Energotehnika Južna Bačka d.o.o. Novi Sad.

Foto: Toplički centar za demokratiju i ljudska prava

To je firma koja je 2019. godine uspela da u jednom danu zaključi čak 122 ugovora sa javnim sektorom, a u toku te godine dobila je 337 poslova, ikako je ilustracija radi ta godina imala ukupno 261 radni dan.

Prošle godine pomenuta firma je od poslova sa državom prihodovala gotovo 20 miliona evra.

Tu je i Emporio Tim, kompanija koja se poslednjih meseci vrlo često spominje kao bliska vlasti. Dobijala je poslove širokog spektra, od pranja veša u kovid bolnici u Batajnici do postavljanja ulične rasvete.

Dobrašinović: Ovo je paravan za korupciju

Komentarišući rezultate do kojih su došli u ovom istraživanju, direktor Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović kaže da oni pokazuju da je ceo sistem javnih nabavki obesmišljen.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Vrh vlasti je napravio kartel sa sebi bliskim delom poslovnog sektora i uništio zdravu konkurenciju. Postupci javnih nabavki su pretvoreni u paravan za političku korupciju najvišeg nivoa čija se cena plaća budžetskim novcem i koja je unapred ukalkulisana u cenu. Cilj ovakvih poslova je učvršćivanje poslovnog i političkog monopola, a ovako sprovedene javne nabavke su suprotstavljene istinskom javnom interesu. Oni koji su ih osmislili i sprovode, a to su predatorski vrh vlasti i njima bliska preduzeća, su neprijatelji građana Srbije i svega zdravog u ovoj zemlji”, rekao je Dobrašinović za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare