Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs; Logo; Shutterstock

Firma „Energosoft ITSS Beograd“ dobila je početkom oktobra posao implementacije informacionog sistema za potrebe Gradskog sekretarijata u Beogradu u vrednosti od 120 miliona dinara (sa PDV). Manje je poznato da je vlasnik Energosofta druga poznata firma, Prointer, koja godinama ostvaruje milionske profite, čiji je najčešći partner Grad Beograd. Ova firma dovodila se u vezu sa Slavišom Kokezom, ali su iz ove firme takvu povezanost demantovali.

Gradski sekretarijat za finansije u Beogradu poverio je posao nabavke informacionog sistema za upravljanje projektima firmi „Energosoft“ iz Beograda. Taj ugovor procenjen je na 120 miliona dinara (sa PDV), koliko je gradska vlast odvojila kako bi se uspešno završio pomenuti posao.

Manje je poznato da ova firma, koja je osnovana 2015. godine, u potpunosti u vlasništvu druge firme – Prointer sistem iz Beograda. Ova akvizicija završena je 2017. godine, čime je sve poslovne poteze počeo da vuče Prointer, firma koja ima dugu istoriju poslovanja sa gradskim strukturama.

Foto: Printscreen

Štampači, elektronsko praćenje sednica i softveri – poslovi „teški“ gotovo 200 miliona dinara koje dobija Prointer

Godinama je Prointer gradio saradnju sa državnim preduzećima i strukturama, ali je od maja njihov novčanik značajno krenuo da „deblja“. Pored toga, uočljivo je da je Gradska uprava Beograda počela intenzivnije da poverava poslove poznatom dvojcu.

Tako je Sekretarijat za opšte poslove, na čijem je čelu naprednjak Dejan Kesar dodelio 23. maja firmama „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ posao nabavke skenera i štampača vredan skoro 18 miliona dinara (sa PDV-om).

Samo osam dana nakon ove višemilionske nabavke, u otvorenom postupku javne nabavke za nadogradnju i održavanje sistema za elektronsko praćenje sednica, posao vredan gotovo 48 miliona dinara sa PDV dodeljen je istoj grupi ponuđača – firmama „Prointer veb“ i „Prointer sistem“.

Isti sekretarijat dodelio je i u junu posao pomenutim firmama, budući da je 19. juna doneo odluku da se zaključi ugovor oko pružanja usluge iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Vrednost ugovora procenjena je na 35.856.000 dinara, čime je za manje mesec dana dana dvojac “Prointer” dobio poslove i novac iz gradske kase “težak” više od 100 miliona dinara (sa PDV), odnosno približno oko 850.000 evra. Kada se na to doda ugovor vredan 96 miliona dinara, dobija se računica od 197 miliona dinara za poznati dvojac iz Beograda.

„Prointer osnovao firmu kako bi sakrio od očiju kada dobijaju poslove na tenderu“

Odbornica u Skupštini grada Ana Gođevac naglasila je da je Prointer jedna od miljenica vlasti u Beogradu.

„Ova vlast ima nekoliko firmi miljenika, a među njima je svakako i Prointer i njegovi sateliti. Da li su povezani sa Kokezom ili nekim drugim u SNS je pitanje za istražne organe. Ako bi i pokušali da odštampate sve odluke o javnim nabavkama koje je ova firma dobila trebalo bi vam nekoliko dana i nekoliko polica. To je znak da nešto ozbiljno nije u redu. Na svim tim tenderima često je jedini ponuđač, kao da je monopolista u toj oblasti i da ne postoji niko drugi. Prointer je osnovao i novu firmu, da li tako pokušavajuu da se sakriju od očiju javnosti kada dobijaju na tenderu“, kazala je Gođevac za Novu.

Ana Gođevac, SSP
Ana Gođevac Foto: Nova S

Ona je upitala da li je neko proverio šta su rezultati rada Prointera i njegovih firmi i za šta su dobili milione evra.

„Najgore je što takvo ponašanje vezuje ruke drugim firmama i građanima koji gledaju kako njihovi milioni odlaze u nečiji džep, a oni ne mogu da obezbede posao jer nisu među miljenicima. Kada se smeni ova bahata i korumpirana vlast svi štetni poslovi će se proveriti, a oni koji su se ogrešili o zakon će biti predmet istrage slobodnog i nezavisnog tužilaštva“, zaključuje Gođevac.

Prointer dovođen u vezu sa Kokezom, firma demantovala bilo kakvu povezanost sa njim

Poznati dvojac Prointer godinama se dovodio u vezu sa Slavišom Kokezom, nekadašnjim visokopozicioniram naprednjakom koji je napustio državu i otišao u inostranstvo.

Slaviša Kokeza Foto:AP Photo/Darko Vojinovic

Samo za godinu dana, od januara 2022. godine pa do januara 2023. godine, „Prointer veb“ i „Prointer sistem“ dobili su od države poslove vredne više od 13,5 miliona dinara.

Lista državnih preduzeća i institucija koje sarađuju sa firmama koje se dovode u vezu sa bivšim visokim funkcionerom SNS i predsednikom Fudbalskog saveza Srbije nastavlja da raste, dok se istovremeno Kokezi gubi svaki trag. U javnosti i stranačkom životu ga nema, ali je upadljivo da pomenute firme dobijaju poslove i uvećavaju prihode.

Nakon što je Nova u nekoliko navrata pisala o poslovima “Prointera”, iz ove firme su se oglasili i demantovali bilo kakvu povezanost sa Slavišom Kokezom, bazirajući se na zvaničnim podacima da je od osnivanja jedini direktor Ivana Rajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare