Foto: Arhiva

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić predstavila je danas izveštaje ovlašćenog službenog lica iz kojih se vidi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan zbog kontakata sa liderom Srpske desnice Mišom Vacićem, koji je bio na merama zbog ekstremizma. Ova informacija još jednom je potvrdila da je veza između državnog vrha i ovog radikalnog desničara još uvek veoma snažna i da na nju nije uticalo Vacićevo proterivanje iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pročitajte još...

“Vučić  je upao na mere legalnog prisluškivanja sumnjivih lica za ekstremizam. Ne samo on već i njegov brat Andrej i to više puta. A bio je prisluškivan i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović. Aleksandar i Andrej Vučić komunicirali su porukama i pozivima sa licem koje se sumnjiči za ekstremizam. Prisluškivano lice je Miša Vacić. Za njega je utvrđeno i da je u posedu imao i nelegalno oružje, ali mu nije oduzeto, jer je utvrđeno da je u prijateljskim i gotovo porodičnim vezama sa Aleksandrom Vučićem”, kazala je ona, nakon čega je MUP reagovao saopštenjem u kojem navodi da je reč o “poslednjoj laži Tepić”.

“Uzimanje za dokaz delove jedne izjave, a ništa ne znati o desetinama drugih, pa ni celini pokazane, još jednom podvlačimo izjave koju ne možemo ni da demantujemo ni da potvrdimo, podlo je koliko i pogrešno. Zato je poslednja laž gospođe Tepić svesni pokušaj da se omalovaži rad profesionalaca u Sektoru unutrašnje kontrole i napadne predsednik Vučić“, navodi se, između ostalog, u saopštenju MUP-a.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ko je Miša Vacić

Više od deset godina ime Miše Vacića se vezuje za različite ekstremističke organizacije čije se delovanje graniči sa fašizmom. Od kad se 2004. godine “iz patriotskih razloga” vratio iz Nemačke u Srbiju, Vacić je neretko ulazio u probleme sa zakonom, zbog čega je bio i osuđivan.

Njegov prvi politički angažman bio je u pokretu „SNP Naši 1389“, gde je kao mladi aktivista prednjačio u izlivima mržnje i destruktivnom ponašanju. Bio je među učesnicima i organizatorima protesta organizovanih zbog hapšenja Radovana Karadžića, kasnije i Ratka Mladića, ali se posebno istakao 2009, kad je pred održavanje Parade ponosa pretio učesnicima tog skupa.

Zbog toga je 2013. godine osuđen na godinu dana uslovnog zatvora i to za tri krivična dela: širenje diskriminacije protiv LGBT populacije, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti.

Kadar Vlade Srbije

Iako mu uslovna kazna nije istekla, to nije sprečilo Vladu Srbije da mu ponudi posao u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Za tu informaciju javnost je saznala tokom 2017. godine, kad je ponosni Miša bio među putnicima u ikonama oslikanom vozu i kad je saputnicima i novinarima delio vizit karte na kojima piše da je zaposlen kao savetnik u Kancelariji za KiM.

Da je zaista bio angažovan u Vladi Srbije, potvrdio je kasnije, u sada već čuvenom gostovanju na televiziji N1, koju je obeležila njegova borba za čašu vode.

“Mogu li da dobijem čašu vode?”, pitao je Vacić, koji je prethodno 11 puta izbegao da odgovori na pitanje novinarke – ko ga je iz Vlade Srbije pozvao da radi u Kancelariji za KiM.

Posle tog gostovanja, Vacić je dobio otkaz u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, nakon čega je poručivao da ga je direktor tog vladinog tela Marko Đurić izdao i nije zaštitio od medijskog linča.

Pretnje Zelenoviću i medijima – stari fašistički metodi

Vacić je sredinom novembra 2019. godine napao opozicionog lidera i tadašnjeg gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, poručivši mu da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana. Tokom govora, Vacić je napao i medije N1, Vreme, Danas i Blic, nazivajući ih izdajničkim.

Tom prilikom, Vacić je pokušao da napravi paralelu sa Prvim svetskim ratom i trenutnom situaciju u Srbiji, pa je tako učešće Šapčana u Cerskoj bici iskoristio da zapreti Zelenoviću.

“Ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadamo završni udarac, da ih gurnemo niz Cer u srpsku Drinu i podavimo. E tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima”, govorio je lider Srpske desnice.

“Domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima”

Samo nekoliko nedelja ranije, Vacić je pretio proterivanjem i predstavnicima Srba u lokalnim institucijama u Bujanovcu. Političare koji učestvuju u lokalnoj vlasti nazvao je navodnim Srbima i poručio da će njihova mesta zauzeti predstavnici njegove stranke, preneo je tada portal Bujanovačke.

Po Vaciću, najveći problem u Bujanovcu su “domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima” i oni će, kako je rekao, “biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu”.

Pročitajte još...

Ako treba iz svih gradova gde postoji Srpska desnica dovešćemo “najzajebanije” ljude da raselimo ove koji vam uništavaju živote, ali prvo pokušajmo demokratski – rekao je Vacić.

Vacić smatra da ne treba da postoje Srbi, poput pojedinaca u Bujanovcu koji su spremni da idu protiv svoje države, tako što prave vlast sa separatistima.

Govoreći naknadno o pretećim porukama koje je poslao iz Bujanovca, Vacić je rekao da se zbog toga “digla frka po izdajničkim medijima”, a potom je od okupljenih zatražio da iznesu svoj stav o N1, na šta su oni odgovorili glasnim “ua”. Isti zahtev Vacić je ponovio i za dnevnike Danas i Blic, i nedeljnik Vreme.

Maskota režima na izborima se preigrala

Da divljanje ultradesničara ne može da prođe bez dokazane maskote Miše Vacića, pokazalo se na izložbi “Kapija- I kad boli, istina je lijek” u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Naime, Vacić je pokušao da prekine izlaganje organizatora izložbe, otimajući mikrofon i tvrdeći da mora da se čuje druga, njegova strana o događajima u ratu zahvaćenoj Tuzli.

Podsetimo, Vacićeva Srpska desnica osvojila nekoliko hiljada glasova na nedavno održanim izborima, a posebno je ostao upamćen uspeh koji je ova politička organizacija zabeležila u Vranju.

Zbog “mutnih radnji” tokom izbornog dana, Vacićevom zalugom u Vranju je lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila 1265 glasova. Kako je ranije za Nova.rs rekao predsednik Gradske izbore komisije u Vranju Stojan Ilić, do zabune je došlo jer je na listi za gradske izbore u Vranju pod rednim brojem 4 bila lista „Srpska desnica Vranje – od naroda za narod“, čiji je lider Miša Vacić, a pod istim brojem na listiću za parlamentarne izbore našla se lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Početkom septembra, naš portal je pisao kako su batinaši Miše Vacića pretukli momka u Šapcu. Prema saznanjima našem portala, incident se desio tokom izbornog dana, a nakon pisanja našeg portala, podneta je krivična prijava protiv počinioca.

Prostorije u Nišu

Skup koji je sredinom novembra prošle godine održan u zgradi Mesne kancelarije Moše Pijade u niškoj opštini Pantelej, u kojoj se nalazi i policijska ispostava, lider Srpske desnice pokušao je da zloupotrebi putem snimaka, na kojima se sugeriše da je okupljanje u policijskoj zgradi, što je MUP negirao.

Vacić je putem popularnog Instagram storija javnosti, snimajući na početku oznaku “policija” na ulazu u zgradu, predstavio dolazak članova svoje organizacije u isti objekat u kom su i policijska ispostava Pantelej i mesna kancelarija, javio je tada N1.

Mnogi su burno reagovali misleći da iza Desnice stoji policija. Nekadašnji pomoćnik načelnika Policijske uprave Niš Goran Barun, u čije je vreme 2002. godine i osnovana pantelejska ispostava, za N1 je rekao da je neobično da vlast nema reakciju na aktivnosti Vacića, a da niško rukovodstvo svakako nije smelo da dozvoli…

Vacić prilikom gostovanja na N1 Foto: N1

“Da u svom gradu jedno takvo udruženje, koje pokazuje fašističke osobine, održi skup – povrh svega toga u zgradi koju koristi i policija. Odgovornost je potpuna na gradskoj upravi, odnosno političkoj vlasti i SNS-u”, ocenio je Goran Barun, bivši pomoćnik načelnika PU Niš.

Oglasio se tada i MUP Srbije, saopštivši da deo zgrade Mesne zajednice koristi i policija, a ostatak je pod ingerencijom lokalne samouprave, pa je upućen apel opozicionim političarima da policiju ne zloupotrebljavaju u svrhu političkih obračuna.

Da se sve dogodilo u prostorijama mesne kancelarije, potvrdio je preko telefona za N1 i predsednik opštine Bratimir Vasiljević, rekavši da nije ni čitao zahtev za korišćenje prostora i da je ključ od sale – kod njega u opštini.

Da otključa ekipi N1 – nije pristao, spomenuvši da mu je za to potrebno odobrenje “odozgo”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare