Foto:medija centar beograd: arhiva

U samo deset dana u Srbiji se desilo nekoliko incidenata u kojima su glavni akteri bili predstavnici ultradesničarskih organizacija. Opravdavanje nasilja nad ženama, otimanje mikrofona na izložbi i pozivanje na linč preko nacionalnih frekvencija, samo je deo javnosti osudio, dok su nadležne institucije nastavile sa ćutanjem i ignorisanjem opasnog delovanja ovih organizacija.

Umesto da ispita delovanje ultradesničarskih pokreta poput Srpske desnice, Levijatana i Zavetnika, vlast u Srbiji ih je svojom indirektnom podrškom ohrabrila da divljaju i propagiraju opasnu i destruktivnu ideologiju, koja je u prošlom veku nanela nemerljivu štetu čovečanstvu.

Pročitajte još...

Diskriminacija, nasilje, targetiranje ljudi, podrivanje zdravstvene sigurnosti, deo su opusa ovih organizacija, koje u nedostatku valjane politike, pribegavaju retorici mržnje i širenja netrepeljivosti među građanima.

Najsvežiji slučaj je nedavni protest “Decu vam ne damo”, koji je organizovala nadrilekarka Jovana Stojković, poznata po tome što se protivi vakcinaciji i nošenju zaštitnih maski u vreme epidemije. Na skupu, naravno, pored priče o “štetnosti vakcina”, relativizovao se jedan ozbiljan društveni problem, a to je nasilje nad ženama.

Foto:Screenshot Youtube

Činjenicu da je povećan broj slučajeva nasilja u porodici, konkretno nad ženskim polom, učesnici protesta su opisali kao “normalne razmirice” koje mogu da da doprinesu, ni manje ni više – sazrevanju veze.

Stojković je ujedno izjavila da samo “budale i plaćenici mogu tvrditi da veza može biti nekonfliktna”.

Time je sa ovog skupa poslata poruka da su nošenje maski i obavezna vakcinacija daleko opasnije stvari od nasilja nad ženama.

Pavle Bihali – koristi borbu za prava životinja da ugrozi živote ljudi

Na pomenutom protestu, pored Stojkovićeve, bio i samprozvani borac za prava kućnih ljubimaca i vođa ultradesničarske organizacije Levijatan Pavle Bihali, čovek koji sebi dao za pravo da sprovodi zakon i da kažnjava ljude za koje smatra da su ugrozili životinje.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, nedavno su članovi ovog pokreta, pretukli mladića samo zbog komentara na društvenoj mreži Fejsbuk. Ovaj slučaj nije prvi incident u kojem su akteri pirpadnici ultradesničarkse grupacije “Levijatan”. Krađa psa na Dorćolu, ali i upad jednog njihovog člana u migrantski kamp u Obrenovcu, akcije su „zaštitnika životinja“ kojima je spasavanje ljubimaca, kako se čini, samo maska za nasilje. Retorika i obeležja slična onoj koju su koristili nacisti u Nemačkoj, opravdano bude sumnju da je borba za prava kućnih ljubimaca samo paravan za propagiranje najopasnije ideologije.

Zavetnici – desničari „iz ostave“

Mit da vlast u svojoj ostavi drži Zavetnike i da neposredno pred izbore skine prašinu sa njih i pusti ih u javni prostor, potrudila se da sruši Milica Đurđević, poznatija kao Milica Zavetnica. Ovoga puta je aktivirana kako bi sa nacionalne frekvencije objasnila ko su “antisrbi” i šta su to “antisrpski projekti”. Naime, ona je sa televizije koja svakodnevno zloupotrebljava nacionalu frekvenciju pozvala na linč učesnika festivala “Mirdita dobar dan”.

Foto:Medija centar Beograd

“Koristim priliku da pozovem građane na otvaranje tog sramotnog festivala”, poručila je Đurđević.

Pročitajte još...

Ništa bez maskote – Miše Vacića

Da divljanje ultradesničara ne može da prođe bez dokazane maskote Miše Vacića, pokazalo se na izložbi „Kapija- I kad boli, istina je lijek“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Naime, Vacić je pokušao da prekine izlaganje organizatora izložbe, otimajući mikrofon i tvrdeći da mora da se čuje druga, njegova strana o događajima u ratu zahvaćenoj Tuzli.

Foto: printscreen/facebook.com/watch/srpskadesnica.rs

Podsetimo, Vacić je lider je lider vanparlamentarne stranke Srpska desnica, koja je osvojila nekoliko hiljada glasova na prethodnim izborima. Takođe, zbog “mutnih radnji” tokom izbornog dana, Vacićevom zalugom u Vranju je lista Saveza vojvođanskih Mađara osvojila 1265 glasova. Kako je ranije za Nova.rs rekao predsednik Gradske izbore komisije u Vranju Stojan Ilić, do zabune je došlo jer je na listi za gradske izbore u Vranju pod rednim brojem 4 bila lista „Srpska desnica Vranje – od naroda za narod“, čiji je lider Miša Vacić, a pod istim brojem na listiću za parlamentarne izbore našla se lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Početkom septembra, naš portal je pisao kako su batinaši Miše Vacića pretukli momka u Šapcu. Prema saznanjima našem portala, incident se desio tokom izbornog dana, a nakon pisanja našeg portala, podneta je krivična prijava protiv počinioca.

Upad desničara na izložbu i cepanje stripova

Podsetimo, prethodne nedelje je grupa od 15 mladića upala na izložbu u okviru festivala “Novo doba”, gde su bacili suzavac i pocepali izložene radove. Kako je za Nova.rs naveo Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, strip grupa koja je autor ovog događaja je veče pre prijavila policiji pretnje smrću, ali je uprkos tome došlo do napada.

Izložba je organizovana u Staroj kapetaniji, a nakon šerovanja pojedinih “crnohumornih” stripova krenula je lavina negativnih reakcija na društvenim mrežama, nazivajući ih satanistima, nakon čega je prvo došlo do pretnji smrću autorima izložbe, da bi nakon toga grupa njih upala na izložbu i napravila incident.

Vinovnici događaja su kasnije uhapšeni, da bi nakon saslušanja u Trećem javnom tužilaštvu u Beogradu, osmunjičeni M. Ž. (35) i D. A. (19) zaključili sporazum o priznanju krivičnog dela nasilničko ponašanje, zbog čega im je sud izrekao uslovne osude kojom su utvrđene kazne zatvora od tri meseca i rokom proveravanja od godinu dana.

Pored njih dvojice, policija je uhapsila i dvojicu petnaestogodišnjaka i jednog sedamnaestogodišnjaka zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje. Po nalogu nadležnog tužioca za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako je saopštio juče MUP, protiv trojice maloletnika biće podnete krivične prijave.

Pored divljanja ovih organizacija, ono što najviše brine jeste odsustvo adekvatne reakcije nadležnih institucija. Umesto osude, procesuiranja i na kraju krajeva – zabranjivanja rada ovih organizacija, vlast je odlučila da im da “vetar u leđa” svojim ćutanjem i ignorisanjem njihovog delovanja. Štaviše, u nekoliko navrata mogli smo da svedočimo i saradnji režima sa ovim organizacija, što kroz pomoć u prikupljanju potpisa, tako i kroz prisustvo na njihovim skupovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare