Miroslav Lajčak i Petar Petković Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političko bezbednosnoj situaciji na Kosovu, s posebnim osvrtom na pitanja nestalih osoba, energetike i registarskih tablica.

Petković je istakao da Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i nove krize na terenu, već da Priština svojim, kako se navodi u saopštenju, nerazumnim i jednostranim akcijama čini sve da „dovede do eskalacije situacije, posebno na severu Kosova“.

„Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti i jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini“, upozorio je Petković.

On je dodao da Beograd očekuje da međunarodna zajednica uradi svoj deo posla i „privoli Prištinu na kompromis i konstruktivan dijalog, umesto što donosi jednostrane, destruktivne odluke“.

Petar Petković i Miroslav Lajčak Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je podvukao da „umesto poštovanja sporazuma i formiranja ZSO, Priština nastavlja da grubo krši sporazume, među kojima su i sporazumi o slobodi kretanja i zvaničnim posetama“.

Petar Petković i Miroslav Lajčak Foto:Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Takođe, Petković je sagovorniku naglasio i da „Priština onemogućava snabdevanje lekovima srpskih sredina, suprotno utvrđenoj praksi i dogovoru“.

BONUS VIDEO – Milivojević: Pitanje sankcija Rusiji i Kosovo idu zajedno

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar