Đorđe Miketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić izjavio je danas da Srbija pod hitno mora da reaguje na nuklearne pretnje iz Rusije i povede raspravu i odredi se prema alarmantim potezima Moskve.

Stranka Zajedno je danas zatražila Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije, čiji je Miketić član, da se što hitnije zakaže sednica po ovoj temi na kojoj bi se raspravljalo o agresiji na Ukrajinu i nuklearnu pretnju iz Moskve

Poslanik Đorđe Miketić je naveo kako je ruska agresija na Ukrajinu postala očigledna pretnja opstanku čovečanstva.

„Hitna mobilizacija građanstva i otvorena pretnja nuklearnim oružjem, posle vojnih poraza od slabijeg protivnika, koji je žrtva agresije, učinila je nužnim da Srbija što hitnije povede raspravu i odredi se prema alarmantim potezima Moskve. Rat u Ukrajini, na tlu Evrope, traje već 210 dana, a Srbija je do sada odbijala da o ovom pitanju raspravlja i donese svoj sud, osim što je nevoljno i bez javnog dijaloga, u Njujorku, glasala za zajedničku rezoluciju UN za koju je glasala još 141 zemlja“, naveo je Miketić u pisanoj izjavi.

Poslanik stranke Zajedno je podsetio da je u Beogradu danas prisutan veliki broj ruskih državljana koji su sa svojim porodicama i decom pobegli iz svoje zemlje upravo zbog „neslaganja sa imperijalnom i represivnom politikom režima u Moskvi i najavljenom opštom mobilizacijom“.

„Srpsko društvo deli istorijske bliske veze sa ruskim, kao i sa ruskom kulturom, međutim, upravo zbog visokog uvažavanja ruske kulture i ruskog doprinosa savremenoj civilizaciji – ne smemo ostati nemi na ovakve poteze režima u Moskvi, koji je u direktnoj suprotnosti sa vrednostima za koje se zalaže sav miroljubiv i hrišćanski svet, kako u Srbiji tako i u Rusiji“, rekao je Miketić.

On je naveo da je svako dužan da učini ono što je u njegovoj moći da pomogne u sprečavanju bezumlja.

„To su dužne da urade i vlasti Srbije. Nema više mesta za izgovore. Srbija treba da napravi strateški dogovor sa parnterima iz Evropske unije i punom snagom uključi u odbranu mira i šansi za dobar život svakog čoveka u našem regionu, Evropi i celom svetu“, naveo je Miketić, koji je i član Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije.

BONUS VIDEO – Rusi na Surčinu beže od Putina i mobilizacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar