Crna Gora
Foto:N1

I za Srbiju i za Srbe u Crnoj Gori mnogo je bolje da se Aleksandar Vučić ne bavi Crnom Gorom, smatra predsednik Demokratske stranke i bivši ambasador u Podgorici Zoran Lutovac, dok predsednik Nove stranke Aris Movsesijan napominje da se Vučić ponaša kao pomiritelj regiona, a zapravo je piroman koji gasi vatru.

On je ocenio da je loše što Srbija očigledno želi da stvara „srpski svet“ i u Bosni i Hercegovini, i u Crnoj Gori, iako je jasno da su dobrosusedski odnosi jedina budućnost regiona.

„U trenutnoj situaciji, neko može da profitira, ali čak i kada bi zamirisao barut i došlo do nekakvih ozbiljnijih sukoba, ishodište je da mi moramo da živimo jedni pored drugih i da je to naša sudbina“, poručIo je Movsesijan.

Srbija ima interes da zaštiti neke ljude koji žive u Crnoj Gori, ali da ih zaštiti kao građane, a ne da se bavi teritorijama i duhovnim vrednostima, naglasio je on.

Aris Movsesijan
Aris Movsesijan Foto:FoNet/Božana Pavlica

„Kada je mit na nebu, a teritorija na zemlji, onda je ludilo u glavi“, ocenio je Movsesijan i upozorio da ne može da se dođe do pravih rešenja kada se te dve stvari pomešaju.

Ukazujući da je poseta crnogorskog premijera Beogradu morala da bude ozbiljno shvaćena s obe strane, on je objasnio da problem nije samo ko je i kako dočekao Zdravka Krivokapića, već i činjenica da je on došao bez ijednog ministra svoje vlade.

„To znači da nestabilna vlada, kroz jedan regionalni međunarodni kontakt, pokušava da vrati legitimitet i ono što ima“, smatra Movsesijan i ocenjuje da to nije rešenje ni za Krivokapića, ni za Crnu Goru, ali ni za odnose Srbije i Crne Gore.

On još misli da Vučić vodi „nepolitiku“ i da ima najviše „tajnih ugovora, dogovora i pregovora“ kojima nije mesto u modernoj politici.

S druge strane, Lutovac tumači da Vučić želi da postavi svoje predstavnike Srba svuda u okuženju i napominje da niko ne može imati monopol da predstavlja Srbe u Crnoj Gori.

Prema njegovim rečima, „Vučić ide i korak dalje i, sada kada su njegovi partneri poželjni partneri u vlasti, pokušava preko njih da oblikuje vlast onako kako bi on želeo“.

U izjavi FoNetu, Lutovac je rekao da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, ali da na tom putu ili stojimo, ili idemo unazad, što pokazuje i poseta Zdravka Krivokapića.

Zoran Lutovac
Zoran Lutovac Foto:FoNet/Božana Pavlica

Vlada se retorički zalaže za dobrosusedstvo, i ovu posetu će beležiti kao jedan plus, a „videli smo kako to izgleda u praksi“, ukazao je on i konstatovao da je poseta crnogorskog premijera javno marginalizovana i minimizirana u prorežimskim medijima.

„To je očigledno sinhronizovano, postoji instrukcija da se to radi, nije spontano. Da baš nijedan Vučićev medij ne stavi to na naslovnu stranu, molim vas?“, kaže.

Lutovac još ocenjuje da su jezik i crkva, kao elementi identiteta, ključna tema u unutrašnjopolitičkim odnosima u Crnoj Gori i da se izvlače u prvi plan kad god je potrebno da se „zabašure“ skandali, socijalni problemi, korupcija i kriminal.

„I kome to odgovara“, upitao on i odgovorio da je to, s jedne strane, korisno „zaštitnicima iz Beograda“, a s druge „zaštitnicima novog identiteta iz Crne Gore“.

Predsednik DS ne zna kakvi su trenutni odnosi Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, ali se priseća da su se tokom njegovog ambasadorskog mandata (2008 – 2013), ambasadi javljali svi političari koji bi dolazili u Podgoricu, izuzev Tomislava Nikolića i Vučića.

„Oni su imali direktne kontakte i odnose sa Milom Đukanovićem i bili u boljim odnosima s njim, nego sa onima koje danas žele da vide kao ekskluzivne predstavnike srpstva“, zaključio je Lutovac.

BONUS VIDEO: Krivokapić o dočeku ministra Nedimovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar