Zdravko Krivokapić i Ana Brnabić Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić bio je u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu. Započeta je diplomatskim skandalom i neprimerenim dočekom na aerodromu u Beogradu, a prema mišljenju sagovornika novine Nova završena je rezultatom koji se ravna sa nulom. Iako su postojala minimalna očekivanja da bi dolazak Krivokapića mogao da označi otopljavanje odnosa i začetak jedne nove ere na relaciji Srbija - Crna Gora, sve te nade su potopljene.

Crnogorski premijer nije došao nenajavljen. Poziv za posetu Beogradu mu je upućen zvanično i to je prvi dolazak visokog crnogorskog zvaničnika nakon nekoliko godina vrlo tenzičnih odnosa između dve države.

Istorija sukoba

Počev od 2015. godine i komentara tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Crna Gora izborom da bude deo EU i NATO “svesno poništila samostalnost i pristala da bude nečija igračka“. Zatim i slučaja “Državni udar” 2016, kada je uhapšena grupa Srba koji su, po tadašnjim navodima crnogorske 0policije, planirali napade i akcije protiv državnih institucija. Nakon zvaničnog ulaska Crne Gore u NATO 2017. godine, a zatim i “bega” nekadašnjeg funkcionera DPS Svetozara Marovića i njegovog sina u Beograd, odnosi se dodatno komplikuju. Slede problemi oko imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, najave, a zatim i usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti i crkvene imovine. Usledile su litije, pad Mila Đukanovića i DPS-a sa vlasti. Situacija je kulminirala proterivanjem srpskog amabasadora iz Podgorice, na šta je Beograd uzvratio recipročnom merom.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, ipak, prihvata poziv za prvu zvaničnu posetu.

Foto:GOV.ME/S.Matić

Na aerodromu ga dočekuje ministar poljoprivrede i prvi potpredsednik Vlade Srbije Branislav Nedimović. U izlizanim farmerkama, što je i u srpskoj i u crnogorskoj javnosti ocenjeno kao diplomatski skandal i izraz nepoštovanja. Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja bi prema protokolu trebalo da dočeka Krivokapića, u to vreme držala je konferenciju za novinare i obračunavala se sa predstavnicima medija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Glazgova poručuje da je Krivokapić dobrodošao.

Dan kasnije, ispred Palate Srbija postrojeni su gardisti i premijerka organizuje reprizu dočeka.

Onako kako je trebalo da izgleda prvog dana.

Nade ni na vidiku

Šteta je, kako navode sagovornici novina “Nova”, već načinjena.

Rezultat ove posete, koja je mogla biti početak neke nove ere, ne postoji. Ravan je nuli. A za to postoji nekoliko razloga.

Ivan Vujacic
Ivan Vujačić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Bivši ambasador Srbije u Vašingtonu profesor Ivan Vujačić za list Nova kaže daje dobro što je premijer Crne Gore došao u Beograd, ali nažalost očekuje vrlo malo pomaka u odnosima dve zemlje.

Nema izgovora za Brnabić

Govoreći o samom dočeku Krivokapića na aerodromu u Beogradu, Ivan Vujačić kaže da nije bilo izgovora da premijera Crne Gore ne dočeka predsednica Vlade Srbije.

“Elementrani red je bio da premijerka odloži konferenciju za novinare koju je juče održala u vreme dolaska Krivokapića i da ga sačeka na aerodromu. U diplomatskoj praksi se dešava da ministri dočekaju premijera, ali juče nije bilo izgovora da to ne uradi Brnabić. Konferencija se mogla lako odložiti”.

“Ako tih pomaka uopšte bude i bilo. Razlog je to što se Krivokapić već duže vreme kritikuje u samoj Crnoj Gori i spekuliše se da će biti zamenjen na mestu premijera. Sa druge strane, u Srbiji su učestali napadi u vezi njegovog odnosa prema imovini Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Mogu da kažem samo da je Zdravko Krivokapić jedan vrlo smiren čovek koji pokušava da održi razvotežu u jednoj vrlo teškoj situaciji u Crnoj Gori, ali i u odnosima sa Srbijom. Nažalost, bez jačeg mandata i podrške teško da to može sam da uradi. Zato mislim da nema neke preterane nade da će se nešto bitno promeniti u odnosima Srbije i Crne Gore, iako bi prirodno bilo da odnosi dve države budu prijateljski”, kaže Ivan Vujačić.

Politička kondicija na delu

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji i stručnjak za međunarodne odnose i spoljnu politiku Srećko Đukić, takođe, smatra da je ovo vrlo značajna poseta ili je to mogla biti.

Peglanje grešaka

“Krivokapić ne dolazi samozvan, u privatnu posetu, da bi bio dočekan na taj način. Da ga dočeka ministar krajnje neprikladno odeven. Ovo što dan kasnije imamo ispred Palate Srbija, gardu i zvaničan doček, to je samo peglanje jučerašnjih grešaka. Ne može se neko zvanično dočekati dva puta, na aerodromu i dan kasnije ispred Palate. Ipak je ovu posetu trebalo bolje iskoristiti”, kaže Srećko Đukić.

“S obzirom na to da ne mogu da se setim kad smo poslednji put imali posetu iz Crne Gore na tako visokom nivou. Sigurno je nekoliko godina u pitanju. A ako poseta dolazi posle duge pauze, trebalo bi da otvori novu eru u odnosima Srbije i Crne Gore. Ipak, ja sam skeptik po tom pitanju, da se može desiti proboj u odnosima Srbije i Crne Gore. Pre svega zato što su očekivanja zvaničnog Beograda prevelika, puna nacionalnog predznaka, u smislu takozvanog srpskog sveta, srpskog naroda u Crnoj Gori…”, kaže Đukić i dodaje:

“S druge strane, Krivokapić nije u najboljoj političkoj kondiciji. Pitanje je danas da li crnogorska Vlada uopšte postoji. Njegov politički kapacitet je krajnje ograničen, a njegova obećanja irelevantna sve dok se ne završi kriza u Crnoj Gori. Pretpostavljam da su to razlozi zašto se Beograd prema njemu ovako poneo. Zbog svega toga ne očekujem neke rezultate od ove posete, što ne umanjuje značaj diplomatskog skandala u vezi sa njegovim dolaskom”, zaključuje Đukić.

Antrfile

Antrfile

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar