Foto: Arhiva/Google maps

Renoviranje vile u kojoj je nekada živela Jovanka Broz i pripremanje ovog objekta za novu stanarku premijerku Anu Brnabić, aktuelizovala je priču o državnim rezidencijama i njenim stanarima. Ovi velelepni objekti širom zemlje koriste različiti državni funkcioneri, a u nastavku teksta upoznaćemo vas reprezentativnim vilama Srbije.

Vila “Bokeljka”

Ovu vilu, koja se nalazi u ulici Tolstojeva 2a, koristi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovaj objekat od 1.700 kvadrata, namenjen za sastanke državnih delegacija i građen je pre Drugog svetskog rata, a adapitran je 2005. godine.

Foto:Vesna Lalić

Vila “Mir” 

“Mir” je takođe reprezentavina vila, čija površina iznosi 4.000 kvadrata. Ona je takođe namenjena za sastanke državnih delegacija i nalazi se na Dedinju. Izgrađena je 1980, a adaptirana je 1998. godine. Jedan od najpoznatijih stanara ove vile je bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, koji je revoluciju 5. oktobra dočekao baš u ovom objektu.

Ovaj objekat danas nije ni muzej, ni rezidencija predsednika republike, već mesto za povremene i poluzvanične sastanke Aleksandra Vučića sa gostima iz inostranstva. Poput onog sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom od pre nekoliko dana.

Foto:Vesna Lalić

Vila u Tolstojevoj 2 

U Tolstojevoj ulicu u Beogradu nalazi se vila poznatija kao “Klub poslanika”.  Ovaj objekat je izgrađen 1963. godine i renovirana je između 2011. i 2012. godine. Površina ove vile iznosi 1586 kvadrata.

Foto: Google maps

Gostinska vila u Užičkoj

U prestonici postoji i vila koja se koristi za smeštaj stranih delegacija, konkretno činovnika Evropske unije. Ona se nalazi u Užičkoj 21, u nesporednoj blizini vile u kojoj boravi Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije. Interesantno, u ovoj vili je svojevremeno odsedala i bivša haška tužiteljka Karla del Ponte.

Van Beograda, objekti za reprezentativne potrebe Vlade Srbije su letnjikovac Obrenovića na Plavincu kod Smedereva, koji je izgrađen 1865. godine, “Kraljeva vila” u Topoli koja je izgrađena 1923. godine ,a ranije su korišćene “Vila Kopaonik” i Lovačka kuća u Virovu, koja se nalazi na obrnocima Fruške Gore.

PROČITAJTE JOŠ...

Toma, Vulin i premijerka Brnabić – vila za gospodu i gospođu

Iako nisu reprezentativne, već državne koje aktuelni i bivši funkcioneri koriste u privatne svrhe, vile koje se posebno izdvajaju jesu i već pomenuta u kojoj će živeti premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, ministar odbrane u prethodnom sazivu Vlade Srbije Aleksandar Vulin i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Karikatura: Dušan Petričić

Podsetimo, Nikolić već godinama odbija da se iseli iz vile u Užičkoj 23, koja je Uredbom Vlade određena za rezidenciju predsednika Srbije. Priča o Tomi i vili već godinama je tema medija, pa iako odlukom da ostane u pomenutoj vili krši propise, Nikoliću izgleda niko ništa ne može. Isti objekat je svojevremeno kao predsednik Srbije koristio i Boris Tadić, ali je nakon gubitka izbora 2012. godine napustio ovu vilu.

PROČITAJTE JOŠ...

U državnoj vili na Dedinju sa porodicom živi i ministar odbrane Aleksandar Vulin. On se u nju uselio 2018. godine, taman negde nakon afere o kupovini stana, za koju mu je novac u iznosu od 205.000 evra navodno dala tetka iz Kanade njegove supruge.

Pokojni Milošević podneo zahtev za legalizaciju vile

Nekadašnji predsednik Jugoslavije je za vreme svoje vlasti bespravno izgradio vilu od 682 kvadrata u ulici Tolstojeva 33. Zahtev za legalizaciju je prvi put dostavljen 2003. Godine, a zatim je ponovljen 2010, i to pod imenom Slobodana Miloševića, iako je on preminuo četiri godine ranije. U tom zahtevu se navodi da je reč o rekonstruisanom i adaptiranom objektu bez građevinske dozvole površine 682 kvadrata, kao i da na toj lokaciji postoje i voćnjak i dvorište od 86 ari.

Ovu vilu je Milošević kupio 1991. godine od Grada Beograda od 325 kvadrata u Tolstojevoj za 7.38 miliona dinara ili 22.600 dinara po kvadratu, a rok otplate bio je 38.5 godina. Nemačka marka je, kako su ranije objavili mediji, tada vredela 14 dinara, ali je početnu sumu dolazeća inflacija svela na oko 2.000 maraka, koliko je Milošević platio za vilu.

Nakon bombardovanja 1999. porodica Milošević se preselila u vilu Mir u Užičkoj, ali se surpuga Mirjana Marković vratila u Tolstojevu ulicu posle hapšenja Miloševića aprila 2001. godine, odakle je otišla 2003. Kuću su posle Miloševićeve smrti nasledili supruga Mirjana i ćerka Marija, dok se sin Marko odrekao svog dela u korist majke. Ovaj objekat je 2016. godine, kako je objavio dnevni list Blic, kupio je nekadašnji košarkaš Partizana Nikola Peković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare