Jovankin zatvor: Istorija vile u kojoj će živeti premijerka

Društvo 26. avg. 202020:45 > 20:57
Podeli:
Foto:Google maps/Vesna Lalić/Nova.rs

Država je končano obnovila vilu Jovanke Broz, u koju će se, sudeći prema najavama, useliti novi srpski premijer. Iako pod zaštitom države, taj velelepni objekat na Dedinju decenijama je propadao, da bi Vlada Srbije tek posle smrti Titove udovice odlučila da je kompletno renovira.

Malo ko zna da se objekat od 750 kvadrata u Ulici kneza Aleksandra Karađorđevića 75 zove vila „Bor“. Nije ni čudo, budući da je duže od 30 godina u njoj živela prva dama bivše Jugoslavije Jovanka Broz, pa su je u javnosti zvali Jovankina vila.

Kako je i sama pričala, u nju je 1980. godine nasilno preseljena iz Užičke 15, Titove doživotne rezidencije, u spavaćici, a tu je živela sve do svoje smrti 2013. godine.

Decenijama se ni javnost ni vlasti nisu setili Jovanke Broz, ni kuće u kojoj je živela, iako je imala status kulturnog dobra i bila pod zaštitom države.

Tek 2005. kada je Titovoj udovici došao u posetu Rasim Ljajić, tada ministar za ljudska i manjinska prava, otkriveno je da u toj ogromnoj vili nema ćoška koji ne prokišnjava, zidovi su bili pune vlage, nije bilo grejanja…

Foto:googlemaps

„Sećam se da je napolju bilo minus 11, a u kući nije bilo grejanja. Obukla je na sebe bukvalno sve toplo što je imala. U tom ogromnom prostoru, bez ikakvog grejanja, bilo je nepodnošljivo. Meni je nos pocrveneo za tih sat vremena koje sam kod nje proveo“, ispričao je jednom prilikom Ljajić za „Politiku“ i dodao da je nakon te posete popravljeno grejanje i urađen krov, pa se kuća dovela u kakvo takvo pristojno stanje.

Od tada je prošlo čak 15 godina, a Vlada Srbije odlučila je tek posle smrti Jovanke Broz da uradi kompletnu rekonstrukciju kuće u kojoj je živela.

Jovanka Broz Foto:EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC

Odluka o tome doneta je 2016, kada je odlučeno da u naredne tri godine za renoviranje te vile bude izdvojeno 50 miliona dinara. Ta suma, međutim, nije bila ni približno dovoljna da se taj velelepni objekat kompletno obnovi.

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić izjavio je za Novosti pre dve godine da je za to potrebno oko 2,5 miliona evra i da taj novac država ne može da izdvoji, te da je moguća i njegova prodaja.

„Moguće je i da neko uzme vilu u zakup na duži period, koji bi opravdao tolika investiciona ulaganja, a da mu se to što je uložio odbija od zakupnine, do polovine vrednosti nekretnine. Država je, kao vlasnik, slobodna da radi sa vilom ono što misli da je najsvrsishodnije. Sigurno je nećemo držati dugo zaključanu“, rekao je Vorkapić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od toga se očigledno odustalo, budući da je država u rekonstrukciju krenula prošle godine, a radovi se ovih dana privode kraju.

Posle decenija propadanja Jovankina vila ponovo sija. Ekipa portala Nova.rs uverila se da je svaki delić fasade, krova, stolarije… pažljivo obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu i okolne trotoare. Na licu mesta bili su radnici koji su postavljali kamere.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je za Nova.rs rekla Tamara Stojčević, vila Titove udovice planira se za boravak budućeg premijera, a to bi, sudeći po pisanjima režimskih medija, ponovo mogla da bude Ana Brnabić.

Međutim, u njenom kabinetu za naš portal rekli su da nikakva odluka o tome koji će objekat koristiti naredni predsednik Vlade Srbije nije doneta, kao što nije poznato ni ime mandatara za sastav nove vlade.

Komentari

Vaš komentar