Foto:Vesna Lalić

Vila Mir koja je građena za Josipa Broza Tita, a koji u nju nikada nije kročio, u kojoj je godinama kasnije uhapšen Slobodan Milošević, danas nije ni muzej, ni rezidencija predsednika republike, već mesto za povremene i poluzvanične sastanke Aleksandra Vučića sa gostima iz inostranstva. Poput onog sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pre nekoliko dana. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da ovakva građevina zaslužuje najmanje da bude rezidencija predsednika države ili muzej i turistička atrakcija, međutim, sudbina joj je po svemu sudeći da i dalje bude tajnovito mesto srpske politike.

Takav je epitet prati od samog početka. Velelepna građevina smeštena u rezidencijalnom delu prestonice na Dedinju, na imanju od šest hektara u Užičkoj ulici 11-15, deo je državnog kompleksa u čijem se sastavu nalaze još dva objekta – lovačka kuća i bilijarnica. Na istom imanju je i čuvena rezidencija koju je NATO razorio tokom bombardovanja 1999. godine, a u kojoj je neposredno pre tog događaja živeo tadašnji predsednik Slobodan Milošević sa porodicom. Ovaj kompleks, danas se može sasvim izvesno reći, nosi breme veoma značajnih događaja iz jugoslovenske i srpske istorije.

Građena je za Josipa Broz Tita, ali on nije dočekao da se u nju useli, Slobodan Milošević je tu proveo poslednje dane pred hapšenje, a danas se Vila Mir koristi za prijem i smeštaj najviših stranih zvaničnika koji dolaze u Srbiju.

Različite priče kružile su o njenoj izgradnji tik uz rezidenciju. Nezvanična priča kaže da je to bio način da se Tito i Jovanka Broz razdvoje u periodu kada je njihov brak već praktično bio završen. Zvanična verzija je drugačija i kaže da su Titovi najbliži saradnici dali predlog da se napravi izdvojena vila gde će maršal provoditi stare dane. Te dane nije dočekao.
U malobrojnim posetama novinara ovom zdanju otkriveno je da je na prvom spratu, u sredini, smeštena prostorija opremljenja svedenim, modernim nametajem pastelnih boja gde su uglavnom tokom sastanaka smeštene delegacije u pratnji najviših zvaničnika.

Na drugom spratu su apartmani Prezident 1, koji je i najluksuzniji, i Prezident 2. Opremljeni su modernim nameštajem u sivim tonovima, a u jednom se nalazi teleskop pomoću kojeg gosti mogu posmatrati grad.U prostoru ispod nivoa zemlje nalazi se luksuzni bazen, kao i sauna u kojima gosti najvišeg ranga mogu uživati. U produžetku je trezor sa poklonima koje je Josip Broz Tito dobijao tokom svog mandata od državnika širom sveta.
Vila ima i bazen, biljarnicu, predivno dvorište i baštu i terasu sa jednim od najlepših pogleda na Beograd.

Istoričarka Irina Subotić za portal Nova. rs podseća se trenutka kada je prvi put kročila u ovu vilu.

Irina Subotić Foto:Medija centar Beograd

„O njoj sam do tada znala da je građen aza Tita, ali je umro pre nego što se uselio, zatim je u nju došao Slobodan Milošević, a pre tog aje korišćen kao jedn ainstalacija u kojoj su čuvani pokloni koje je Tito dobio, njegovo ordenje, garderoba i sefovi. Kada smo mi iz Društva istoričara Srbije pokrenuli inicijaticu da se svi dvorovi, uključujući i ovu vilu i još nekoliko drugih povežu i da se sačuvaju, prvi put sam ušla u nju. To je bilo 1990. godine i bila sam vrlo oznenađena onim što sam videla tamo. Numizmatičke zbirke, Nakit Jovanke Broz, vrlo vredne umetničke slike, predmeti koji su pripadali Titu bili su u besprekornom stanju. Sve je bilo besprekorno čisto, žene u belim rukavicama su sve čistile perjem, hodale u borosanama da ne bi oštetile parket“, priseća se Subotić.

Posle toga, istoričarima ostaje nepoznato šta se dešava sa vilom i blagom koje je čuvala.
U nju se useljava Slobodan Milošević sa suprugom Mirjanom, neposredno pre hapšenja. Upravo tu se dešavala najveća drama onog doba, kada se Milošević danima zaključan iza njenih kapija odupirao hapšenju i slanju u Hag.

Foto:EPA PHOTO EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Danas, Aleksandra Vučić ovde prima posetioce iz inostranstva, pa je upravi u Vili Mir pre nekoliko dana ugostio i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da mu smeta to političko reaktiviranje ove vile.

Foto:Vesna Lalić

„Da se razumemo dobro je što je oživela, ali mi malo smeta i bode oči što je to urađeno na ovaj način. Srbija ima mnogo drugih mesta u kojima može primati strane zvaničnike, od zgrade Predsedništva do Plate Srbija. Vila Mir je verovatno namenjene za malo manje zvanične susrete, kao što su oni sa Dodikom, ali mislim da to nije dobro. Ovakva građevina trebalo bi da bude rezidencija predsednika Srbije ili muzej, tako da bude otvorena za posete građana i turista. To bi mogla biti jedna od najvećih turističkih i istorijskih atrakcija“, navodi Vukadinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare