Aleksandar Vučić i Saša Janković Foto: Nova.rs

Gostovanje predsedničkog kandidata iz 2017. godine i nekadašnjeg lidera Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića u podcastu “Snaga uma”, koji se emituje na Nova.rs, podigao je veliku buru u prorežimskih glasilima. Jankovićeva izjava da su ga savetovali pojedini ambasadoru da se približi Aleksandru Vučiću i da ga ruši iznutra, prošla je kroz spin centrifugu državnih tabloida, pa je tako čitava priča dobila epitet zavere čiji je cilj ubistvo predsednika države.

Pročitajte još...

U emisiji novinarke Miljane Nešković, bivši ombudsman, Saša Janković, izneo je detalje iz svoje političke karijere o kojima do sada nije govorio javno. Između ostalog, ispričao je kakve je savete dobija “sa strane”, opsujući kao “jednoj vrsti dodatnog pritiska s kojim se suočavaju ljudi koji se bave politikom u Srbiji”.

“Uveren sam da je moguće pobediti ovo zlo, ali put do pobede nad Vučićem ne ide preko saradnje sa njim, niti preko pravljenja bilo kakvih kompromisa, navodno zarad višeg cilja. Ta linija jednom kad se pređe, sve granice se gube“. (…)Politički stratezi, ambasadori, kvaziprijatelji… Svi su mi govorili isto. Ti i Vučić ste isto godište, čak se i poznajete, on tebe poštuje, treba da budeš super sa njim, pa da mu se podvučeš pod kožu i da u jednom momentu sve preokreneš. Tako se osvaja vlast”, rekao je Janović, napominjući da mu je bilo ispod časti da uopšte takve savete uzme u razmatranje.

“Treba da sedim sa nekim i da pletem zaveru kako da postanem kalif umesto kalifa? To je ružno. Dešavalo mi se i da čujem: ‘Ako nećeš sa Vučićem, sa kim bi mogao u SNS-u. U slučaju da Vučiću otkaže srce’. Šta na to čovek može da odgovori? Hajde da se pravimo da to nisam čuo, jer ako prihvatim da sam čuo to što ste rekli nikad više ne možemo da pričamo. Bez obzira što mi je taj čovek učinio najgore stvari u životu, šta bih ja bio ako bih tako razmišljao o njemu? To tako ne može“, objasnio je Janković i istakao da je siguran da se ovo nije dešavalo samo njemu već neka vrsta dominantnog pristupa našoj političkoj sceni oduvek.

Nakon ove izjave u režimskim medijima upalila se crvena lampica. Urednici s Andrićevog venca unapred su pripremili naslovne strane svih svojih novina uz radni naslov “Stranci pokušali da ubiju Vučića”.

Tako je priča bivšeg zaštitnika građana, gde navodi da mu je nuđena saradnja sa Vučićem, odjednom je poprimila obrise zavere čiji je krajnji cilj, ni manje ni više, nego ubistvo predsednika. Kako bi utisak dodatno pojačali i predstavili svog šefa kao čoveka kog strane agenture žele da uklone, jer se bori za Srbiju, funkcioneri SNS su kao na traci proizvodili saopštenja u kojima su Jankovićevu izjavu okarakterisali kao dokaz da opozicija u dosluhu sa strancima hoće nasilno da preuzme vlast.

Pročitajte još...

Kako to obično biva, histerija oko intervjua i menjanje konteksta izjave kako bi se Vučić predstavio kao žrtva, nije mogla da prođe bez dopunskog razvijanja scenarija. U tu svrhu angažovani su “nezavisni stručnjaci” koja su u pera režimskih medija izneli navodna saznanja kako je plan stranaca da otruju predsednika za vreme ručka i da se to predstavi kao srčani udar, iako to ne može da se pročita iz Jankovićeve izjave.

Ni sama “žrtva” Vučić, makar javno, nije pomenutu priču protumačio kao pokušaj stranaca da ga ubiju, ali je rekao da zna kako je ambasadorima dostavljan njegov kardiovaskularni karton.

“Važno je da je gospodin Janković rekao da su to ambasadori, a ne niži službenici. To je veoma važna činjenica. Mislim da znam i koji su. Nije strašno umreti, svi ćemo jednom umreti. Mnogo je važna ta njegova izjava za istoriju Srbije. O tome će se pisati za 10, 20 ili 50 godina”, rekao je on tokom obraćanja medijima prilikom obilaska prikaza naoružanja i vojne opreme na beogradskom Ušću.

BONUS VIDEO: Janković: Odbio sam da se susretnem sa Merkel zbog onog što je uradila pred izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare