Gostujući u podcastu Nova.rs “Snaga uma”, bivši predsednik Pokreta slobodnih građana i kandidat na predsednički izborima 2017.godine Saša Janković rekao je da je dobio ponudu od švedskog diplomate Karla BIlta da se susretne s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali da je to odbio da učini zbog onog što je ona, kako kaže, učinila tri dana pred trku za šefa srpske države.

Gostovanje Jankovića u podcastu “Snaga uma” podiglo je veliku prašinu, pre svega u režimskim tabloidima i na nekim televizijama.

Janković je našoj novinarki Miljani Nešković naveo detalje koje do sada nije iznosio u javnost, pa je tako ispričao i zbog čega je odbio da se sretne s Angelom Merkel.

Pročitajte još...

“Pre nekoliko godina sedeo sam s Karlom Bilto Sad ovo što pričam zvuči malo neverovatn Pričali smo o jednoj mojoj večeri s gospođom Merkel (Angela Merkel, kancelarka Nemačke) i kako bi trebalo ponovo da se vidim s njom. Ja sam rekao da ne bih želeo da se ponovo vidim s njom, jer je ona učinila nešto potpuno neprihvatljivo pred predsedničke izbore. Tri dana pred izbore, ona je primila mog protivkandidata u posetu, a to se jednostavno ne radi”, objasnio je Janković, dodajući da je Bilt bio začunjen zbog onog što je čuo.

“On me je čudno gledao, a ja sam mu rekao tad da je knjiga, odnosno udžbenik demokratije, napisan pre nekih 30-40 godina za ovo naše područje. U međuvremenu mi više nemamo ljude u politici koji se ponašaju kao slonovi u staklarskoj radnji. Ne, oni su to pročitali, onako dijagonalno. Oni su pročitali rešenja s kraja knjige i sad varaju. Besramno to koriste. Mi sad možemo da kukamo ili da naparavimo novu knjigu, što ja mislim da bi trebalo uraditi. Ne želim da se takmičim s njima u tom varanju. Nažalost, u Evropi nije dovoljno sazrelo saznanje da je ovo bitka koju autentične demokratske orijetnacije gube i da je potrebno nešto potpuno drugačije”, smatra Janković.

On je napomenuo da atmosfera u Srbiji nije previše drugačija u odnosu na druge zemlje u Evropi.

“Razlika je samo što je u Srbiji otišla do krajnjih granica. Ništa sadašnja vlast nije uradila drugačije u odnosu na prethodnu, samo što su oni to učinili bez kočnice i idu do kraja. To nije bitka koja može da se dobije. Ne možete pobediti u toj bici i to treba da se promeni”, zaključio je Janković.

Podsetimo, poslednja diplomatska poseta odlazeće kancelarke Nemačke, Angele Merkel, bila je upravo Srbiji 13. septembra, tokom koje se sastala sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Celu epizodu podcasta „Snaga uma“ pogledajte na linku:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar