Foto: Twitter/Marinika Tepić

Lideri opozicije pozvali su građane da sutra u 18 časova dođu na veliki protest ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK).

Građani i predstavnici opozicije već šesti dan protestima ispred RIK-a zahtevaju da se ponište izbori i raspišu novi zbog ogromnih nepravilnosti, a lideri opozicije pozvali su večeras građane da u nedelju dođu ispred zgrade RIK-a i brane izbornu volju.

„Dragi građani, sitacija je jako ozbiljna, a isto tako smo jako blizu do cilja. Zato vas pozivamo da sutra u nedelju u 18 sati dođete ispred Republičke izborne komisije u Kralja Milana i da se zajedno izborimo da dođemo do tog cilja“, poručila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Aleksandar Jovanović Ćuta takođe je pozvao građane da u nedelju odbrane izbornu volju.

„Sutra svi u 18 sati ovde ispred RIK-a da branimo ono što je naše, a to je izborna volja. I da više nikad ne dozvolimo da nam lopovi odlučuju o sudbini. Vidimo se sutra“, rekao je Ćuta.

Jedan od nosilaca izborne liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić pozvao je večeras još jednom sve na okupljanje ispred sedišta RIK-a.

„Dragi građani, dok smo bili u kampanji, mnogi su me pitali da li smo spremni da na ulici branimo naše rezultate ako budemo bili pokradeni na izborima. Ja sam tada rekao da smo spremni, ali da očekujem da kada vas budemo pozvali, da dođete i da se zajedno borimo. I evo došao je taj trenutak i ja vas sada zovem sutra u 18 časova ovde ispred RIK-a“, poručio je Aleksić.

Inače, većinom glasova članova Republičke izborne komisije (RIK) večeras je usvojen predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova, i državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija „Srbija protiv nasilja“, uz tvrdnju da je reč o „fantomskim glasačima“.

Na osnovu do sada prikupljenih činjenica i sprovedenih analiza, Posmatračka misija Crte iznela je osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda – glavni je zaključak izveštaja koji je Crta predstavila na konferenciji za medije, sačinjenog na osnovu građe prikupljenom pre, tokom i nakon izbornog dana.

Podsetimo, sedmoro političara od večeras je u štrajku glađu. Potpredsednici SSP-a Mariniki Tepić, narodnim poslanicima Jeleni Milošević, Danijeli Grujić, Janku i Željku Veselinoviću, od večeras su se pridružili i Branko Miljuš i Dušan Nikezić.

Inače, studenti koji su protestovali u Ulici kralja Milana, ispred zgrade gde zaseda Republička izborna komisija, večeras su zatražili od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do nedelje uveče ispuni njihove zahteve i poručili da će u protivnom u ponedeljak blokirati ceo Beograd.

Oni su objavili i lokaciju okupljanja odakle će krenuti na blokadu dva mesta u prestonici.

Šta se sve dešavalo na današnjem protestu ispred RIK-a možete pročitati u našem blogu uživo.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare