Branislav Lečić/Foto:Nemanja Jovanović

"Da bi bila validna, kandidaturu za predsednika DS mora da potpiše najmanje hiljadu članova stranke i to je slučaj sa mojom kandidaturom. U Madlenianumu je ostao dovoljan broj ljudi za formiranje Organizacionog odbora za izbore, a na njima će moći da glasaju svi članovi stranke. Mi imamo podršku javnosti, ali nemamo podršku SZS-a, jer želimo da vratimo odlučivanje unutar DS", navodi u pisanim odgovorima za Nova.rs Branislav Lečić, kandidat za predsednika na izborima u DS, koje rukovodstvo stranke ne priznaje i navodi da su “lažni”.

Ko vas je predložio za predsednika DS?

Članovi Demokratske stranke. Oni članovi koji su svesni da DS ponovo treba da zauzme ono mesto koje joj pripada i da građanima mora da ponudi kredibilnu, stvarnu i demokatsku alternativu štetočinskoj vlasti SNS. Po našem Statutu, kandidaturu za predsednika, da bi bila validna, mora da potpiše najmanje 1.000 članova stranke i to je slučaj i sa mojom kandidaturom. Meni je svaki od tih potpisa dragocen, spreman sam da prihvatim tu obavezu, ali i da radim na tome da u ovaj veliki posao koji nam predstoji uključimo što veći broj članova stranke bez obzira na to koga sada podržavaju, kao i sve one dobre, pametne, poštene i vredne ljude koji su spremni da pomognu u borbi protiv režima i da ulože svoj integritet, vreme i znanje u tu borbu. Dužnost svakog demokrate je najpre prema građanima i ja se tu ne razlikujem od ostalih.

Koliko članova DS, odnosno delegata, će učestvovati na izbornoj skupštini vaše struje? Na prošloj, na kojoj je izabran Lutovac, ih je bilo 1.230.

Kao što sam rekao, izbori u DS će biti direktni, a ne delegatski kao što je to bio slučaj prošli put kada je biran Zoran Lutovac. Važno nam je da čujemo, saslušamo i uvažimo mišljenje svakog našeg člana, baš kao što nam je važno da se obratimo svakom čoveku i ženi u Srbiji – bez posrednika, poverenika, izaslanika i delegata. Svi su jednako važni i svačije mišljenje se jednako računa. U tome je specifičnost, ali i suština Demokratske stranke. Ne radi se, kako kažete, o izbornoj skupštini nečije struje, nego o izborima koje je raspisao Glavni odbor DS u skladu sa Statutom, na kojima će moći da glasaju svi njeni članovi.

Organizacioni odbor za sprovođenje izbora formiran je u hodniku Madlenianuma, a u Statutu piše da ga formira GO na predlog predsednika stranke. Zar to nije onda kršenje Statuta?

Organizacioni odbor je formiran na sednici Glavnog odbora DS, nakon što je predsednik bez objašnjenja i bez obrazlaganja svog izveštaja o radu napustio sednicu. U Madlenianumu je ostao dovoljan broj članova Glavnog odbora DS koji je potreban za donošenje odluka. Organizacioni odbor je formiran i moram da kažem da mi je čast što je na njegovom čelu Vida Ognjenović, jedna od osnivača DS i dokazana borkinja za slobodu, demokratiju i ljudska prava. DS se nalazi u velikoj krizi zbog koje najviše ispaštaju građani koji u njoj nemaju oslonac, zaštitnika i alternativu, a jedini način da iz te krize izađe jesu direktni izbori u DS. Samo jaka i konsolidovana ona može da pobedi SNS. Ovo je prepoznala većina članova Glavnog odbora, većina članova stranke, a vrlo brzo će to uvideti i građani. Na nama je da i to pokažemo.

Kako komentarištete izjavu Lutovca da ste kandidat za isključenje iz stranke?

Koliko znam, ja sam kandidat predsednika DS-a.

Koliko članova GO je bilo prisutno prilikom donošenja odluke o formiranju Organizacionog odbora? Rekli ste da je bilo dovoljno. Koliko je to dovoljno?

Bila je većina članova GO upisanih kod verifikacione komisije Sekretarijata stranke.

Čini se da za sve što deo nezadovoljnih članova DS radi nema podršku u javnosti, a Lutovac je izjavio da uz pomoć i logistiku režima Vučića pokušavate da preuzmete kontrolu nad DS. Da li vam pomaže Vučićev režim?

Kome pomaže Vučić? Nama koje je proganjao, mojim saborcima koje je hapsio? Otpuštao, maltretirao? Koliko puta je Vučić pomenuo aktuelno rukovodstvo DS? A koliko puta su mene lično provlačili kroz blato? Mi imamo podršku javnosti, ali nemamo podršku SZS-a, jer želimo da vratimo odlučivanje unutar DS. To je sustina. Žao mi je što je u prethodnom periodu izgledalo kao da deo opozicije svojom nekredibilnošću, neaktivnošću i nedostatkom jasnih ideja i plana pomaže Vučićevom režimu da što duže ostane na vlasti. Članovi DS su bili na meti režima više nego članovi bilo koje druge stranke u Srbiji. Dok su neki pravili pauze u opozicionom delovanju ili tražili način da se dogovore sa režimom oko eventualne saradnje, članovi DS po celoj Srbiji su hapšeni, proganjani, blaćeni ili otpuštani samo zato što su demokate i zato što su javno govoili ono što misle. Nije nikakva privilegija danas biti demokrata. Ali je zato velika čast, velika obaveza i velika odgovornost. I upravo zato mi svim našim članovima dugujemo zahvalnost, a umesto toga dobijaju uvrede, etikete i ovakve lažne optužbe. Ne možemo se Vučićevim metodama boriti protiv Vučića, a ovakva diskvalifikacija svakoga ko drugačije misli podseća upravo na njega.

Zašto ste održali sednicu GO u Domu omladine, a niste bili u Šapcu na sednici koju je sazvao predsednik DS?

DS ne sme ličiti na današnju Srbiju u kojoj zakoni ne važe, institucije se ne poštuju, a odluke se donose uskom krugu ljudi. Ako se vi i ja slažemo sa tim da bez vladavine prava nema pristojne Srbije, onda ne možemo ni u DS da kršimo Statut i njena akta. Sednicu u Domu omladine regularno je zakazala trećina članova Glavnog odbora svojim potpisima, što je statutarna mogućnost. Na njoj smo potvrdili sprovođenje odluke o ujedinjenju u veliku DS i ovlastili zamenika predsednika Dragoslava Šumarca da završi ovaj proces koji je iz nama nepoznatih i nejasnih razloga stopiran već više od godinu i po dana. Za tu sednicu imali smo kvorum, dovoljan broj prisutnih članova da bi odluke koje su na njoj donate bile validne, ali mnogo značajnije od toga – na njoj smo doneli odluku da Demokratska stranka ponovo mora biti ona snaga u Srbiji koja će štititi i zaštititii građane od nepravde, pljačke, represije i nasilja kojima su izloženi od strane režima SNS. Potreba za DS u Srbiji nikada nije bila veća i naša obaveza prema građanima je da tu njhovu potrebu, ali i svoju istorijsku misiju, ispunimo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare