DS
Foto: Arhiva

Nakon silaska s vlasti Demokratskoj stranci konstantno opada rejting, a umesto konsolidovanja svojih redova poslednjih meseci došlo je do ozbiljnih podela među članstvom, podnošenja krivičnih prijava i pokretanja disciplinskih postupaka, koji bi trebalo da budu okončani isključenjem niza funkcionera.

U tom sad već javnom „ratu“ s jedne strane je rukovodstvo stranke predvođeno Zoranom Lutovcem, koji se zalaže za saradnju sa „bojkot opozicijom“ i „reformu“ DS, dok je sa druge strane niz funkcionera, koji pokušavaju da smene Lutovca, sazivaju izbornu skupštinu i insistiraju na ujedinjenju sa SDS Borisa Tadića. Njih rukovodstvo već mesecima javno optužuje da rade u korist Vučića i naziva ih „pučistima“.

PROČITAJTE JOŠ...

Prosečnom građaninu Srbije odavno nije jasno šta se dešava u Demokratskoj stranci, ko kome “ljulja” fotelju, ko je na čijoj strani, ko se za šta zalaže i koliku podršku imaju zaraćene struje. Sada je samo izvesno da je lider one druge nezadovoljne grupe Branislav Lečić, koga je deo članstva kandidovao za izbore, a koje vrh stranke ne priznaje i naziva „lažnim“.

Kako je sve počelo

U svakom slučaju, nezadovoljstvo u DS-u dugo je tinjalo, a iz ove perspektive čini se da se deo članstva nikada nije slagao sa odlukom o bojkotu izbora, ulaskom u Savez za Srbiju i ulogom koju su demokrate imale u njemu, saradnjom sa Dverima, pa i strankom Dragana Đilasa, mada je sve to velikom većinom glasova izglasano. Utisak je i da se protive ulasku u Udruženu opoziciju Srbije.

Tu grupu predvode bivši poslanici Balša Božović, Aleksandra Jerkov, koja je aktuelna potpredsednica stranke, Radoslav Milojičić Kena, Nataša Vučković, Dragoslav Šumarac, Branislav Lečić…, a među njima je i jedan od osnivača DS-a Vida Ognjenović.

Sukobi u DS postali su javni nakon njihovih pokušaja (jednom u martu, a drugi put u maju) da sazovu sednicu Glavnog odbora, skupljajući potpise trećine članova. Navodili su da je Lutovac kršio Statut time što je nije zakazao nijednom u roku od sedam meseci, iako bi trebalo jednom u tri meseca.

Tim Lečić: Kena, Božović, Milosavljević, Šumarac, Vida Ognjenović
Tim Lečić: Kena, Božović, Milosavljević, Šumarac, Vida Ognjenović (Foto:Arhiva)

I upravo kod skupljanja potpisa dogodio se veliki skandal. Naime, rukovodstvo stranke tvrdilo je da među njima ima i falsifikovanih potpisa, zbog čega su protiv Aleksandre Jerkov i još dvojice članova, koji su ih predali, podnete i krivične prijave, nakon čega su oni saslušani u policiji.

Podele su bile najvidljivije kada je konačno sednica GO, na dan izbora, održana u Madlenianumu.

Tada je prvo obezbeđenje zabranilo delu nezadovoljnih funkcionera ulazak u zgradu, navodeći da nisu članovi tog stranačkog organa, da bi posle druga grupa dovela svoje obezbeđenje i zabranjivala ulazak čak i potpredsednici stranke Dragani Rakić.

Balša Božović i Dragan Šutanovac Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Sednica GO je prekinuta, nakon usvajanja izveštaja Lutovca, ali njegova opozicija u DS-u to nije prihvatila. Balša, Jerkov, Kena, Lečić… su u hodniku Madlenianuma na kraju formirali organizacioni odbor, na čije čelo su postavili Vidu Ognjenović i raspisali izbore.

Ovakav organizacioni odbor svakako nije u skladu sa Statutom, jer bi trebalo da bude formiran na sednici GO i to na predlog predsednika stranke. Javnosti nikada nije predočeno koliko je članova GO zapravo učestvovalo u donošenju ove odluke.

Nedugo posle toga, rukovodstvo stranke održalo je nastavak sednice GO u Šapcu, dok je nezadovoljna grupa u isto vreme održala svoj glavni odbor i to u Domu omladine u Beogradu.

Prekinuto ujedinjenje sa Tadićom

U Domu omladine tada je bio prisutan i Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik demokrata, kao i Dragan Šutanovac, koji je takođe bio lider stranke. Tadićevo prisustvo Lutovac je doživeo kao podršku “pučistima”, kako ih nazivaju pojedini stranački funkcionerima.

Prema podacima organizatora na toj sednici bilo je prisutno 137 demokrata, ali nije jasno da li su baš svi oni članovi GO i da li su uopšte imali kvorum.

Disciplinski postupci, isključenja…

I dok se aktuelno rukovodstvo priprema za ujedinjenje sa ZZS Nebojše Zelenovića, deo nezadovoljnih članova sprema izbornu skupštinu 26. septembra, a nedavno je saopšteno da će kandidat za predsednika biti Branislav Lečić.

DS
Tim Lutovac: Dragana Rakić, Dušan Dinčić, Srđan Milivojević, Dejan Nikolić, Nebojša Novaković (Foto: Arhiva)

Na tu informaciju Lutovac je reagovao izjavom da je Lečić zapravo kandidat za isključenje iz DS. On je i danas izjavio da po Statutu stranke, izbore raspisuje ili predsednik stranke ili apsolutna većina Glavnog odbora, što se nije desilo.

U isto vreme vode se i disciplinski postupci protiv niza funkcionera koji su izašli na izbore ili su pomagali drugim strankama u prikupljanju potpisa, zbog kršenja ugleda, stranačke discipline i Statuta.

PROČITAJTE JOŠ...

Među njima su Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Radoslav Milojičić Kena i Goran Jaić, a Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, ranije je izjavila da će biti isključeno 30-tak članova, među kojima su brojni funkcioneri i sa lokala.

Koliku podršku trenutno uživa rukovodstvo, a koliko njegovi protivnici, među članstvom DS-a nije poznato. Prema rečima Lutovca aktuelnoj politici stranke suprotstavlja se bučna manjina, dok ovi drugi tvrde da imaju većinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare