Vladimir Međak / FOTO: Medija centar

Rusija ne bi priznala Kosovo ni kad bi joj Srbija uvela sankcije, jer Moskva želi da upotrebi Kosovo tokom pregovora o tome šta može dobiti u Ukrajini, izjavio je Vladimir Međak, član Upravnog odbora Evropskog pokreta.

“Rusija nikako ne može da prizna Kosovo jer to nije u njenom interesu”, rekao je Međak u emisiji Iza vesti na N1.

Sa druge strane, čak i kad bi Srbija odmah uvela sankcije, zbog odugovlačenja če prema njoj jako dugo ostati “duboko nepoverenje”, ocenio je.

Upitan o izveštaju Evropskog parlamenta, kojim se traži da se preispitaju svi fondovi za Srbiju, kaže da je bilo samo pitanje vremena kada će neko povezati to: “mi vam dajemo pare, a vi o nama lažete”.

Kaže da IPA fondovi za Srbiju iznose 250 miliona evra godišnje, a da Srbija ima pristup i Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, i da su sve to “pare članica EU”.

“Ako se jedanput krene tim tokom, sve ostale stvari će pratiti pre ili kasnije”, rekao je on, misleći na mogućnost ukidanja fondova za Srbiju.

Podseća da je pitanje IPA pokrenuo nemački parlament još u aprilu ili maju.

“Imamo gomilu najava da se neke stvari spremaju, a mi ćemo u poslednjem trenutku da se iznenadimo šta nas je snašlo, pa da kažemo – to je svetska zavera protiv Srba”, kazao je Međak.

***

BONUS VIDEO: Da li bi uvođenjem sankcija Moskvi Srbija izgubila ruski veto u vezi sa statusom Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar