Analena Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je da je stav nemačke vlade da je neophodno međusobno priznanje Srbije i Kosova i da bez toga nema članstva u EU, te apelovala na Srbe na Kosovu da preregistruju svoja vozila na kosovske registarske tablice.

Berbok je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministarkom spoljnih poslova privremenih vlasti u Prištini Donikom Gervala-Švarc, istakla da je cilj Nemačke da Zapadni Balkan stavi u fokus EU.

S tim u vezi je istakla je da je bitno da se „Kosovo i sve njene susedne države razvijaju u miru i na evropski način“.

„Napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa je ključan, jer rešavaju praktična pitanja koja imaju uticaj na život građana, a to je potrebno na putu ka EU“, naglasila je Berbok.

„Ima puno toga što mi možemo podržati u tom procesu. Jedno konkretno pitanje su registarske tablice. Lako je reći spolja nađite rešenje za to pitanje. Jasno je da 9.000 srpskih registarskih tablica još na Kosovu, što minira suverenitet Kosova“, ocenila je ona.

Berbok je kazala da je važno što su prištinske vlasti poručile svima koji tablice još nisu promenili da je to moguće učiniti bez dodatnih troškova.

Istovremeno je apelovala na sve Srbe na Kosovu da promene tablice, ističući da Nemačka podržava taj proces.

Prenela je da je Srbiji rečeno da se to praktično pitanje za građane mora rešiti i implementirati ono što je dogovoreno, jer to doprinosi poverenju.

Takođe je dodala i da je neophodno rešiti i pitanje u vezi struje na severu Kosova, te je dodala da je Berlin dao nalog izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku da se posveti tom pitanju u ovom periodu energetske krize.

Berbok je istakla da na kraju procesa normalizacije odnosa mora biti međusobno priznanje Srbije i Kosova, jer je to preduslov za članstvo u EU.

„Dve članice EU koje se međusobno ne priznaju je nezamislivo“, poručila je ona dodajući da je pitanje tablica povezano sa procesom integracije.

Rekla je da će iduće nedelje u Berlinu biti održana konferencija ministara spoljnih poslova o Zapadnom Balkanu, dodajući da je Nemačkoj važan Berlinski proces i da je izaslaniku nemačke vlade Manuelu Saracinu dato u nalog da radi na kompromisu kako bi konferencija pomogla uspostavljanju zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu.

Berbok je kazala i da Nemačka podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope, kao i da je vreme da se primeni vizna liberalizacija sa Kosovom.

Gervala-Švarc Gervala-Švarc izjavila je da je mir na Balkanu krhk i da je potrebno veće prisustvo EU, Nemačke i NATO ii zahvalila se SAD što su, kako je rekla, uslišile zahtev Prištine i poslale dodatnih 3.000 svojih vojnika na Kosovu, te je izrazila nadu da će to učiniti Nemačka i druge zemlje.

„To je važno jer je moja zemlja izložena pretnjama ratom“, tvrdi ona.

Gervala-Švarc ukazala je na odnose Rusije i Srbije i iznela tvrdnje da je nedavno u Njujorku potpisan sporazum kojise tiče, usaglašavanja spoljne politike dve zemlje, što predstavlja opasnost za potencijalni rat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar