Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla /N1

Kosovska vlada odbila je zahtev Srbije za saradnju u vezi sa slučajem Banjska i obezbeđivanjem dokaza za Milana Radoičića, objavio je Dukađini, prenosi KoSSev.

Ministarstvo pravde je u odgovoru za Dukađini saopštilo da smatra da je zahtev Srbije u suprotnosti sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima.

Prema Zakonu o krivičnom postupku Kosova, samo kosovski pravosudni organi imaju nadležnost da istražuju i sude slučajeve za koje se tvrdi da su počinjeni na teritoriji Republike Kosovo, navodi se u odgovoru.

Ministarstvo na čelu sa Aljbuljenom Hadžiju je pojasnilo da je Srbija prvobitno odbila saradnju o ovom slučaju, pošto su osumnjičeni za teroristički napad u Banjskoj, prema navodima kosovskih vlasti, obučavani u Srbiji.

Nakon srpskog terorističkog napada u Banjskoj, na osnovu činjenice da su teroristi obučavani u Srbiji, planirali napad iz Srbije, bili tamo naoružavani, došli iz Srbije, nakon napada pobegli u Srbiju, vođa terorističke grupe javno priznao da stoji iza napada, Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo je preko Odeljenja za međunarodnu pravnu saradnju Ministarstva pravde podnelo zahtev za uzajamnu pravnu pomoć u Srbiji, putem kojeg je zatražila prikupljanje dokaza, naveli su iz ministarstva.

Srbija, međutim, nikada nije odgovorila na zahtev kosovskog specijalnog tužilaštva od 5. oktobra 2023. godine, upućenog kanalima navedenim u tački 3. važećeg bilateralnog sporazuma.

Srbija mora da odgovori na zahteve za predaju zločinaca kako bi oni bili izvedeni pred lice pravde u Republici Kosovo. Trebalo bi da se sprovede i međunarodna istraga u vezi sa bazama za obuku terorista na teritoriji Srbije, umešanosti Srbije u finansiranje i snabdevanje terorista oružjem, zaključuje se u odgovoru Ministarstva pravde.

Američki ambasador na Kosovu Džeferi Hovenijer rekao je u utorak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da je Srbija zvanično zatražila od Kosova da im preda sve dokaze o slučaju Banjska, kako bi mogli da procesuiraju Milana Radoičića.

On je dodao da se nada da će Kosovo pozitivno odgovoriti na taj zahtev, kako bi se obezbedilo procesuiranje i odgovornost počinilaca krivičnog dela. (Kraj) is

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare