Ana Brnabić, Branko Ružić sednica Vlade Srbije Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Novi sastav Vlade Srbije sasvim sigurno će činiti Ana Brnabić, Miloš Vučević, Siniša Mali i Ivica Dačić, najavio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić. Dogovor o ostalim članovima izvršne vlasti još uvek nije postignut, a kako saznaje Nova.rs većina aktuelnih ministara uopšte nije upoznata sa time da li će i ubuduće imati važnu ulogu u Nemanjinoj 11.

Pročitajte još...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodelio je mandat za sastav nove Vlade Srbije Ani Brnabić, a uz to je i napomenuo da će zamenik premijerke biti lider socijalista Ivica Dačić, da aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića očekuje veoma važna uloga u izvršnoj vlasti i da Siniša Mali praktično ostaje tu gde je trenutno – na funkciji ministra finansija.

Izuzev pomenute četvorke, gotovo da nijedan ministar u aktuelnom sazivu Vlade Srbije ne može sa sigurnošću da kaže da će zadržati svoju poziciju.

Vesić umesto Momirovića – a možda i u tandemu

Neki su na čekanju – poput Tomislava Momirovića koji bi mogao da dobije zamenu u vidu bivšeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Izvori Nova.rs navode da ipak postoji i mogućnost da dođe i do podele resora koji trenutno vodi Momirović, pa da obojica budu deo Vlade.

Goran Vesić, Tomislav Momirović, Borča izgradnja kanalizacione mreže Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Neki su, pak, “na ledu”, poput aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića, koji je u prethodnih godinu dana postao najveći unutrašnji neprijatelj SNS, što ga je, do sada, koštalo gubitka mesta šefa beogradskih naprednjaka i koordinatora službi bezbednosti gde ga, kako je to Vučić najavio, nasleđuje Ivica Dačić.

Ništa bolju poziciju nema ni Stefanovićev naslednik na mestu ministra policije, Aleksandar Vulin, koji, prema informacijama Nova.rs, ima male šanse da ostane na čelu srpske policije. Zbog njegovog proruskog stava i sve češće potrebe da otvoreno govori protiv Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Vulin je značajno umanjio sebi šanse da ostane u Vladi Srbije, a sve je izvesnije da će angažman potražiti na nekom ambasadorskom mestu.

U Srpskoj naprednoj stranci postoji ozbiljan otpor dela članstva da novi mandat dobije i ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, te će stoga njena sudbina u novoj izvršnoj vlasti dobrim delom zavisti od odluke Aleksandra Vučića.

Prema našim saznanjima, Srbija bi mogla da dobije i novog ministra za EU integracije. Na ovoj funkciji se od 2014. godine nalazi Jadranka Joksimović, koja bi mogla da pređe u Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

U javnosti su se čak četiri kandidata pominjala kao potencijalni naslednici Joksimovićeve, o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Očekuje se povratak Rasima Ljajića

Socijaldemokratska partija, koja je dugogodišnji koalicioni partner Srpske napredne stranke, u prethodnom sazivu Vlade Srbije imala je jednu ministarsko mesto. Potpredsednica te partije Tatjana Matić obavljala je funkciju ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, a prema informacijama Nove, ta stranka će ponovo dobiti jedno ministarsko mesto, a sve se češće može čuti da će mesto u Vladi ponovo imati lider SDP-a Rasim Ljajić.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, po svemu sudeći, neće dobiti novu priliku u Vladi Srbije. Procene su, kako navode naši izvori, da pomenuto ministarstvo nije više neophodno i da je svrsishodnije integrisati ga u neko od već postojećih.

Dana Grujičić „ne beži od mogućnosti“ da postane ministarka

I u Ministarstvu zdravlja, koje godinama vodi Zlatibor Lončar, moglo bi da dođe do premena. Kao najozbiljniji kandidat da nasledi Lončara na ministarskoj poziciji pominje se doktorka Danica Grujičić, koja je na prethodnim parlamentarnim izborima bila prva na izbornoj listi SNS. Ona je u razgovoru za naš portal rekla da ne bi odbila ponudu da vodi pomenuto ministarstvo.

Danica Grujičić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

„Zašto da ne? Ideju imam, šta treba da se radi, ako mi ponude ja neću odbiti“, rekla je Grujičić i dodala:

„Naravno, svi imamo svoje uslove, a imam ih i ja”, podvukla je dr Grujičić.

Enigma zvana Nikola Selaković

Iako se nije mnogo mešao u svoj posao, Nikola Selaković spada u red ministara u koje Vučić ima veliko poverenje. Međutim, kako se sve češće pominje mogućnost da bi Srbija mogla da dobije novog ministra spoljnih poslova, Selakovićeva uloga u novoj izvršnoj vlasti, kako navode izvori Nova.rs, zavisi najviše od koalicionog dogovora SNS i SPS. Ukoliko padne dogovor da se Dačić vrati na mesto ministra spoljnih poslova, na Vučiću će biti da proceni u kojoj ulozi će aktuelni šef srpske diplomatije biti najkorisniji.

Upitna je sudbina u Vladi i Branislava Nedimovića, koji je, kako se navodi, izrazio želju da ne bude deo nove izvršne vlasti, kao i ministra bez portfelja Nenada Popovića, čija bliskost sa zvaničnom Moskvom predstavlja ozbiljnu prepreku za novi angažman.

Uloga SPS zavisi od koalicionog sporazuma

Sagovornici Nova.rs navode da će od koalicionog dogovora SNS i SPS-a zavisiti da li će Novica Tončev i Branko Ružić ponovo dobiti funkcije i koga će sve socijalisti delegirati u izvršnu vlast. Pominje se i mogućnost da u Vladu ponovo uđe Aleksandar Antić, ali i Slavica Đukić Dejanović.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Što se tiče ostalih ministara, sagovornik Nova.rs, blizak vladajućoj koaliciji, ističe da ni oni sami nemaju informacije da li će se njihov angažman nastaviti.

“Mnogi od njih nisu razgovarali o tome sa predsednikom stranke, jer je obrazloženje bilo da se čeka mandatar. Narednih dana će biti poznato ko od njih ima šanse da zadrži ministarsku poziciju, jer slede razgovori unutar stranke i sa koalicionim partnerima”, zaključuje sagovornik Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare