Aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin sasvim izvesno neće biti u novoj Vladi Srbije, ali to ne znači da će ga se njegov koalicioni partner i šef naprednjaka Aleksandar Vučić u potpunosti odreći. Kako saznaje “Nova”, Vulin će konkurisati za mesto ambasadora Srbije u Kini.

Čišćenje proruskih kadrova iz vrha vlasti i usklađivanje sa politikom Evropske unije prema Rusiji, zahtev je koji su zapadni partneri u više navrata posle izbora izneli pred predsednika Srbije, koji će zbog toga nevoljno morati da žrtvuje svog vernog partnera, Aleksandra Vulina.

Pročitajte još...

Da je upitna Vulinova pozicija potvrdio je i on sam, rekavši da mu „neće biti mesta ni među živima“, a ne samo u novoj vladi, „ako o njemu budu odlučivali stranci“.

Komentarišući informacije da ga Zapad ne želi u novoj vladi, on je još istakao da „oni koji se dosledno bore za srpski narod, nikada nisu po volji neprijatelja srpskog sveta“, čime je indirektno najavio da je ovo njegov poslednji mandat u izvršnoj vlasti.

Šta ostaje Vulinu po napuštanju vlade

Iako je realan njegov odlazak iz vlade, Vulin neće ostati bez ikakve funkcije. Kako saznaje “Nova”, postoji ozbiljna mogućnost da njegovo novo radno mesto bude u glavnom gradu Kine – Pekingu.

„Imajući u vidu njegovu lojalnost Vučiću i činjenicu da je godinama jedan od njegovih najbližih saradnika, izvesno je da će aktuelni ministar policije ipak dobiti neku funkciju izvan vlade. Kao mogućnost se pominje i ambasadorsko mesto u Kini“, objašnjavaju naši izvori.

Prisluškivanje ruske opozicije – kap koja je prelila čašu

Bliskost sa Nikolajem Patruševim, sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije, najava njihove borbe protiv “obojenih revolucija” i zajednička akcija prisluškivanja ruskih opozicionara u Beogradu ključni su razlozi zbog kojih je Vulin u potpunosti neprihvatljiv za Zapad.

Njegovu mesto u vlasti dodatno ugrožava spoljnopolitička pozicija Srbije, od koje se zahteva da zauzeme jasan kurs prema Rusiji i sve glasnije najave da će Srbija pridružiti sankcijama protiv te zemlje.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE/

U takvim okolnostima, angažman Vulina, navode naši izvori, tretirao bi se kao “prst u oko” zapadnim partnerima.

“To bi bio pokazatelj da Srbija ne želi da prekine praksu sedenja na dve stolice. Vulin se otvoreno predstavlja kao saradnik Kremlja i očigledno je da Rusija preko njega utiče na procese u Srbiji. To se videlo i u situaciji kad je policiju podredio interesima Moskve i iskoristio je za obračun sa onima koje zvanični Kremlj tretira kao neprijatelje”, tvrdi naš sagovornik, uz napomenu da je svega toga svestan i njegov nadređeni – Aleksandar Vučić.

Pročitajte još...

“Vučić nije reagovao na Vulinovu akciju prisluškivanja, jer je i sam svestan razmera tog skandala. Vulinovo angažovanje u vladi bi bio pokazatelj da ne postoji iskrena namera da Srbija bude ujedinjena sa ostatkom Evrope u trenucima kad je stepen jedinstva veći nego ikad”, navodi naš sagovornik iz diplomatskih krugova.

Šta je Vulin uradio za Patruševa

Uprkos brojnim osudama i pozivima međunarodnih aktera da rasvetli pojedinosti njegove zajedničke akcije sa Patruševim, kad je prisluškivan skup ruskih opozicionara u Beogradu i nakon čega je uhapšen ruski opozicionar Andrej Pivovarov, Vulin je odbijao da pruži konkrentne odgovore. Umesto toga, on se branio napadima na medije i ruske opozicionare, optužujući ih da lažu kako bi ugrozili rusko-srpske odnose.

“Nakon našeg skupa u maju mesecu 2021, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Andrej Pivovarov je uhapšen”, rekao je u eksluzivnom intervjuu za “Novu” Vladimir Kara-Murza jedan od učesnika skupa u glavnom gradu Srbije.

U transkriptu razgovora, do kog je došao naš dnevni list, navodi se da je Vulin i Patrušev govorili o aktivnostima njihove Radne grupe protiv obojenih revolucija, te da je ministar policije objasnio ruskog partneru da je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Jedan od predstavnika pomenute organizacije je i uhapšeni Pivovarov.

S druge strane, Patrušev je na sastanku govorio i o “visoko destabilizujućem potencijalu Balkana”, koji je, prema njegovim rečima, izazvan spolja, sa Zapada.

“Situacija je pogoršana dolaskom na vlast nove američke administracije, na čijem čelu je čovek (Džozef Bajden, predsednik SAD prim. Aut.), koji zagovara ideju ‘širenja demokratije po svetu“.

BONUS VIDEO: Snimak praćenja ruskih opozicionara u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare