Viktor Savić i Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Filip Krainčanić

"U samo jednoj objavi Viktor je uspeo da relativizuje najsvirepije ustaške zločine radi relativizacije prava jedne manjinske zajednice. Za njega je mirna šetnja manjine, koja se zastavicama bori da ostvari svoja građanska i druga osnovna prava, isto što i ustaško klanje", piše aktivista Milan Vujić, reagujući na objavu glumca Viktora Savića na Instagramu, u kojima izražava protivljenje održavanju Evroprajda.

Naime, Savić je na Instagramu objavio nekoliko slika na kojima poziva na ukidanje Parade Ponosa. Podelio je i fotografiju sa ikonom i poziv na „litije za spas Srbije“:

Pismo Milana Vujića prenosimo u celosti.

Milan Vujić Foto: Nova S

Nemam problem da se sa nekim vrednosno i ideološki ne slažem. Međutim, ono što je dežurnimoralista objavio na svom Instagram nalogu se jednostavno ne može oćutati.

U svojoj objavi, prilikom poziva na suprotstavljanjeEuroPride-u, Viktor je napisao reči starca Vukašina Mandrape, „Radi ti, dijete, svoj posao“.

Pročitajte još...

Starac Vukašin je zverski ubijen u Jasenovcu 1943. godine. Ustaše su ga sakatile, tražeći od njega da uzvikne “živeo Pavelić”. Odsekli su mu nos, uši, a reči koje je podelio Viktor izgovorio je pre nego što su mu izvadili srce na živo, nakon što je poslednji put odbio da kliče Paveliću.

Rekao bi neko da je glumac samo nepromišljen, no nedopustivo je da javna ličnost sa završenim Fakultetom dramskih umetnosti pravi ovakvo poređenje i abolira ustaške zločine.

Dakle, u samo jednoj objavi Viktor je uspeo da relativizuje najsvirepije ustaške zločine radi relativizacije prava jedne manjinske zajednice.

Za njega je mirna šetnja manjine, koja se zastavicama bori da ostvari svoja građanska i druga osnovna prava, isto što i ustaško klanje.

Osim što citiranje starca Vukašina u ovom kontekstukrajnje neprimereno, u okolnostima kada institucije, deo crkve, političke elite i neki samozvani zaštitnici porodičnih vrednosti diskriminišu, i na svaki drugi način ograničavaju osnovna prava LGBT zajednice, izuzetno je opasno da neko poput Viktora koristi svoju popularnost kako bi dodatno motivisao deo društva da nastavi sa takvim ponašanjem.

Sa druge strane, Viktor dugogodišnji “Kosovo je Srbija” patriota nema problema sa time sto je vlast na čelu sa Aleksandorm Vucicem, posle 14 godina, bukvalno preko noći, priznala lučne krte Republike Kosovo, sto će reci i samog izdavaoca istih. To ga se ne tiče. Valjda zato što se upućivanje kritika na račun vlasti uglavnom obije o glavu.

Imajući u vidu takav patriotski doprinos Viktora Savića, koji se ogleda u očuvanju južne pokrajne,relativizaciji zločina i prava manjinske zajednice, zaočekivati da će epilog biti to da uskoro stane uz rame uz rame sa dobitnicima visokih odlikovanja koje dodeljuje predsenik Srbije.

BONUS VIDEO: Goran Miletić: Ne postoji način da se legalno zabrani šetnja na Evroprajdu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare