Ko je direktor VBA, Vučićev „nosač kofera“

Politika 29. sep. 202116:11 > 16:29
Podeli:
Brigadni general Đuro Jovanić
Brigadni general Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, navela je da je direktor Vojno-bezbednosne agencije, brigadni general Đuro Jovanić, čovek koga zovu "nosač kofera" Aleksandra Vučića na putovanjima po Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iz samo jednog pogleda na biografiju Jovanića jasno je da je reč o čoveku od poverenja za specijalne zadatke. Jer kako drugačije objasniti njegovo neobjašnjivo napredovanje.

Kako je Nova.rs pisala Đuro Jovanić je za svega četiri godine uspeo da napreduje od čina kapetana do pukovnika.

Oficir je kojeg predstavnici Vojnog sindikata optužuju da stoji iza prisluškivanja njihovih članova.

Najpre je, kako tvrde iz VSS, bio ađutant nekadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vučića, da bi nakon toga, za vreme mandata ministara Bratislava Gašića i Zorana Đorđevića, periodu od 2012. do 2015, čak tri puta vanredno unapređivan.

Na to je na konferenciji za novinare ukazala i potpredsednica SSP Marinika Tepić. Ona je navela se Jovanić u prethodnom periodu trudio da ostane van očiju javnosti, te da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, zaslužan za njegov uspon.

„On mu je bio lični pratilac, zadužen za bezbednost od 2012. godine, kad je Vučić postao ministar odbrane, a danas je dogurao do direktora VBA. Na tom putu Jovanić je tri puta unapređen mimo propisa. A nedavno je takođe, mimo propisa, dobio stan od gotovo 100 kvadrata“, izjavila je Tepić.

Dodala je da je Jovanić napredovao, iako je, kako kaže, padao na vrlo važnim ispitima.

„Postavlja se pitanje da li je on ovim nagrađen zato što je prikrivao lica iz kriminogene sredine oko Vučića ili zato što je zataškavao odgovornost VBA u aferi o navodnom prisluškivanju Aleksandra Vučića ili je napredovao zato što je prikrivao šverc oružja, iako VBA prva uvek ima ove podatke. Možda je nagrađen i zato što je postao nosač kofera na svojim učestalim putovanjima po Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekla je Tepić.

Sumnjiv rad direktora VBA

Podsetimo, Vojni sindikat Srbije (VSS) je uputio predstavku inspektoru vojnih službi bezbednosti, u kojoj traži da se ispita rad direktora VBA, odnosno zašto su resursi te vojne službe bezbednosti korišćeni za tajno praćenje aktivnosti sindikata, njegovih članova i članova njihovih porodica.

Novica Antić, Vojni sindikat Srbije; Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iz ovog sindikata su nam takođe rekli da je na njihovu adresu stigla i pritužba na postupak dodele službenog stana u Jovaniću u kojoj se navodi da mu je prethodni ministar odbrane, Aleksandar Vulin, pred odlazak sa dužnosti, pod sumnjivim okolnostima i suprotno propisima, ekspresno dodelio stan preko reda i van rang liste.

Da Jovanić uživa povlašćeni položaj u nekoliko navrata je isticao Novica Antić, predsednik VSS, koji je za naš portal rekao kako je direktor VBA munjevitom brzinom napredovao do čina generala.

„Zakonom o Vojsci Srbije propisano je vreme koje vojno lice, u konkretnom slučaju oficir, treba da nosi neki čin, kao i kada redovno ili vanredno može biti unapređeno u viši čin. Da bi jedan oficir napredovao od čina kapetana do pukovnika, po zakonu u redovnim okolnostima treba da prođe najmanje 15 godina. Da bi bio vanredno unapređen mora da je učinio neko herojsko delo ili delo od posebnog značaja za Vojsku ili državu i da je proveo u činu najmanje polovinu vremena propisanog za nošenje tog čina“, navodi on.

Do stana preko reda

Prema njegovim rečima, u slučaju vanrednog unapređenja Jovanić je grubo prekršen zakon jer nije ispunjen nijedan zakosnki uslov.

„ Ako uzmemo u obzir da o stanjima u službi oficira čina od majora do pukovnika odlučuje ministar, onda je jasno ko je najodgovorniji što je on danas najmlađi general u istoriji VS, koji je od upravnika vojničkog restorana u Somboru do generala kontraobaveštajne službe u kojoj nema ni dana radnog staža, stigao za svega 15 godina. Dok veliki broj oficira i podoficira Vojske Srbije jedan čin nosi po 15 godina, Jovanić je za to vreme bio 4 puta nezakonito vanredno unapređen“, upozorava Antić.

On je tada naveo i da je Jovanić preko reda dobio stan kvadrature koja mu ne pripada.

Portal Nova.rs je ovim povodom navoda o Jovaniću kontaktirao nadležne u VBA i Ministarstvu odbrane, ali odgovor nikada nismo dobili.

Bonus video: Prošle dve godine od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar