Kako je napredovao direktor VBA: Munjevito do čina generala

Politika 28. apr. 202112:00 > 13:56
Podeli:
Đuro Jovanić, Djuro Jovanić, Bratislav Gašić, Zoran Đorđević, Zoran Djordjević, Aleksandar Vulin
Foto: Damir Banda/MOD/BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/Nova.rs

Direktor Vojno-bezbednosne agencije, brigadni general Đuro Jovanić, za svega četiri godine uspeo je da napreduje od čina kapetana do pukovnika. Oficir kojeg predstavnici Vojnog sindikata optužuju da stoji iza prisluškivanja njihovih članova, najpre je, kako tvrde iz VSS, bio ađutant nekadašnjeg ministra odbrane Aleksandra Vučića, da bi nakon toga, za vreme mandata ministara Bratislava Gašića i Zorana Đorđevića, periodu od 2012. do 2015, čak tri puta vanredno unapređivan.

Pročitajte još...

Podsetimo Vojni sindikat Srbije (VSS) nedavno je uputio je predstavku inspektoru vojnih službi bezbednosti, u kojoj traži da se ispita rad direktora VBA, odnosno zašto su resursi te vojne službe bezbednosti korišćeni za tajno praćenje aktivnosti sindikata, njegovih članova i članova njihovih porodica, rečeno je za Nova.rs iz VSS.

Iz ovog sindikata su nam takođe saopštili da je na njihovu adresu stigla i pritužba na postupak dodele službenog stana u Jovaniću u kojoj se navodi da mu je prethodni ministar odbrane, Aleksandar Vulin, pred odlazak sa dužnosti, pod sumnjivim okolnostima i suprotno propisima, ekspresno dodelio stan preko reda i van rang liste.

Da Jovanić uživa povlašćeni položaj u nekoliko navrata je isticao Novica Antić, predsednik VSS, koji za naš portal objašnjava kako je direktor VBA munjevitom brzinom napredovao do čina generala.

„General Jovanić je od običnog kapetana do pukovnika napredovao za svega četiri godine iako je po zakonu, u slučaju vanrednog unapređivanja trebalo da prođe najmanje sedam i po godina, a u tom periodu je Jovanić čak tri puta vanredno unapređen. Кoje je to herojsko ili važno delo za državu i vojsku učinio Jovanić tri puta? Danas je taj čovek brigadni general u koji čin je takođe vanredno unapređen 2019. godine“, ističe Antić i objašnjava kako funkcioniše regularni napredak u karijeri jednog oficira.

„Zakonom o Vojsci Srbije propisano je vreme koje vojno lice, u konkretnom slučaju oficir, treba da nosi neki čin, kao i kada redovno ili vanredno može biti unapređeno u viši čin. Da bi jedan oficir napredovao od čina kapetana do pukovnika, po zakonu u redovnim okolnostima treba da prođe najmanje 15 godina. Da bi bio vanredno unapređen mora da je učinio neko herojsko delo ili delo od posebnog značaja za Vojsku ili državu i da je proveo u činu najmanje polovinu vremena propisanog za nošenje tog čina“, navodi on.

Novica Antić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema njegovim rečima, u slučaju vanrednog unapređenja Jovanić je grubo prekršen zakon.

„Za njegova ekspresna unapređenja nije bio ispunjen nijedan zakonski uslov. To drugim rečima znači da je kroz službu munjevito napredovao nečijom zloupotrebom ovlašćenja. Ako uzmemo u obzir da o stanjima u službi oficira čina od majora do pukovnika odlučuje ministar, onda je jasno ko je najodgovorniji što je on danas najmlađi general u istoriji VS, koji je od upravnika vojničkog restorana u Somboru do generala kontraobaveštajne službe u kojoj nema ni dana radnog staža, stigao za svega 15 godina. Dok veliki broj oficira i podoficira Vojske Srbije jedan čin nosi po 15 godina, Jovanić je za to vreme bio 4 puta nezakonito vanredno unapređen“, upozorava Antić.

Naš sagovornik upozorava i na to da je Jovanić svojim ponašanjem značajno narušio ugled VBA.

„Ovo, kao i sumnjive okolnosti pod kojima je preko reda dobio stan kvadrature koja mu ne pripada, kao i brojne zloupotrebe koje je vršio i vrši zloupotrebljavajući službenu dužnost na kojoj se nalazi i instituciju na čijem je čelu, ozbiljno su poljuljali integritet i ugled nekada elitne VBA i zahtevaju hitnu reakciju tela nadležnih za kontrolu rada službi bezbednosti. Nakon svega nameće se pitanje, kome i kako služba na čijem je čelu ovakav čovek može garantovati bezbednost i vršiti bezbednosne provere“, poručuje Antić.

Portal Nova.rs je ovim povodom navoda o Jovaniću kontaktirao nadležne u VBA i Ministarstvu odbrane, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar