Đuro Jovanić, Djuro Jovanić, Aleksandar Vulin
Foto: Darimir Banda/BETAPHOTOMUP SRBIJE

U Vojni sindikat Srbije je stigla pritužba na postupak dodele službenog stana brigadnom generalu i direktoru Vojno bezbednosne-agencije, Đuru Jovaniću. U njoj se navodi da mu je prethodni ministar odbrane, Aleksandar Vulin, pred odlazak sa dužnosti, pod sumnjivim okolnostima i suprotno propisima, ekspresno dodelio stan preko reda i van rang liste, saznaje Nova.rs.

Pročitajte još...

Na osnovu pomenutog akta ministra odbrane, Jovaniću je, kako kažu iz Vojnog sindikata, dodeljen stan preko 100 kvadrata na eksluzivnoj lokaciji u Beogradu. U pritužbi se navodi da je Jovanić taj stan dobio uprkos tome što je samac, pa samim tim ne polaže pravo na nekretninu te kvadrature.

“Na sajtu Ministarstva odbrane se može videti da veliki broj generala godinama čeka na dodelu stana i sa svojim porodicima žive kao podstanari, dok neki čak žive i u nužnom smeštaju unutar vojnih objekata. Pored toga, sajtu Ministarstva se može videti da je poslednja dodela stana generalu bila 2018. godine. Podatak o dodeli stana generalu Jovaniću nije transparentan i ne može se pronaći zvanična potvrda za to. Međutim, činjenično stanje je da mu je takav stan dodeljen.

„VSS je sa ovim podacima upoznao generalnog ispektora službi bezbednosti”, navode iz Vojnog sindikata Srbije.

Pregled Odluka sa datumom preseka, tabela, dokument, odluke
Foto: Ministarstvo odbrane

Komentarišući odluku Ministarstva odbrane, odnosno Aleksandra Vulina da dodeli stan Jovaniću, predsednik VSS, Novica Antić, za naš portal kaže da je reč o nezakonitoj radnji, te da se postavlja pitanja da li može čovek koji je kompromitovan na taj način da predstavlja službu čiji je posao da vrši bezbednosne provere.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

“Skandalozno je da jedna služba, koja je na najvišem nivou sistema odbrane, koja bi trebalo da suzbija korupciju i kriminal, neposredno učestvuje u tome i kompromituje se kroz zloupotrebe položaja koje dolaze od njenog direktora Đura Jovanića”, poručio je Antić.

Podsetimo, Antić je nedavno za naš portal izjavio da je VSS prosledio predstavku inspektoru vojnih službi bezbednosti, u kojoj traži da se ispita rad direktora VBA, odnosno zašto su resursi te vojne službe bezbednosti korišćeni za tajno praćenje aktivnosti sindikata, njegovih članova i članova njihovih porodica.

On je rekao da je Jovanić,, pre što je postao direktor VBA, bio načelnik vojne policije u kabinetu ministra odbrane i da je tada zloupotrebljavao vojnu policiju tako što ih je slao na javna okupljanja sindikata.

“Poslao ih je da tajno, u civilnoj odeći, prate i snimaju članove i vođe sindikata. Tokom protesta VSS, održanog 27. 11. 2016. godine, na krovu Ministarstva odbrane čak je postavljao i snajpere”, navodio je Antić.

Portal Nova.rs se ovim povodom obratio Ministarstvu odbrane i nadležnima u VBA, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare