Novica Antić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vojni sindikat Srbije (VSS) uputio je predstavku inspektoru vojnih službi bezbednosti, u kojoj traži da se ispita rad direktora VBA, odnosno zašto su resursi te vojne službe bezbednosti korišćeni za tajno praćenje aktivnosti sindikata, njegovih članova i članova njihovih porodica, saznaje Nova.rs.

Predsednik VSS Novica Antić, potvrdio je za naš portal da je predstavka upućena, ali o detaljima nije želeo da govori, jer se, kako kaže, radi o poverljivim podacima koji mogu ugroziti integritet Predsednika Republike, ministra odbrane i same VBA, što ne žele da se dogodi i što je bio razlog da se ova predstavka podnese.

Kako Antić ističe, odgovornost za sve zloupotrebe na koje je ukazano u predstavci je na direktoru VBA, brigadnom generalu Đuri Jovaniću, ali da bi ipak trebalo sačekati da inspektor službi završi svoj posao.

Antić je za naš portal rekao da je Jovanić, pre nego što je postao direktor VBA, bio načelnik vojne policije u kabinetu ministra odbrane.

“Još tad je zloupotrebljavao vojnu policiju tako što ih je slao na javna okupljanja sindikata da tajno, u civilnoj odeći prate i snimaju članove i vođe sindikata. Tokom protesta VSS, održanog 27 .11. 2016 godine, na krovu Ministarstva odbrane postavljao je snajpere”, objašnjava Antić.

Pročitajte još...

Iz Vojnog sindikata Srbije poručuju da interesantan način na koji je Jovanić izgradio svoju oficirsku karijeru, napominjući da je u kratkom vremenskom periodu prešao put od upravnika vojničkog restorana u Somboru do generala i načelnika Vojno bezbedonosne agencije.

“Zahvaljujući isključivo svojoj navodnoj bliskosti sa predsednikom Vučićem, koju često i na svakom mestu ističe u prvi plan, napredovao u vojnoj karijeri brzinom svetlosti, kao nijedan oficir u istoriji naše vojske. Zahvaljujući ličnim vezama, 2012. godine, kao kapetan postaje ađutant ministra odbrane Aleksandra Vučića, koji se na toj dužnosti nije dugo zadržao. Međutim, Jovanić je ostao, pa je tako i u mandatima ministara Bratislava Gašića i Zorana Đorđevića, za četiri godine, u periodu od 2012. do 2015, čak tri puta vanredno unapređivan. Preko noći je tako prešao put od običnog kapetana do pukovnika”, ističu iz Vojnog sindikata Srbije.

Iz VSS za naš portal dodaju da je Jovanić u međuvremenu, kako navode, pod sumnjivim okolnostima završio najviše vojne škole i studije bezbednosti.

Brigadni general Đuro Jovanić
Brigadni general Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

“Ni manje, ni više, Jovanić je bio prvi u klasi, iako ga se njegovi klasići slabo sećaju, jer, kako kažu, na predavanjima se gotovo nije ni pojavljivao. Činjenica je i da su tadašnji šefovi visokih vojnih škola za ovakav tretman prema Jovaniću i te kako nagrađeni, pa je tako pukovnik koji je bio prvi čovek visokih studija ubrzo dobio čin generala.

Povodom navoda VSS, portal Nova.rs je kontaktirao nadležne službe Vojske Srbije, koji su nam rekli da se navodi članova sindikata ispituju i da o detaljima ne žele da govore dok traje istraga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar