Ruski opozicionar i nekadašnji izvršni direktor ugašenog prodemokratskog pokreta Otvorena Rusija Andrej Pivovarov oslobođen je pre više od mesec dana u razmeni zarobljenika između Rusije i Zapada. Kako je rekao u eksluzivnom intervjuu za Nova.rs,

Pivovarov je vodio opozicionu grupu koja je povezana sa nakada najbogatijim Rusom i dugogodišnjim kritičarom Kremlja Mihailom Hodorkovskim. Otvorena Rusija je zbog svojih aktivnosti označena kao „nepoželjna“, a 2021. obustavila je dalje aktivnosti u Rusiji kako bi time zaštitila svoje saradnike.

Iste godine, on je uhapšen na na aerodromu u Sankt Peterburgu neposredno pre poletanja za Varšavu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

PROČITAJTE JOŠ....

Inače, svega dve nedelje pre njegovog zvaničnog hapšenja, bio je u poseti Srbiji.

Naime, kako je Nova ranije pisala, predstavnici ruske opozicije održali su te godine, u periodu od 4. do 12. maja, seminar u jednom hotelu na Novom Beogradu. Ovaj skup od prvog do poslednjeg dana, prema tvrdnjama učesnika, pratile su srpske bezbednosne službe.

To je u razgovoru za naš dnevni list tada potvrdio koorganizator skupa i ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, a njegove reči potvrdio je i jedan od predavača na seminaru u Beogradu, advokat Dimitrij Zahvatov. On je rekao da su dvojica muškaraca konstantno pratila njihovo kretanje i da ih je primećivao na različitim mestima.

“Mi smo 9. maja iznajmili turu brodom Dunavom i Savom. Pretpostavljao sam da će se nadzor nastaviti i tu. Na udaljenosti od oko 200 metara, oko polovine našeg puta, premitili smo da nas uporno prati čamac tipa “zodijak”, u kom su se nalazila dvojica muškaraca. Sledeće večeri, 10. maja, otišli smo u šetnju zemunskim krajem, iznajmili smo taksi do Kule Gardoš i spustili smo se u Grobljansku ulicu. Izlazeći iz taksija primetio sam srebrni „volksvagen golf“, koji je prošao pored nas i video sam istu dvojicu muškaraca koje sam video prvog dana. Kasnije je jedan od njih dvojice produžio do zemunskog groblja. Bio je tamo gde i mi i neprestano se selio sa jedne na drugu klupu, kako bi ispalo da je neprimetan”, naveo je on.

Neobična akcija

Uklanjanje Pivovarova iz aviona usledilo je nakon što su vlasti u Belorusiji 23. maja 2021. preusmerile let Rajanera koji je išao iz Grčke za Litvaniju u prestonicu Minsk i uhapsile novinara u avionu.

Poljska avio-kompanija LOT, koja je upravljala Pivovarovljevim letom, rekla je da je avion bio spreman za poletanje kada je ruska kontrola vazdušnog saobraćaja naredila da se vrati na pistu.

„Ovo je neobična akcija, jer da su Rusi hteli da privedu ovu osobu, mogli su to da urade pre ukrcavanja. Pitanje je zašto je to urađeno baš u tom trenutku“, rekao je tada zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pjotr Vavržik.

Suđeno mu je po zakonu o „nepoželjnim organizacijama“ koji je usvojen u Rusiji 2015. godine. Osudili su ga na četiri godine zatvora, a do razmene 1. avgusta je odležao tri godine i dva meseca. Poslednjih godinu dana i sedam meseci boravio je u samici.

Andrej Pivovarov Andrei Pivovarov
Andrej Pivovarov Foto: Natalya Kazhan / TASS / Profimedia

Prvi put se saznalo da je Andrej Pivovarov uhapšen zahvaljujući Vulinovom doprinosu kada je to potvrdio ruski novinar i aktivista Vladimir Kara-Murza za Novu.

Naime, kako je objavio ranije naš portal, Vulin je tada ruskoj strani dao obećanje da će ih Srbija redovno informisati o Otvorenoj Rusiji.

Šta je rečeno u transkriptima?

On je samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara u Beogradu, otputovao u Moskvu i transkripte njihovih razgovora predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaju Patruševu, kako je kasnije otkriveno.

U transkriptu razgovora, do kog je došla Nova, navodi se da je Vulin objasnio Patruševom da je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu, a ministar Vulin je ujedno istakao i značaj borbe protiv obojenih revolucija.

“Za Srbiju je borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja”, rekao je tada Vulin.

Ruska strana je istovremeno, kako se navodi u dokumentu, upoznala svoje srpske kolege sa razvojem njenog informatičkog sistema koji omogućava nadgledanje objekata i praćenje sumnjivih lica, dok je ministar Vulin ukazao na izuzetnu saradnju između dva MUP-a, dodajući da sa ruskom stranom na godišnjem nivou razmeni oko 500 informacija.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare