Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju za ruski Tass i ponovio da neće uvoditi sankcije Moskvi. I to samo dva dana nakon što je izjavio da će posle smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog pozicija Srbije biti još teža. Kad se tome doda Vučićev odnos prema Juliji Navaljnoj, a zatim i otvorena kritika funkcionera SNS na račun njenog preminulog supruga, jasno je da srpska vlast neće odustati od vrlo problematičnog stava prema ruskim opozicionarima i dodvoravanja Kremlju. Ni po cenu ugrožavanja sopstvenih interesa.

Aleksandar Vučić je u intervjuu za agenciju Tass rekao da namerava da zadrži nezavisnu politiku po pitanju neuvođenja antiruskih sankcija, uprkos kolosalnom pritisku Zapada.

Aleksandar Vučić u Minhenu Foto: Printscreen/TvPink

“Mi se ne busamo u grudi ili slično, ali kao što vidite moj odgovor će biti i dalje da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo – ne znam, ali se nadam“, istakao je Vučić u intervjuu generalnom direktoru Tassa Andreju Kondrašovu, a zatim dodao:

“Kada ja kažem da ne znam, moja reč je vrednija od bilo čijeg čvrstog obećanja“.

Istina je da se ovakva čvrsta obećanja Rusiji ne odnose samo na rat u Ukrajini, već i na neke “ratove”, koje ruski predsednik Vladimir Putin vodi unutar države. S opozicijom.

Prisluškivanje Putinovih protivnika u Beogradu

Može se reći da je sve krenulo potpisivanjem Sporazuma o saradnji sa tajnom službom Rusije. Ovaj sporazum je sklopljen 2017. godine, a u Skupštini Srbije je ratifikovan godinu dana kasnije. Opozicija je takvu vrstu obavezivanja osporavala i upozoravala na potencijalne opasnosti, a predstavnici vlasti su tvrdili da je reč samo o „razmeni znanja“.

O kakvoj “razmeni stanja” je reč videli smo na primeru ruskih opozicionara koji su praćeni i prisluškivani u Beogradu, što se završilo njihovim hapšenjem i zatvorskim kaznama dužim od dve decenije.

Jedan od njih je i Vladimir Kara-Murza, ruski političar, pisac i istoričar, koji je osuđen na 25 godina zatvora zbog „veleizdaje“.

Vladimir Kara-Murza Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Upravo je Kara-Murza svojevremeno u intervjuu za “Novu” govorio o prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu u koje je kako je on tvrdio bio umešan tadašnji ministar policije, a kasnije direktor BIA, Aleksandar Vulin.

On je tada do detalja opisao kako su ga pratili pripadnici srpske policije, napominjući da su njegove kolege bile pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije. Naknadno je, kako je tvrdio Kara-Murza Vulin te snimke prosledio Nikolaju Patruševu, sekretaru Saveta za bezbednost Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Nikola Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

Ovim povodom za Novu je govorio i jedan od predavača sa seminara ruske opozicije, advokat Dimitrij Zahvatov, koji je potvrdio da su bili praćeni. On je tada našoj redakciji dostavio fotografije i video snimke lica koji su bali zaduženi za njihovo praćenje.

Dimitrij Zahvatov Foto: Privatna arhiva

U transkriptu razgovora Vulina i Patruševa do kojeg je došao naš list, oni govore o aktivnostima Radne grupe protiv obojenih revolucija. Vulin je tom prilikom rekao da je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Epilog je da je Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora, zbog „veleizdaje“ i zbog osude ofanzive u Ukrajini, a zatvorskom kaznom ranije je kažnjen i njegov kolega Andrej Pivovarov.

Bivši ministar Aleksandar Vulin je odlikovan. I to ne jednom, već dva puta.

Ordenje za Vulina, a ima i za šta…

Najpre mu je orden dodelio šef Ruske obaveštajne službe (FSB), general armije Aleksandar Bortnikov i to za “izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe”. Nedugo potom na sajtu Vulinove stranke pojavila se vest o priznanju koje mu je dodelio predsednik Rusije Vladimir Putin. Ovaj orden, Vulin je dobio za veliki lični doprinos u razvoju i unapređenju saradnje Bezbednosno-informativne agencije Srbije i Spoljne obaveštajne službe Rusije.

Foto:Pokret socijalista

Tu, međutim, nije bio kraj mukama ruskih opozicionara u Srbiji.

Antiratni aktivista Petar Nikitin, koji je otvoreno govorio protiv ruske invazije na Ukrajinu, zadržan je prošle godine na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, gde mu je uručeno rešenje o zabrani ulaska u našu zemlju. Nikitin je, inače, prethodnih sedam godina proveo u Srbiji, ima prijavljen boravak u našoj zemlji, srpsku ličnu kartu, a takođe su mu i deca ovde.

Petar Nikitin Foto: N1

Tada je u izjavama za medije tvrdio da „nema sumnje da će, ukoliko završi u Rusiji, biti poslat u koloniju i mučen jer to je sudbina opozicionara u Rusiji“.

„Zakonski sistem Rusije je sistem takozvane kaznene kolonije. Osuđenik ne ide u zatvor, šalju ga u koloniju, a ima različitih režima: strogi, sredni i laki. U Rusiji je više od 1.000 političkih, opozicionih zatvorenika po kolonijama. Aleksej Navaljni, jedan je od njih. Kolonije su po celoj zemlji, ali ima ih i u Sibiru“, rekao je tada u intervjuu za nedeljnik NIN Nikitin.

Zatim je ruskom aktivisti Vladimiru Volohonskom uručeno rešenje kojim se odbija njegov zahtev za produženje boravka u Srbiji. Tako je odlučeno jer je, po mišljenju Bezbednosno-informativne agencije, njegov boravak na teritoriji naše zemlje predstavljao neprihvatljiv bezbednosni rizik.

Nikitin, koji je o tome i izvestio javnost, o ovom slučaju je rekao:

„Pravi razlog ostaje nepoznat, ali pretpostavljamo da se sastoji u želji dela srpske vlasti, a konkretno rukovodstva BIA, da se koncerti moderne ruske muzike u Beogradu prekinu jer većina muzičara koji dolaze, otvoreno oponiraju Putinovoj diktaturi u Rusiji i ratnoj agresiji na Ukrajinu“, navodi aktivista.

U međuvremenu Aeksej Navaljni je preminuo u jednoj od kaznenih kolonija, o kojima je govorio Nikitin. Porodica i njegov advokatski tim tvrde da je ubijen. Njegova supruga Julija zadesila se u društvu srpskog predsednika Aleksandra Vučića na nedavnoj Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu. Ova konferencija je odžana neposredno nakon objavljivanja vesti o smrti Navaljnog, a predsednik Srbije bio je jedini koji nije aplaudirao njegovoj supruzi. Način na koji visoki funkcioneri SNS prethodnih dana govore i pišu o Navaljnom, pokazuje da se ni u budućnosti ništa neće promeniti i da gotovo u svakom od njih čuči jedan mali Vulin.

BONUS VIDEO: Kako su se srpski političari oprostili od Navaljnog 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare