Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE/

Ministar policije Aleksandar Vulin u maju prošle godine sastao se sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolajem Patruševim, kom je predao podatke o sastanku ruskih opoziconara koji su prethodno boravili u Beogradu. Kako je objavio ranije naš portal, Vulin je ruskoj strani dao obećanje da će ih Srbija redovno informisati o organizacije "Otvorena Rusija", čiji je predstavnik Andrej Pivovarov, koorganizator skupa u Beogradu, uhapšen dve nedelje nakon što je u Moskvi boravio šef srpske policije.

Predstavnici ruske opozicije održali su prošle godine, u periodu od 4. do 12. maja, seminar u jednom hotelu na Novom Beogradu. Ovaj skup od prvog do poslednjeg dana, prema tvrdnjama učesnika, pratile su srpske bezbednosne službe.

Pročitajte još....

To je u razgovoru za naš dnevni list potvrdio koorganizator skupa i ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, a njegove reči potvrđuje i jedan od predavača na seminaru u Beogradu, advokat Dimitrij Zahvatov. On je rekao da su dvojica muškaraca konstatno pratila njihovo kretanje i da ih je primećivao na različitim mestima.

“Mi smo 9. maja iznajmili turu brodom Dunavom i Savom. Pretpostavljao sam da će se nadzor nastaviti i tu. Na udaljenosti od oko 200 metara, oko polovine našeg puta, premitili smo da nas uporno prati čamac tipa “zodijak”, u kom su se nalazila dvojica muškaraca. Sledeće večeri, 10. maja, otišli smo u šetnju zemunskim krajem, iznajmili smo taksi do Kule Gardoš i spustili smo se u Grobljansku ulicu. Izlazeći iz taksija primetio sam srebrni „volksvagen golf“, koji je prošao pored nas i video sam istu dvojicu muškaraca koje sam video prvog dana. Kasnije je jedan od njih dvojice produžio do zemunskog groblja. Bio je tamo gde i mi i neprestano se selio sa jedne na drugu klupu, kako bi ispalo da je neprimetan”, naveo je on.

Dva dana nakon seminara u Beogradu, u Moskvu je otputovao ministar srpske policije Aleksandar Vulin. Njegov dvodnevni boravak u Rusiji obeležio je sastanak sa Nikolajem Patruševim, kom je, kako saznajemo, predao transkripte snimljenih razgovora ruskih opozicionara, obećavši pomoć Srbije u obračunu s njima.

U transkriptu razgovora, do kog je došla „Nova“, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu da je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu, a ministar Vulin je ujedno istakao i značaj borbe protiv obojenih revolucija.

“Za Srbiju je borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja”, rekao je Vulin.

Dve nedelje nakon ovog sastanka, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otovrena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

U intervjuu za dnevni list “Nova”, Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus i saborac Andreja Pivovarova, rekao je da Pivovarov ništa protivzakonito nije uradio, ali da mu, bez obzira na to, sasvim izvesno preti maksimalna kazna.

“Bez obzira na to po kom članu se optužuju nezavisni političari, koliko god da su optužbe apsurdne i neosnovane, presuda je gotovo uvek osuđujuća. Član zakona koji se Pivovarovu stavlja na teret sa sobom nosi i pretnju do šest godina zatvora. Plašim se da će mu kazna biti blizu maksimalne”, rekao je Hodorkovski.

BONUS VIDEO: Pogledajte praćenje ruske opozicije u Zemunu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare