Obrad Kesić Foto: N1

Direktor kancelarije Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić u intervjuu za Kosovo Onlajn istakao je da kandidat republikanaca i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp uživa blagu prednost u odnosu na Džo Bajdena u državama koje su od najvećeg značaja za izbore 3. novembra, a u kojima je srpska zajednica najbrojnija.

Kesić ocenjuje da bi Srbija za SAD mogla biti važniji, pouzdaniji partner na Balkanu ukoliko Tramp osvoji drugi mandat.

Pripadnici srpske zajednice u SAD, kojih je najviše u državama Viskonsin, Mičigen i Ohajo, prema Kesićevim rečima, u velikoj meri podržavaju Trampa, međutim i članovi tima demokratskog kandidata Džo Bajdena zainteresovani su za podršku američkih Srba.

On naglašava da fokus Bajdenove kampanje na srpsku zajednicu govori u prilog tvrdnjama da su Srbi u Americi postali “mejnstrim” javnog i političkog života, pa se procenjuje da bi mogli da utiču i na ishod predsedničkih izbora.

Na pitanje kako će i u kojoj meri ishod izbora uticati na američku politiku prema Balkanu, Kesić je rekao da ne treba strahovati oko mogućih rezultata predsedničkih izbora u SAD.

„Kako god da se završe izbori neće biti nikakvih naglih promena američke spoljne politike, pogotovo u delovima sveta koji su na periferiji američkih vitalnih interesa. Naravno, ako pobedi predsednik Tramp, onda možemo da očekujemo da će njegova administracija, sa ambasadorom Grenelom na čelu, nastaviti sa projektima koje su započeli. U tom kontekstu, Srbija bi sigurno bila najvažniji i najpouzdaniji partner na Balkanu Trampovoj administraciji i u drugom mandatu. Ali, ako pobedi bivši potpredsednik Bajden, te inicijative koje je započeo Tramp bi zastale“, ocenio je Obrad Kesić.

On je ukazao da se, barem u prvih 12 meseci, ne očekuju velike promene u američkoj spoljnoj politici zbog toga što će sama Amerika, nevezano od toga ko će pobediti na izborima, ući dublje u svoju društvenu, političku i ekonomsku krizu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare