Milan Stamatović, Aleksandar Šapić, Muamer Zukorlić, Marko Đurišić, Aleksandar Vučić, Miloš Jovanović Foto:Arhiva

Velika i nerealna obećanja - tako bi se ukratko mogla opisati svaka izborna kampanja u Srbiji. Ni tekuća kampanja se ne razlikuje, tako da građani i ove izborne godine ponovo imaju priliku da slušaju o boljem životu, sigurnijoj budućnosti i velikim investicijama.

Dejan Bursać sa Instituta za političke studije, navodi da je u Srbiji politička i medijska situacija postavljena tako da jedino onaj ko je na vlasti može nešto konkretno da obećava.

„Građani partije koje su na vlasti poistovećuju sa državom. Samim tim, onoga ko obećava sa takve pozicije građani vide kao nekoga ko bi možda mogao to i da ostvari“, objašnjava Bursać.

Vučić – izgradnja puteva u kampanji kao omiljena tema

Kako to već čini i van izborne kampanje, tako i dok ona traje, predsednik Srbije najviše voli da obećava – puteve.

On je danas najavio izgradnju novih i obnovu postojećih puteva na Pešterskoj visoravni, ulaganja u mreže za napajanje električnom energijom, kao izgradnju infrastrukture za snabdevanje vodom. Vućić je to najavio prilikom obilaska radova na izgradnji puta Karajukića Bunari – Rasno na Pešteru u blizini Sjenice.

Vučić je okupljenim meštanima obećao izgradnju puteva Novi Pazar – Ribariće zatim Sjenica – Aljinovići, kao i rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara.

Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

„Ono što će vam suštinski promeniti žovote, u narednim mesecima potpisaćemo ugovor za izgradnju autoputa od Požege do Brnjice pa do Boljara. To će omogućiti da dolaze strane kompanije, a biće vam blizu i Beograd i Sarajevo. Ovo je vaša domovina, budite ovde i živećete sve bolje” istakao je Vučić.

Bursać objašnjava da se Srpska napredna stranka u ovoj kampanji odlučila za proverenu priču, te da je reč o partiji koja uvek ozbiljno istražuje šta građane zanima.

„To je uvek priča oko ekonimije i infrastrukture. Oni uvek igraju na sigurno“, kaže Bursać.

Stamatović: Srbija da bude kao Čajetina

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i nosilac liste „Zdrava Srbija – Bolja Srbija“, dao je jedno nesvakidašnje obećanje, rekavši da će cela Srbija biti kao Čajetina.

Foto: Medija centar Beograd

„Sve što smo uradili na lokalnom nivou, sva dosadašnja iskustva i pozitivne rezultate iz Čajetine i Topole prenećemo i na celu Srbiju. Zahvaljujući našem ozbiljnom i odgovornom radu, Čajetina je postala jedna od najbogatijih lokalnih samouprava u zemlji, bez nezaposlenosti i bele kuge, dok je Topola od male varošice sada poželjna sredina za život i rad, šumadijska Toskana”, istakao je Stamatović.

Čeda se zalaže da status Kosova reši što pre

Rešenje statusa Kosova, koje je začućujuće u drugom planu u odnosu na prethodne kampanje, neočekivano je jedna od glavnih tema lidera Liberalno demokratske partije, koji smatra da je najvažnije poslati poruku da ovdašnje društvo ima snage da reši kosovski „gordijev čvor“.

„Od toga zavisi i naš evropski put. O tome mora celo društvo da razmišlja, a političari da budu ti koji daju smernice i bore se za mirna rešenja”, naveo je Jovanović.

 

Metla obećava decentralizaciju i nultu toleranciju za korupciju

Decentrazliacija i borba protiv korupcije teme su koje su u glavnom fokusu pokreta Metla 2020. godine. Član Predsedništva ove koalicije izjavio je ranije u Užicu da bi pojedine institucije trebalo izmestiti iz Beograda u unutrašnjost zemlje.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

“Ne može sva Srbija da bude Beograd, ne može Beograd da bude sva Srbija, ona mora da prodiše jer je suviše centralizovana država”, rekao je on.

Jovanović je takođe rekao da bi za korupciju minimalna kazna morala uvek da bude dve godine, navodeći da će njegov pokret, ukoliko dođe na vlast, ukinuti mogućnost manjih kazni.

„Sa korupcijom možemo obračunati samo ako budemo imali jaku, strogu i ozbiljnu kaznenu politiku”, poručio je Jovanović.

I UDS hoće da se bori protiv korupcije

Tema korupcije interesantna je i Ujedinjenoj demokratskoj Srbiji, iz koje obećavaju borbu za njeno iskorenjivanje. Marko Đurišić, prvi na izbornoj listi ove koalcije apostrofirao je ovo pitanje kao jedan jedan od najvećih problema u Srbiji.

Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

“Zbog korupcije je rašireno siromaštvo, slaba nam je ekonomija, ljudi odlaze iz zemlje”, pojasnio je on razloge svoje borbe.

Zukorlić: Sela na visokim nadmorskim visinama da dobiju poreske olakšice

Nosilac liste koalicije „Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca“ i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić fokusirao se na problem sela, ističući da bi trebalo obezbediti poreske olakšice za njih, posebno za one na većim nadmorskim visinama.

Foto:Nemanja Jovanović

“Sela iznad 600 metara nadmorske visine a ona niža osloboditi sa 40 procenata. Time ćemo zaštititi selo, pokrenuti proces vraćanja na selo i zaustaviti negativne demografske trendove“, ističe on.

Radikali predlažu ukidanje finansiranja nevladinih organizacija

Borba sa „neprijateljima srpskog naroda“ deo je identiteta Srpske radikalne stranke, koja na toj temi insitira i u ovoj izbornoj kampanji. Iz te partije je ovoga puta stiglo obećanje da će novac namenjen pojedinim nevladinim organizacija usmerti na finansiranje Matice srpske i Srpske književne zadruge. Oni su ujedno državi predložili da sama donese taj zakon.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

„Država sa više od 10 milijardi dinara finansira rad NVO, NVO koje promovišu kosovsku nezavisnost, navodni genocid u Srebrenici i skrnave naše nacionalne simbole. Umesto što više od 10 milijardi svake godine iz bužeta ide na finansiranje antisrpskih NVO, taj novac treba preusmeriti na obnovu nacionalne kulture“, poručio funkcioner radikala Aleksandar Šešelj.

Šapić: Uvesti porodične lekare

Iako je rekao da neće davati velika obećanja, lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić je ona mala sveo na predloge. On je izjavio da se zalaže za preuređenje i razvoj novog sistema primarne zdravstvene zaštite koji bi se oslanjao na porodične lekare.

Foto:Vesna Lalić

“Zdravstvo je oblast u koju koliko god da ulažete nikada ne može biti previše. Pored obnove velikih kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja, koje u potpunosti podržavam, treba pokušati razviti sistem, koji bi se sastojao od dobro opremljenih ambulanata unutar naselja, u kojima bi radili porodični lekari”, naveo je Šapić, ocenivši da bi u takvom sistemu porodični lekari bili “prva zdravstvena linija odbrane zdravlja srpskog naroda”.

POKS: Otvorićemo tajne dosijee

Pored obećanja da će Srbija postati Kraljevina, koje čini bit njihovog postojanja, iz Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije obećavaju da će, ukoliko dođu na vlast, otvoriti sve tajne dosijee.

POKS
Foto: Za kraljevinu Srbiju

“Otvorićemo za građane dosijee službi državne bezbednosti kao i u istočnoevropskim državama, da bi narod saznao ono što se od njega decenijama krilo i ko je sve umešan u pljačku i otimačinu srpske privrede od Drugog svetskog rata na ovamo”, rekao je zamenik predsednika Pokreta obnove kraljevine Srbije Mirko Čikiriz.

Govoreći o obećanjima koja dolaze van Srpske naprdne stranke, Bursać objašnjava da partije u ovoj kampanji „gube kompas“, jer ne obećavaju šta će zastupati, već šalju poruke koje se odnose na imidž organizacije.

„SPS je primer toga. Oni ne govore za šta će se zalagati, već igraju na kartu Dačićeve popularnosti. Slična je priča i sa Ujedinjenom demokratskom Srbijom. Oni ne kažu šta će uraditi, već šalju neku pozitivnu priču o nekoj lepoj Srbiji – deca će se školovati, ostajaće u zemlji, sudovi će raditi i slično“, opisuje on.

Da SPS još uvek nije upotrebio u potpunosti svoj „arsenal obećanja“, govori i jučerašanji predizborni skup ove partije održan na Zvezdari. Tom prilikom, lider socijalista Ivica Dačić je obećao da funkcioneri te stranke koji se odvoje od naroda ostati bez mesta u SPS.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

 

„Dok ste sa svojim narodom imaćete i vezu sa životom u Srbiji. Svaki funkcioner koji se odvoji od svog naroda, neće biti više na funckiji u SPS ili u Jedinstvenoj Srbiji“, poručio je on.

Podsetimo, izbori na kojima će građani birati novi saziv parlamenta, održaće se u nedelju 21. juna.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare